Ο Θεόδωρος Ζιάκας για τον “Πατριδεγωφάγο”

1
471
Tην Τρίτη 11 Δεκεμβρίου του 2012 παρουσιάστηκε το τελευταίο βιβλίο του  Θεόδωρου Ι. Ζιάκα  Πατριδοεγωφάγος  Η νόσος της πόλεως (εκδ. Αρμός).  Δείτε την  εισήγηση του συγγραφέα.

Ο πατριδεγωφάγος είναι για τα έθνη όπως ο καρκίνος για τα άτομα. Αν δεν διαγνωσθεί εγκαίρως και δεν αντιμετωπισθεί σωστά, γοργός επέρχεται ο θάνατος και είναι οδυνηρός.

Δυστυχώς όμως δεν έχει συνειδητοποιηθεί για τι είδους ασθένεια πρόκειται. Οι φορείς της μιλούν για “κρίση” και την προσδιορίζουν ως “οικονομική”, “πολιτική”, “θεσμική”, “πολιτιστική” κ.λπ. Στρέφουν την προσοχή στα συμπτώματα, αφήνοντας άθικτη την αρρώστια να εξελίσσεται ακάθεκτη. Βεβαίως δεν έχει μόνο το δικό μας έθνος προσβληθεί, αλλά και τα  υπόλοιπα έθνη της ανθρωποκεντρικής πρωτοπορίας, άλλο περισσότερο και άλλο λιγότερο. Απλώς εμείς προπορευόμαστε και αφήσαμε τους άλλους να μας χρησιμοποιούν σαν πειραματόζωο – να δοκιμάζουν πάνω μας άσχετα οικονομιστικά γιατροσόφια.

Όμως, σε αντίθεση με τα λοιπά έθνη, εμείς είχαμε προσβληθεί και άλλοτε από την ίδια αρρώστια. Και επιβιώσαμε. Είναι, επομένως, πολύ πιθανό να διατηρούνται κάποια “αντισώματα” στον εθνικό μας οργανισμό. Θα μπορούσαμε, ίσως, να τα εντοπίσουμε και να τα “καλλιεργήσουμε”. Με τον τρόπο αυτό θα βοηθούσαμε όχι μόνο τον εαυτό μας αλλά και τους “εταίρους” μας, που αστόχαστα εξακολουθούν να μας κουνάνε το δάχτυλο.

Η αναζήτηση και ο εντοπισμός των εν λόγω “αντισωμάτων” υπήρξε και ο σκοπός που γράφτηκε το βιβλίο.

1 σχόλιο

 1. Ο κος Ζιάκας τα λέει μια χαρά. τουλάχιστον για τα αυτιά μου.
  Το νέο πρόσωπο που περιμένουμε να δούμε πιστεύω ότι είναι το υπεύθυνο άτομο.
  Δηλαδή αυτό που γνωρίζει πως οτιδήποτε αποτελεί δική του
  ερμηνεία/δημιουργία.
  Το γνωρίζει και αντιλαμβάνεται βέβαια ότι το ίδιο βιώνουν και οι άλλοι, είτε το γνωρίζουν είτε όχι
  ..μια χαρά πάμε νομίζω, παρόλα τα δυσάρεστα.
  …γνώμη μου

Σχολιάστε:

Πληκτρολογήστε το σχόλιό σας
Please enter your name here