ΑΝΟΙΧΤΑ ΧΑΡΤΙΑ: Η γλώσσα μας σήμερα”

7
127

Στην εκπομπή της ΕΤ1 “Ανοιχτά Χαρτιά” το 1984 με θέμα “Η γλώσσα μας σήμερα”  ο Βίκτωρ Νέττας είχε καλεσμένους τον Εμμανουήλ Κριαρά, Γεώργιο Μπαμπινιώτη, τον Στέλιο Ράμφο και τον Ηλία Σπυρόπουλο που  μίλησαν για το μονοτονικό, το πολυτονικό, κλπ.

Δείτε και κατεβάστε ΟΛΗ την εκπομπή:

“κατεβάστε” εδώ το αρχείο ΗΧΟΥ της συζήτησης με δεξί “κλίκ” & save target/link as

 

7 Σχόλια

 1. Τὸ μεγάλο πρόβλημα σήμερα εἶναι ὅτι χάνεται ἡ ἐξειδικευμένη Ἑλληνικὴ ὁρολογία καὶ ἀντικαθίσταται βαθμιαία ἀπὸ χρηστικὲς ξένες λέξεις. Αὐτὸ θὰ ἔχει καταστροφικὲς ἐπιπτώσεις γιατί δὲν θὰ γνωρίζουμε τὴν ρίζα τῶν λέξεων , δὲν θὰ ὑπάρχει ἀνάλογο βάθος καὶ συναίσθηση τοῦ τί λέμε…Θὰ τὶς χρησιμοποιοῦμε ἐπὶ τὴ βάση τοῦ στοιχειόδους κώδικα συνεννόησης καὶ θὰ χάσει τὴν αἴσθηση τῆς ἱερότητας(ὄχι κατ’ ἀνάγκην θρησκευτικὴ) ποὺ ὑπάρχει ἀνάγλυφα καὶ ζωντανεύει τὶς ἔννοιες.

 2. “…όλες οι μεγάλες γλώσσες του κόσμου κι όλοι οι μεγάλοι λαοί του κόσμου είναι συντηρητικοί, γι’ αυτό νικάνε το χρόνο!” λέει ο κος Ράμφος το 1984 (γύρω στο 124ο λεπτό της εκπομπής) ας του το θυμίσει κάποιος από τους μαθητές του…
  “…δεν υπάρχει θεραπεία χωρίς επιστροφή στη ρίζα…να ιδρύσουμε κρυφό σχολειό…” λέγει προς το τέλος ο ίδιος! (ας του το ξαναθυμίσει).
  Πόσο μεγάλη η διαφορά του ήθους και της γνώσης του παλαιού Κριαρά με τον Ράμφο! “τον Ποσειδώνα μέσα σας φέρετε” του λέγει ο κος Σπυρόπουλος…δυστυχώς αυτή την τρικυμία στο κρανίο του τόσα χρόνια διδάσκει ο συμπλεγματικός Ράμφος…

 3. Τὸ μεγάλο πρόβλημα σήμερα εἶναι ὅτι χάνεται ἡ ἐξειδικευμένη Ἑλληνικὴ ὁρολογία καὶ ἀντικαθίσταται βαθμιαία ἀπὸ χρηστικὲς ξένες λέξεις. Αὐτὸ θὰ ἔχει καταστροφικὲς ἐπιπτώσεις γιατί δὲν θὰ γνωρίζουμε τὴν ρίζα τῶν λέξεων , δὲν θὰ ὑπάρχει ἀνάλογο βάθος καὶ συναίσθηση τοῦ τί λέμε…Θὰ τὶς χρησιμοποιοῦμε ἐπὶ τὴ βάση τοῦ στοιχειόδους κώδικα συνεννόησης καὶ θὰ χάσει τὴν αἴσθηση τῆς ἱερότητας(ὄχι κατ’ ἀνάγκην θρησκευτικὴ) ποὺ ὑπάρχει ἀνάγλυφα καὶ ζωντανεύει τὶς ἔννοιες.

 4. αναφέρεσαι προφανώς στις σημερινές του απόψεις (το αδιανόητο σήμερα) και τις αντιφάσεις του με το συγκεκριμένο βίντεο…

 5. Πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για έναν αγράμματο 35χρονο ,της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης του 84, όπως είμαι εγώ. Μπορεί να κουτσοξέρω τα ελληνικά, αλλά τουλάχιστο μπορώ ακόμα να παρατηρώ.
  Παρατήρηση 1η : Στις επόμενες απόκριες θα βρω αυτά τα φοβερά γυαλιά και θα ντυθώ 80ς 🙂 😀
  Παρατήρηση 2η : Άκουσα καλά; Οι τηλεθεατές ζητήσανε από τον παρουσιαστή να τους αναλύσει το νόημα της ταινίας; Και ο Μπαμπινιώτης είχε κρατήσει σημειώσεις λες και έγραφε έκθεση ιδεών ( γελοίο).Ερώτημα: Ήξερε πως θα του ζητούσαν μια έκθεση ιδεών ή το υπέθεσε; Οι τηλεθεατές –υποθέτω θα είχαν κάποιο επίπεδο– ζητούσαν από το κανάλι «γραμμή». Όπως έδιναν και δίνουν ακόμα τα κόμματα «γραμμή» στους τυφλούς οπαδούς τους . Φαίνεται δεν ήξεραν πώς να βάλουν το μυαλουδάκι τους να σκέφτεται. Ίσως το θεωρούσαν δεδομένο να παίρνουν έτοιμη και μασημένη την τροφή και να την καταναλώνουν. Να χωρίζονται σε ιδεολογικές φατρίες.
  Από τότε έως τώρα υπάρχει καμία αλλαγή στον πληθυσμό;
  Ναι υπάρχει .
  Τώρα πια δεν θα έπαιρνε κανένας τηλέφωνο στην εκπομπή να ρωτήσει το νόημα της ταινίας και να ζητήσει «γραμμή» σκέψης. Ίσως γιατί ξεφύγαμε από αυτή τη νοοτροπία και πλέον σκεφτόμαστε ελεύθερα , πέρα από κομματικές και ιδεολογικές αγκυλώσεις ή γιατί αποβλακωθήκαμε εντελώς και δεν έχει σημασία κανένα νόημα, έχει χαθεί κάθε διάθεση για εύρεση νοήματος.
  Αν ισχύει το πρώτο τότε η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση πέτυχε πλήρως. Έφτιαξε ελεύθερα μυαλά.
  Αν συμβαίνει το δεύτερο, τότε πέτυχε έως ενός σημείου. Απελευθέρωσε τη σκέψη από κάθε είδους νοηματοδότηση , ακόμα και τη στρατευμένη ιδεολογικά σκέψη. Επαφίεται τώρα στην επόμενη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, αν προλάβει, να δώσει το νόημα.

  Υ.Γ. χαζά χαζά αν το καλοσκεφτείς και η κα Δραγόνα επιτελεί το ίδιο λειτούργημα προς την πατρίδα και το έθνος. Αποδομώντας τις σημερινές έννοιες του έθνους και της πατρίδας, οι οποίες είναι στρεβλές λόγω των ιδεολογικών παρεμβάσεων προηγούμενων περιόδων, απελευθερώνει τη δυνατότητα οι πραγματικές έννοιες της πατρίδας και του έθνους να αναδυθούν. Για να το πούμε αλλιώς να αναδυθεί το έθνος με την μορφή που θα έχει στη νέα εποχή που έρχεται.
  Το ζήτημα είναι να προλάβει ,και σε αυτή την περίπτωση ,να σχηματιστεί η νέα μορφή της εθνικής ταυτότητας πριν την παρασύρει το κύμα των αλλαγών.

 6. Ώστε όποιος οργίζεται και θυμώνει λελογισμένα, όποιος έχει ένταση στο λόγο του, όποιος προσπαθεί να ξεφύγει απο διχαστικές λογικές και ακρότητες, βλέποντας το θέμα συνολικά, είναι συμπλεγματικός!

  Ευτυχώς πάντως, σήμερα έχουν ξεπεραστεί σε μεγάλο βαθμό οι ακρότητες των δημοτικιστών και οι ακρότητες των καθαρευουσιάνων. Η νέα ελληνική γλώσσα είναι ενιαία αντλώντας λελογισμένα από τις δεξαμενές της μακραίωνης δημοτικής και λόγιας παράδοσής της. Απλά οι διάφορες μορφές και οι τύποι της, εξυπηρετούν διαφορετικές ανάγκες και στόχους.

  Ακόμα και τότε πάντως φαίνεται οτι ο κ. Ράμφος ήταν αιρετικός στις απόψεις του και μπροστά απο την εποχή του. Μάλιστα ο κ. Σπυρόπουλος κόντεψε να τον χαρακτηρίσει εμμέσως αιρεσιάρχη της ορθοδοξίας!

 7. Τί κρίμα! Οι άνθρωποι του πνεύματος να μη μπορούν να συνεννοηθούν!
  Δημοτική+καθαρεύουσα+τοπικές διάλεκτοι=Ελληνική γλώσσα
  Πρώτα γεννιέται ο προφορικός λόγος και μετά οι κανόνες του.
  Τον προφορικό λόγο τον δημιουργεί ο λαός, αλλά και οι λογοτέχνες, (ποιητές, συγγραφείς, φιλόσοφοι) και μετά οι φιλόλογοι κάνουν τους κανόνες.
  Τα παιδιά όμως τί φταίνε για τους τσακωμούς αυτούς των ασυνεννόητων ειδικών;
  γ.κ.

Σχολιάστε:

Πληκτρολογήστε το σχόλιό σας
Please enter your name here