H επιστήμη και τα όριά της: Βασίλης Κόλλιας

3
1196

Στη συζήτηση που ακολουθεί συνομιλητής μας είναι ο Βασίλης Κόλλιας, δρ. φυσικός και Επίκουρος Καθηγητής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Ο Βασίλης Κόλλιας σπούδασε με πάθος και ενθουσιασμό Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε  τις μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές του στην πειραματική φυσική επιφανειών (γιατί άραγε αναρωτιέται και ο ίδιος) στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης.  Μετά το διδακτορικό του εγκατέλειψε την έρευνα στη φυσική και στράφηκε προς τις γνωσιακές σπουδές και τη διδακτική των Φυσικών Επιστημών. Σε αυτή την πορεία συνάντησε το έργο του Λατούρ από το οποίο έχει επηρεαστεί σημαντικά.  Σήμερα τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν: σχεδίαση συνεργατικών περιβαλλόντων μάθησης με υποστήριξη ΤΠΕ για τις Φυσικές Επιστήμες, εκπαίδευση εκπαιδευτικών στην ένταξη των ΤΠΕ στα μαθήματά τους, πρακτικές των μαθητών που προωθούν τη μάθηση σε συνεργατικά περιβάλλοντα.

Τι είναι αυτό που λέμε επιστήμη; Έχει όρια στη γνώση του κόσμου που δημιουργεί και, αν ναι, πού μπορούν να εντοπιστούν; Τι υπάρχει πέρα από αυτά και πώς “αυτό” το πέραν των ορίων αλληλεπιδρά με την επιστήμη και την εξέλιξή της; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που η σειρά του αντιφώνου “Συζητώντας για την επιστήμη και τα όριά της” φιλοδοξεί να προσεγγίσει και να ανιχνεύσει. Σε αυτή την προσπάθειά της συνομιλεί με επιστήμονες, φιλοσόφους και καλλιτέχνες που έχουν κινηθεί στην περιοχή των επιστημονικών ορίων ξεκινώντας είτε από την περιοχή εντός τους είτε από κάποιο σημείο έξω από αυτά. 

Τη σειρά επιμελείται και παρουσιάζει ο Βασίλης Κωνσταντούδης (δρ. φυσικός, ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος).

3 Σχόλια

 1. Αν και νοιώθω οτι η δική μου συμμετοχή ή ταν κατώτερη των πολύ ωραίων συζητήσεων που προηγήθηκαν, θέλω να προσθέσω κάποιο υλικό για το έργο του Λατούρ (που κατα τη γνωμη μου είναι πολύ αξιόλογο και δημιουργεί “αέρα να αναπνεύσουμε” για εμάς στην περιφέρέια της Δυτικής Ευρώπης)

  Κατ αρχήν ο δικτυακός του τόπος:
  http://www.bruno-latour.fr/

  Ενα κείμενο με στοιχεία διανοητικής βιογραφίας:
  http://www.bruno-latour.fr/sites/default/files/149-FELSKI-NLH.pdf

  Σχετικά με το εργο στο οποιο συνθέτει την μέχρι τωρα δουλειά του αλλά και εκδηλώνεται μια πολυ έντονη στροφη στην κατευθυνση της “Γης”:
  Το βιβλιο (στα Αγγλικά): http://www.hup.harvard.edu/catalog.php?isbn=9780674724990
  Ο σχετικος με το βιβλίο και την επέκτασή του σε ερευνητικο προγραμμα (ΑΙΜΕ) χρηματοδοτούμενο απο την ΕΕ δικτυακος τοπος: http://modesofexistence.org/

  Στον παραπάνω δικτυακο τοπο μπορει κανεις να βρει το βιβλιο σε δικτυακη μορφη αλλά και πολυ υποστηρικτικο υλικο και εναλλακτικους τρόπους πρόσβασης σε αυτο το υλικο στο: http://modesofexistence.org/inquiry/?lang=en

  Πολυ ενδιαφερον κατα τη γνώμη μου ειναι και η twitter παρουσια του ΑΙΜΕ, απο την οποια έμαθα παρα πολλα
  https://twitter.com/AIMEproject

  Πραγματικά, κατα τη γνωμη μου ενα απο τα πιο ενδιαφεροντα στοιχεια του Λατουρ ειναι ο βαθμός διασυνδεσιμότητας που εχει. Δεν δημιουργει ενα εργο ογκόλιθο που να στέκεται και να το προσκυνάει κάποιο κλάμπ οπαδων αλλά διαρκώς διαπλέκεται και με το εργο άλλων.
  Αυτο φαινεται και στην έκθεση η οποια ακολουθησε το ΑΙΜΕ, στην Καρλσρουη και που τερμάτισε τελικά τον Αυγουστο του 2016 (http://zkm.de/en/event/2016/04/globale-reset-modernity). Η εκθεση αυτη ειχε χαρακτηρα “διερευνησης με συμμετοχη του κοινου” οποτε ειχε ενα field book (http://zkm.de/media/file/en/2016-zkm-reset-modernity-fieldbook_e.pdf).
  O καταλογος της εκθεσης ειναι ενδεικτικός της επικοινωνιας του εργου του Λατουρ με πολλους άλλους ανθρωπους (https://mitpress.mit.edu/books/reset-modernity)

  Για οσους ενδιαφερονται ιδιαιτερα για καποια κειμενα σχετικά με την επιστημη, ενα χαρακτηριστικο (με συμμετοχη και της Stengers που ειχε συνεργαστει με τον Prigogine) ειναι το Reinstituting Nature: A Latourian Workshop (http://environmentalhumanities.org/arch/vol6/6.8.pdf)

  Μπορει επισης να βρειτε ενδιαφερον το blog του Timothy Howles ο οποιος κάνει το διδακτορικο του στην πολιτική θεολογια του Λατουρ , οντας θεολογος ο ιδιος https://logisticsofreligionblog.wordpress.com/author/timhowles/

  Για τη σκέψη του Λατουρ σχετικά με τη θεολογια ενα χαρακτηριστικο κειμενο ειναι το Rejoicing (http://www.bruno-latour.fr/node/496) και μια κριτική παρουσιαση (στο πλαισιο της Δυτικής θρησκευτικοτητας ) το Anthropotheology:Latour Speaking Religiously της Barbara Herrnstein Smith (https://muse.jhu.edu/article/631302)

  Τελος και εγω έχω προσπαθησει να ωφεληθώ απο κομμάτια της σκέψης του και έχω γράψει τις σχετικές σκέψεις μου (σκέψεις ερασιτέχνη)
  http://vkollias.blogspot.gr/2016/09/on-general-structure-of-modes-of.html
  http://vkollias.blogspot.gr/2016/09/aime-and-math.html
  http://vkollias.blogspot.gr/2016/06/the-quantum-feel-of-modes-of-existence.html

 2. Συμπληρωματικά, το παρακάτω θεωρειται ενα πολυ καλο βιβλιο συνολικά για τη σκέψη του Latour
  https://www.polity.co.uk/book.asp?ref=9780745650623

  Προσωπικα με βοηθησε να καταλαβω την υποδομη της σκέψης του (την Actor Newtwork Theory) ο παρακάτω δικτυακος τοπος για το Παρισι
  http://www.bruno-latour.fr/virtual/index.html

 3. Κάποιες διορθώσεις και προσθήκες για όποιον ενδιαφέρεται

  1. Η θέση του project στο twitter εχει αλλάξει. Τώρα ειναι εδώ: https://twitter.com/BrunoLatourAIME
  Ο Λατούρ που πήρε πρόσφατα σύνταξη από το Science Po, περιγράφει έτσι την τρέχουσα δουλειά του:
  Bruno Latour pursues the AIME project of anthropology of the Moderns; prepares several exhibitions on the Reset Modernity! theme; develop tools for the reorientation of politics in time of ecological crisis (along the line of Facing Gaia & Down to Earth).

  2. Πολύ ενδιαφέρουσα για Φυσικούς ειναι νομίζω και η τρέχουσα δουλειά του με την Alexandra Arènes, (πχ https://twitter.com/BrunoLatourAIME/status/950399677064769537 και https://twitter.com/jwyg/status/937713741214507015)
  Αναμένεται και κάποιο άρθρο http://www.bruno-latour.fr/article. Ή μπορεί να δει κανείς αυτό το βίντεο https://vimeo.com/237215710

  3. Κατά τη γνώμη μου πολύ ενδιαφέροντα ειναι και δυο βιβλία. Το Facing Gaia που εκδόθηκε τον προηγούμενο χρόνο και η μετάφραση του Ou atterrir που αναμένεται τον τρέχοντα χρόνο.

Σχολιάστε:

Πληκτρολογήστε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ