Η Ελληνικότητα ως προσωπική εύρεση

3
1158

Ο κ.  Χρήστος Γιανναράς  ήταν καλεσμένος στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Ασπροπύργου τον Φεβρουάριο του 2010 και μίλησε με θέμα: "Η Ελληνικότητα ως προσωπική εύρεση".  Στην ομιλία του αναρωτήθηκε τι προσφέρει στη πληρότητα της ζωής η ελληνική πολιτισμική ταυτότητα και αναφέρθηκε στο ζήτημα της ύπαρξης μιας στάσης ζωής που εξυπηρετεί συγκεκριμένες ανάγκες ενός τρόπου του βίου (πολιτισμού), που ενδιαφέρει παναθρώπινα, και θα μπορούσε μέσα από όλες τις εκφάνσεις του (τέχνη, αρχιτεκτονική, μεταφυσική) να χαρακτηρισθεί ως ελληνική ιδιαιτερότητα.  Στο τέλος ακολούθησε συζήτηση με τους συμμετέχοντες.

Δείτε ΟΛΗ την εκδήλωση παρακάτω:

Ὁ Χρῆστος Γιανναρᾶς γεννήθηκε τὸ 1935 στὴν Ἀθήνα ὅπου καὶ σπούδασε Θεολογία, ἐνῷ συνέχισε μὲ σπουδὲς Φιλοσοφίας στὴ Βόννη καὶ τὸ Παρίσι. Διδάκτωρ Θεολογίας τοῦ Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης καὶ Φιλοσοφίας τοῦ Πανεπιστημίου τῆς Σορβόννης. Διετέλεσε καθηγητὴς φιλοσοφίας στὸ Πάντειο Πανεπιστήμιο Πολιτικῶν καὶ Κοινωνικῶν Ἐπιστημῶν τῆς Ἀθήνας, στὸ Τμῆμα Διεθνῶν καὶ Εὐρωπαϊκῶν Σπουδῶν. Ἐπίσης, ἔχει διδάξει βυζαντινὴ θεολογία καὶ Φιλοσοφία στὸν Ἅγιο Σέργιο Παρισίων, στὸ Ἰνστιτοῦτο Οἰκουμενικῶν Σπουδῶν (Παρίσι), στὴ Θεολογικὴ Σχολὴ τῆς Γενεύης, στὴ Φιλοσοφικὴ Σχολὴ Κρήτης (Ρέθυμνο) κ.ἀ.

3 Σχόλια

  1. Ο άνθρωπος είναι αληθινός δάσκαλος. Από τους ανθρώπους που όταν τον ακούς νοιώθεις υπερηφάνεια που είσαι Έλληνας. Καμία σχέση βέβαια με την πραγματικότητα των ανθρώπων που κυβερνούν τη χώρα μας αυτή τη στιγμή.

  2. Σχετικά με τους μετανάστες, ο κύριος Γιανναράς “πετάει στα σύννεφα”. Όταν οι μετανάστες είναι τόσο αλλότριοι πολιτισμικά, εθνολογικά και κυρίως θρησκευτικά όπως το κύμα που δεχόμαστε τα τελευταία χρόνια, τότε δεν υπάρχει περίπτωση αφομοίωσης από πλευρά μας αλλά μόνο από πλευρά τους.

    Επίσης οι μετανάστες είναι πληθυσμιακά μια τεράστια ανθρωπομάζα αριθμιτικά, υπερβολικά νεαρά κατά μέσο όρο ηλικίας. Οι γηραιοί Έλληνες όσο “άρχοντες και πολιτισμένοι” κι αν ήταν μόνο και μόνο από το γεγονός του γήρατος, μια κουλτούρα ΔΕΝ μπορεί να επιβιώσει…

    Οι αρχαίοι Ρωμαίοι, όπως και οι σημερινοί Ευρωπαίοι μετανάστες ήταν και είναι πολύ συγγενικοί πληθυσμοί με τους Έλληνες κι έτσι κατάφεραν και απορροφήθηκαν. Το Ισλάμ ΔΕΝ αφήνει τέτοια περιθώρια εκ των πραγμάτων. Είτε το δεχόμαστε είτε όχι. Κι έτσι τελικά ο “πεφωτισμένος” κύριος Γιανναράς, εδώ έρχεται σε μια θέση χέρι- χέρι με τους αποδομηστές μας, συγχαρητήρια!

    Ένα χαρακτηριστικό ιστορικό παράδειγμα, είναι εκείνο της κοπτικής Αιγύπτου: προ της ισλαμικής της κατάκτησης, είχε έναν ελληνιστικό χριστιανικό (μονοφυσιτικό) πολιτισμό και κουλτούρα. Η επιβολή όμως του Ισλάμ είχε ως αποτέλεσμα ακόμη κι οι όσοι εναπομείναντες κόπτες να μετατραπούν σε Άραβες πολιτισμικά και γλωσσικά.

    Και οι αρχαίοι Ρωμαίοι της δυτικής Ευρώπης εξάλλου είχαν υψηλή κουλτούρα, μα η βίαιη εισροή των γεμάτων ορμή νεαρών φραγκικών φύλων ήταν αρκετή από μόνη της για να τους εξαφανίσει ως πολιτισμό, κι ας μην την είχαν απολέσει, τίποτε από την υψηλή κουλτούρα τους.

    Δεν νομίζω πως εμάς μας “χρωστάει” κάτι η “Mοίρα” ή η “Iστορία” για να την γλυτώσουμε…

    Συμπέρασμα: Εκεί που είναι να πάρει θέση με κόστος πολιτικό είτε δειλιάζει να πει την αλήθεια είτε έχει συμβιβαστεί με το κατεστημένο. (Συγνώμη δεν θέλω να φανώ προπέτης, αλλά με όλο το σεβασμό, η ταπεινότης μου αυτό διαπιστώνει)

    Το να φιλοσοφείς όμως, όπως είχε πει κάποτε κάποιος μεγάλος, σημαίνει να πηγαίνεις κόντρα με το πνεύμα των καιρών σου κι όχι να το υιοθετείς έστω και ξεκινώντας -φαινομενικά ή μη- από άλλη αφετηρία…

  3. Και παλι ευχαριστουμε παρα πολυ συντακτες του Αντιφωνου!!
    κανετε εκπληκτικη δουλεια κα συλλεγετε ολα αυτα τα ανεκτιμητα βιντεο!
    Για μας στο εξωτερικο ειναι μεγαλη παρηγορια.

    Παντα καλα!

Σχολιάστε:

Πληκτρολογήστε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ