Γεωπολιτική στον 21ο αιώνα. Δυσχέρειες και κίνδυνοι

0
505

Βασίλης Μαρκεζίνης (ομιλία στην Ακαδημία Αθηνών 11/5/2010)

Αίσθηση προκάλεσε, παραμονές της επίσκεψης του Τούρκου πρωθυπουργού κ. Ερντογάν στην Αθήνα, η αναφορά του κ. Μαρκεζίνη στη μονομερή ερμηνεία του περιεχομένου του Κορανίου που επιχειρεί ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, κ. Νταβούτογλου, προκειμένου να νομιμοποιήσει τις γεωστρατηγικές προθέσεις της Αγκυρας στην ευρύτερη περιοχή.  Δείτε ΟΛΗ την ομιλία:

“κατεβάστε” εδώ το αρχείο ΗΧΟΥ της ομιλίας με δεξί “κλίκ” & save target/link as

Ο sir Βασίλειος Μαρκεζίνης στην ομιλία του εστιάσε ιδιαίτερα στην πολιτική της Ρωσίας και του Ιράν.

Αναρωτήθηκε κατά πόσο η εμπειρία από πολέμους έχει γίνει κατανοητή από χώρες που επιχειρούν επεμβάσεις σε άλλα κράτη, αναφέρθηκε στην επιβολή εμπάργκο στο Ιράν εκφράζοντας δυσπιστία για την αποτελεσματικότητα τέτοιων μέτρων, ενώ μίλησε για τη στρατηγική της Ρωσίας απέναντι στις χώρες της Ευρώπης και στα «ανοίγματα» που επιχειρεί.

Αναφέρθηκε στη την «πολυγαμική» διεθνή πολιτική  και μίλησε για την ανάγκη διανοητικής ανεξαρτησίας και ειλικρίνειας, τόσο στην πολιτική όσο και στη γεωπολιτική.

Επικεντρώθηκε ειδικά στη χρήση των όρων που χρησιμοποιούνται σε αναλύσεις, λέγοντας ότι από την πλευρά του συγγραφέα ή ακόμα και του δημοσιογράφου μπορεί να χρησιμοποιηθεί ορολογία που να κρύβει κινδύνους. Μάλιστα, σε άλλο σημείο, έκανε αναφορά σε σύγχρονους όρους, όπως «παγκοσμιοποίηση», «πολυμέρεια», «περιφερειακή συνεργασία», λέγοντας πως ο ίδιος δεν έχει πειστεί ότι επί της ουσίας η χρήση τέτοιων όρων θα μειώσει τις συγκρούσεις στον κόσμο.

Σχολιάστε:

Πληκτρολογήστε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ