Ο Στέλιος Ράμφος αναλύει Πλωτίνο (1η Διάλεξη)

15
785

Στη νέα σειρά 15 διαλέξεων που ξεκίνησαν στις 28 Σεπτεμβρίου στο Ίδρυμα Θεοχαράκη με τον  Στέλιο Ράμφο  προσεγγίζεται ερμηνευτικά  η πραγματεία περί αιωνιότητας και χρόνου  του μεγάλου νεοπλατωνικού φιλοσόφου. Πρόκειται για κείμενο-κλειδί με στόχο να κατανοηθούν όλα όσα ειπώθηκαν και λέγονται έκτοτε για το χρόνο, όπως και η ιστορική καταβολή της σχετικής αντίληψης των εκκλησιαστικών Πατέρων της Ανατολής.  

Στην πρώτη εισαγωγική διάλεξη το θέμα ήταν:  Ποιός ήταν ο Πλωτίνος και οι βασικές ορίζουσες της σκέψης του.  

 Δείτε ΟΛΗ την διάλεξη παρακάτω:

κατεβάστε εδώ το ηχητικό αρχείο

15 Σχόλια

 1. Δεν έχω τί να πώ πέρα απο οτι μένω υπόχρεος. Θα ήθελα μόνο να ρωτήσω αν θα συνεχιστεί αυτή η πολύτιμη παροχή κατα την διάρκεια του χρόνου διότι εμείς εις το εξωτερικό δεν έχουμε άλλο τρόπο να έχουμε πρόσβαση

  και πάλι ευχαριστούμε πολύ εις την διάθεση μας το e mail μας δια ό,τι μπορούμε να βοηθήσουμε

 2. Οσο με απογοητευσε ο κ. Ραμφος στην ομιλια του περι του σπηλαιου του Πλατωνος τοσο με γοητευσε στην πρωτη διαλεξη περι Πλωτινου.
  Απλα συναρπαστικος………

 3. όντως είναι πολύ ενδιαφέρον και παραγωγικό. Το σεβασμό μου στον Κωνσταντίνο ο οποίος με κόπο ψυχής, με άγχος και πολύ μεγάλη προσπάθεια και κόστος τρέχει και βρίσκει αυτά τα βίντεο θέλοντας να προσφέρει στον Άλλο, πρόκειται για σπάνια κίνηση προσφοράς. Αυτό λίγοι το ξέρουν και κατά τη γνώμη πολύ λιγότεροι το αναγνωρίζουν.

 4. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ. ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΡΑΜΦΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ.
  ΠΟΣΟ ΑΔΙΚΕΙΤΑΙ Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ ΟΤΑΝ ΤΕΤΟΙΟΙ ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ. ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ, ΟΥΤΕ ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΗΤΑΝ ΚΑΛΟ ( ΓΙΑ ΜΑΣ ΟΧΙ ΓΙ¨ΑΥΤΟΥΣ ) ΝΑ ΕΧΟΥΝ.
  ΕΓΩ ΜΕΝΩ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩ ΤΑ ΕΔΩ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ. ΟΥΤΕ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟ ΔΑΧΤΥΛΑΚΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΦΤΑΝΟΥΝ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ. ΕΜΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ; ΘΑΠΡΕΠΕ Η ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ. ΟΧΙ ΔΕΝ ΕΧΩ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΕΠΑΡΣΗ. ΕΔΩ ΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΟΥΤΕ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΔΕΝ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥΣ (ΔΕΝ ΤΟ ΛΕΩ ΕΓΩ ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΤΟΥΣ ΤΑ ΓΡΑΦΟΥΝ).
  ΠΩΣ ΝΑ ΣΥΓΚΡΙΘΟΥΝ ΜΕ ΤΟΝ ΡΑΜΦΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΝΕΒΑΖΕΙ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ; Σ΄ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΔΑΣΚΑΛΕ.

 5. Ευχαριστούμε τον κ. Ράμφο και τους υπεύθυνους του Αντιφώνου για την προσφορά τους και τον αγώνα τους για την καλλιέργιά μας!
  Είναι τόσο απολαυστικός …

 6. Παιδιά, αν δεν έχετε σκοπό να ανεβάσετε τα υπόλοιπα, γιατί μας ανοίγετε την όρεξη; Δεν ζούμε όλοι στην Αθήνα, ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να παρακολουθούμε τις διαλέξεις του κυρίου Ράμφου.

 7. Μέσα από τη διάλεξη αυτή δε γνωρίζουμε απλώς τον Πλωτίνο, αλλά τον Πλωτίνο, όπως μας τον σερβίρει ο κ. Ράμφος, αυτό το εκπληκτικό “φίλτρο”, βαθιάς γνώσης και εμπειρίας, αυτός ο “προαγωγός” γνώσης, ουσιαστικής που μας βοηθάει να ζήσουμε, αντιμετωπίζοντας τις πιθανές συγκρούσεις μας, τα αδιέξοδα, τις πλάνες. Ο λόγος του Ράμφου, για οποιαδήποτε θέμα κι αν μιλάει είναι βαθιά παιδευτικός και θεραπευτικός. Είναι πραγματικά “δάσκαλος” και είναι σπάνιο φαινόμενο η ύπαρξή του.

 8. Μπορούμε να ενημερώσουμε τον καθηγητή για το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει για τις διαλέξεις του; Βρίσκομαι στο εξωτερικό και θα σήμαινε πολλά για εμένα αν μπορούσα να δω και τις υπόλοιπες διαλέξεις περί Πλωτίνου αλλά και για την Πολιτεία του Πλάτωνος.

Σχολιάστε:

Πληκτρολογήστε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ