Με τη λέξη πρόσωπο προσδιορίζουμε μια υπαρκτική πραγματικότητα. Το πρόσωπο υποστασιάζει (συγκροτεί σε υπόσταση, σε συγκεκριμένο υπαρκτικά γεγονός) έναν τρόπο υπάρξεως.
Την έκφραση τρόπος της υπάρξεως την χρησιμοποιούμε για να επισημάνουμε όχι μόνο την υπαρκτική πραγματικότητα του προσώπου, αλλά και την υπαρκτική πραγματικότητα της φύσης. Ονομάζουμε φύση την υπαρκτική ομοείδεια, τον κοινό τρόπο υπάρξεως ομοειδών υποστάσεων.
Διακρίνουμε τον τρόπο της υπάρξεως με αναφορά σε υπαρκτικές δυνατότητες – ενέργειες πού τον καθορίζουν. Μιλάμε για την ομοείδεια μιας συγκεκριμένης φύσης ή ουσίας αναφερόμενοι σε κοινές δυνατότητες – ενέργειες των υποστάσεων αυτής της φύσης, όπως και στον κοινό τρόπο εκφοράς ή πραγμάτωσης αυτών των ενεργειών.
Στην περίπτωση των προσωπικών υπάρξεων επισημαίνουμε την ομοείδεια κοινών φυσικών ενεργειών, αλλά ταυτόχρονα και τη δυναμική ετερότητα του τρόπου εκφοράς ή πραγμάτωσης αυτών των κοινών ενεργειών. Κατανοούμε την υπαρκτική ετερότητα του προσώπου ως ελευθερία από τον κοινό και αδιαφοροποίητο τρόπο υπάρξεως της φύσης. Η υπαρκτική ετερότητα του προσώπου είναι και προκαθορισμένη από τη φύση (βιολογική ετερότητα του DNA, μορφολογική και χαρακτηρολογική ετερότητα), αλλά και δυνατότητα αποδέσμευσης από τις αναγκαιότητες που επιβάλλει ως υπαρκτικό γεγονός η ομοείδεια της φύσης.
Η υπαρκτική ετερότητα του ανθρώπινου προσώπου βιώνεται μέσω των ψυχικών ενεργειών της κοινής φύσης ως μοναδική, ανόμοια και ανεπανάληπτη ταυτότητα του κάθε προσώπου. Βιώνεται τόσο ως αυτοσυνειδησία ετερότητας, ως υποκειμενική αυτεπίγνωση, όσο και ως εμπειρία λογικής ή δημιουργικής ετερότητας, μοναδικότητας λόγου ενδιάθετου ή εκτός (με έξωθεν μέσα) εκφρασμένου. Η φιλοσοφική σημαντική ή γλώσσα των παραπάνω διατυπώσεων μπορεί να χρησιμεύσει ως βάση για μια ικανοποιητική ανάλυση και περιγραφή του προσωπικού τρόπου υπάρξεως του ανθρώπου. Γεννιώνται όμως σημαντικότατα προβλήματα σημαντικής ή γλώσσας, μόλις τολμήσουμε να χρησιμοποιήσουμε την ίδια αυτή εκφραστική και στον χώρο της εκκλησιαστικής εμπειρίας.
Η νόηση και η γλώσσα είναι ενέργειες -δυνατότητες της κτιστής ανθρώπινης φύσης- περιορίζονται αναπόφευκτα στις γνωστικές δυνατότητες και εμπειρικές προϋποθέσεις του κτιστού ανθρώπου. Βέβαια, μπορούμε νοητικά να συλλάβουμε καί να εκφράσουμε γλωσσικά την αντιθετική υπέρταση ή την αναγωγή στο απόλυτο των εμπειριών μας από την κτιστή πραγματικότητα. Μιλάμε για το άκτιστο, το άχρονο, το αδιάστατο, το άπειρο, μιλάμε για παντοδυναμία, πανσοφία, αθανασία. Αλλά μας είναι αδύνατο να προσεγγίσουμε εμπειρικά οποιοδήποτε υπαρκτικό ενδεχόμενο έξω από τον χρόνο, το χώρο, τη μορφή. Ας σταθούμε σε ένα συγκεκριμένο παράδειγμα: Ή εκκλησιαστική εμπειρία βεβαιώνει ότι η προσωπική ύπαρξη του ανθρώπου δεν τελειώνει με τον θάνατο. Ό θάνατος αφανίζει τη φύση, δηλαδή τις ενέργειες της ατομικής φύσης, αλλά δεν αφανίζει την υπόσταση του προσώπου.
Τι όμως υποστασιάζει το πρόσωπο όταν αναιρεθούν οι υπαρκτικές ενέργειες της φύσης; Πώς να συλλάβουμε και πώς να σημάνουμε μιαν ύπαρξη δίχως φύση; Ό άγιος Αναστάσιος ο Σιναϊτης είναι ίσως ο μόνος εκκλησιαστικός συγγραφέας πού διατυπώνει απερίφραστα το πρόβλημα: στην κατάσταση του θανάτου, λέει, «η ψυχή (λέξη συνώνυμη στην εκκλησιαστική γραμματεία με το πρόσωπο ή την υπόσταση) οὐκ ἔτι δύναται ἐνεργεῖν , ὡς ἐνεργεῖ διὰ τῶν μορίων τοῦ σώματος. Οὐ λαλεῖν, οὐ μιμνήσκεσθαι, οὐ διακρίνειν, οὐκ ἐπιθυμεῖν, οὐ λογίζεσθαι, οὐ θυμοῦσθαι, οὐ καθορᾶν, ἀλλ’ ἐν συνοίᾳ τινὶ καθ’ ἑαυτὴν ὑπάρχει» (Οδηγός, Ερωτ. Πθ’ ).
Εδώ οι νοητικές μας προσλαμβάνουσες και ή γλωσσική μας σημαντική φτάνουν σε αδιέξοδο. Ακόμα και τις τελικές διατυπώσεις του Αναστασίου Σιναίτη αδυνατούμε να τις παρακολουθήσουμε: Τι σημαίνει μία ύπαρξη «ἐν συνοίᾳ τινὶ καθ’ ἑαυτὴν;». Πώς ενεργείται ή ύπαρξη δίχως υπαρκτικές ενέργειες, τι υποστασιάζει η υπόσταση αν όχι τη φύση, το υπαρκτικά γεγονός των φυσικών ενεργειών; «Πῶς, ἐκτὸς τοῦ ἐν ὦ τὸ εἶναι ἐκομίσατο, συνίστασθαι πέφυκε;» για να επαναλάβουμε το ερώτημα του Ιωάννη της Κλίμακος.
Δεν έχουμε τρόπο να κατανοήσουμε το πρόσωπο δίχως τις φυσικές ικανότητες της νόησης, του λόγου, της κρίσης, της φαντασίας, της θέλησης, να το συλλάβουμε αν-ειδο, αναίσθητο άλογο, αδιάστατο, άχρονο. Και η αδυναμία της νοητικής μας εμβέλειας και της γλωσσικής μας σημαντικής μοιάζει κυριολεκτικά ανυπέρβλητη, όταν η εκκλησιαστική εμπειρία χρησιμοποιεί τις λέξεις πρόσωπο και υπόσταση στην περίπτωση του τρόπου της θείας Υπάρξεως. Έχει η Εκκλησία την ιστορική εμπειρία τριών θείων Προσώπων ή Υποστάσεων. Μας βεβαιώνει ότι ο αριθμός τρία καταχρηστικώς χρησιμοποιείται, γιατί στην περίπτωση του θεού δεν αριθμούνται μονάδες πού διαιρούν και τεμαχίζουν την ενότητα της θείας Ύπαρξης και ζωής. Καταχρηστική είναι και η καταφυγή στη λέξη φύση ή ουσία προκειμένου περί του θεού, αφού ή άκτιστη πραγματικότητά του υπέρκειται των αναγκαιοτήτων πού επιβάλλει κάθε ορισμός. Μόνο η χρήση της λέξης Πρόσωπο μοιάζει να μην είναι καταχρηστική στην εκκλησιαστική γλώσσα. Δεν βρίσκουμε καμιά διατύπωση του τύπου «υπέρ-προσωπικό Πρόσωπο», όπως συναντάμε συχνά την έκφραση «υπερούσιος Ουσία».
Ένας ριζοσπαστικός αποφατισμός θα σταματούσε τη θεολογία (και τη μετά-φυσική ανθρωπολογία) στα όρια πού κάποια στιγμή θέτει ο Απόστολος Παύλος στη γλωσσική σημαντική: Η αναφορά μας είναι σε «ἃ ὀφθαλμὸς οὐκ εἶδε, καὶ οὖς οὐκ ἤκουσε, καὶ ἐπὶ καρδίαν ἀνθρώπου οὐκ ἀνέβη», σε «ἄρρητα ρήματα, ἃ οὐκ ἐξὸν ἀνθρώπῳ λαλῆσαι» ( 1 Κορ. 2,9 -2 Κορ. 12,4).
Όμως ο ίδιος ο Παύλος προχωράει πέρα από την πιστοποίηση του ασύλληπτου και άρρητου, στην αποκάλυψη που μας χαρίστηκε από τον Θεό. Θα χρειαζόταν μία αναλυτική ερμηνεία των στίχων 6-16 του 2ου κεφ. της 1 Κορ. αλλά ο χρόνος εδώ σήμερα δεν την επιτρέπει. Ας καταφύγουμε μόνο σε μία δεύτερη καίρια συνεισφορά του Παύλου στο πρόβλημα της σημαντικής του αρρήτου. Στους γνωστούς πρώτους δεκατρείς στίχους του 13ου κεφ. της 1 Κορ.
Εκεί βρίσκουμε να καθορίζεται ακριβώς ποιες δυνατότητες ή προϋποθέσεις του κτιστού καταργούνται με την είσοδο στον τρόπο του ακτίστου, και ποιες όχι. «Εἴτε δὲ προφητεῖαι, καταργηθήσονται» – ευνόητο, αφού ο χρόνος (όπως και ο χώρος) είναι μόνο συνάρτηση της παρουσίας της ύλης (το βεβαιώνει σήμερα και η κβαντομηχανική) και δεν υπάρχει μέλλον για να λειτουργήσει η προφητική του πρόβλεψη. «Εἴτε γλώσσαις παύσονται, εἴτε γνῶσις, καταργηθήσεται». Εδώ παρεμβάλλεται μία προσθήκη πού προωθεί έμμεσα και υπαινικτικά τον οντολογικό προβληματισμό μας: θα καταργηθεί «τὸ ἐκ μέρους» της γνώσεως για να πραγματωθεί «τὸ τέλειον». Η διαφορά ανάμεσα στο «ἐκ μέρους» και στο «τέλειον» ορίζεται από τον Παύλο αναλογικά με παράδειγμα της εμπειρίας του κτιστού. Δεν είναι διαφορά ποσού πληροφοριών, αλλά διαφορά ωριμότητας και υπαρκτικής ολοκλήρωσης: «Ὅτε ἤμην νήπιος, ὡς νήπιος ἐλάλουν, ὡς νήπιος ἐφρόνουν, ὡς νήπιος ἐλογιζόμην. Ὅτε δὲ γέγονα ἀνήρ, κατήργησα τὰ τοῦ νηπίου». Η είσοδος στον τρόπο του ακτίστου είναι μία ενηλικίωση αντίστοιχη με αυτήν που ούτε να την διανοηθεί ούτε να την βιώσει εμπειρικά μπορεί το νήπιο.
«Αἱ γλῶσσαι παύσονται» – νοήματα και σημαντική των νοημάτων είναι έμμεσος τρόπος γνώσης του πραγματικού και υπαρκτού, «ὡς δι’ ἐσόπτρου ἐν αἰνίγματι. Τότε το έμμεσο της γνώσης θα αρθεί. Το «τέλειον» σημαίνει πληρωματική αμεσότητα «πρόσωπον πρὸς πρόσωπον». Η λέξη πρόσωπο σώζεται και παραπέμπει όχι πια σε αποσπασματική γνώση, αλλά στη βιωματική ελπίδα του σημαινόμενου. Τότε θα γνωρίσω, με τον τρόπο που με έχει γνωρίσει ό καλέσας με «ἐκ τοῦ μὴ ὄντος εἰς τὸ εἶναι»-«ἐπιγνώσομαι καὶ ἐπεγνώσθην». Οι όροι λειτουργίας της γνώσης αντιστρέφονται: γνωρίζει κανείς επειδή έχει γνωσθεί από τον γιγνωσκόμενο. «Γνόντες Θεόν, μᾶλλον δὲ γνωσθέντες ὑπὸ Θεοῦ» (Γαλ. 4,3). Σίγουρα η σημαντική των λέξεων απηχεί την εμπειρία του κτιστού, γι’ αυτό και «αἱ γλῶσσαι παύσονται». Όμως λέξεις όπως το πρόσωπο, η γνώση, το τέλειον, η αγάπη, κομίζουν για την εκκλησιαστική εμπειρία τη βιωματική δυναμική της ελπίδας.
Ο αποφατισμός της εκκλησιαστικής σημαντικής δεν είναι απλώς μία γνωσιοθεωρητική μέθοδος, αρχή της σχετικότητας, της απροσδιοριστίας ή της διαψευσιμότητας. Είναι ένα ρεαλιστικό (όχι ψυχολογικό) εμπειρικό γεγονός ο αποφατισμός, είναι η βίωση της ελπίδας. «Νυνὶ δὲ μένει πίστις, ἐλπίς, ἀγάπη, τὰ τρία ταῦτα. Μείζων δὲ τούτων ἡ ἀγάπη».
Γιατί «μείζων» η αγάπη; Ίσως γιατί δίνει αμεσότερο οντολογικό περιεχόμενο στην ελπίδα. Αν η αγάπη διασώζεται στον τρόπο του ακτίστου, τότε διασώζεται ό,τι στη γλώσσα του κτιστού σπερματικά ονομάζουμε σχέση. Αν διασώζεται η σχέση, σώζεται και η ετερότητα-ταυτότητα κάθε όρου της σχέσης. Ενεργείται επομένως κάποια μορφή αυτοσυνειδησίας, κάποια μορφή νόησης, κάποια μορφή λογικής αναφορικότητας της ύπαρξης, μορφή λόγου κοινωνίας, προσωπικής θέλησης.
Με ποιες φυσικές ενέργειες ενεργείται η αυτεπίγνωση της προσωπικής ταυτότητας, η λογική αναφορικότητα της σχέσης, η ζωτική κοινωνία της αγάπης; Ποια οντολογικά ερείσματα έχει η ελπίδα της Εκκλησίας;
Ο χρόνος της εισήγησής μου έχει τελειώσει, γι’ αυτό και θα περιοριστώ σε επιγραμματικές ενδείξεις. Ένα πολύτιμο απόσπασμα από τα Κεφάλαια Θεολογικὰ του αγίου Μαξίμου του Ομολογητού (ΡG 90, 1312 C) μας επιτρέπει να κατανοήσουμε το οντολογικό περιεχόμενο της φράσης του Αποστόλου Πέτρου: «ἵνα γένησθε θείας κοινωνοὶ φύσεως» (2 Πέτρ. 1,4). Με την απόσβεση και τον αφανισμό των κτιστών ενεργειών της φύσης του με τον θάνατο, η υπόσταση του ανθρώπου υποστασιάζει την υπαρκτική δυναμική της ιδρυτικής της κλήσης: τις χαριζόμενες (προσφερόμενες ως χάρη) άκτιστες ενέργειες της θείας ζωής. Αυτό είναι το οντολογικό περιεχόμενο της θέωσης στην οποία, ελπίζει ή Εκκλησία, η αιτία της χαράς αυτών ιδιαίτερα των ημερών ανάμεσα στην Γιορτή της Ανάστασης του Χριστού και στη Γιορτή της Πεντηκοστής. Ο Ερχόμενος Παράκλητος, το Πνεύμα της αληθείας, ζωή και ζωοποιούν, Θεός και θεοποιούν, είναι το μελλοντικό μας σώμα. Επαναλαμβάνω: Ο Παράκλητος είναι το μελλοντικό μας σώμα «Ἵνα ᾖ ὁ Θεὸς τὰ πάντα ἐν πᾶσι».
πηγή: “ΙΝΔΙΚΤΟΣ”, τεύχος 7, 2003
εκπληκτική θεώρηση που απεγκλωβίζει λογικά την “ασώματη υπόσταση” μετά τον βιολογικό θάνατο του ανθρώπου και έτσι την βγάζει από το λογικό άτοπο της ύπαρξης χωρίς ουσία. Πιστεύω ότι έχει τις απαρχές της (η σκέψη του Γιανναρά) σε έναν άλλο μεγάλο θεολόγο τον Βλαδίμηρο Λόσκυ. Στο πασίγνωστο “μυστική θεολογία της ανατολικής εκκλησίας” εξηγεί για τις θείες υποστάσεις και σε κάποιο σημείο λέει ότι όταν μαζευτούν και αναγνωριστούν σε σώμα όλοι οι πιστοί του Θεού, τότε θα “φανερωθεί” και το κρυμμένο πρόσωπο του Αγίου πνεύματος, μέσα στο σώμα των υποστάσεων των πιστών.
Βέβαια ο Γιανναράς προχωράει πολύ παραπάνω και εξηγεί πώς αυτή η φανέρωση του Αγίου Πνεύματος ως γνωριμία πρόσωπο προς πρόσωπο των πιστών με τον Θεό θα δώσει και την δυνατότητα μετάθεσης της υπόστασής μας από τη βιολογική κτιστή φύση στις άκτιστες ενέργειες του Αγίου Πνεύματος.
Υ.Γ. γι’αυτό αφήσαμε τον Λόσκυ και μελετάμε με πολύ προσοχή τον “ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΕΛΛΗΝΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟ ΦΙΛΟΣΟΦΟ”
Γιώργος Π.
Mα αγαπητέ κ. Γιανναρά, εσείς γεράσατε κάνοντας ασκήσεις λογικής, τί πάθατε? Ο παράκλητος είναι το μελλοντικό μας σώμα? ? τί θέλετε να πείτε? Και το ανθρώπινο σώμα? Θέλετε να πείτε πώς ο θεός θα κατορθώσει να είναι τα πάντα εν πάσι? αφανίζοντας τα πάντα? Μένοντας μόνο αυτός? ο θεός σας, ο θεός του τίποτα? Νομίζω πώς αν σας καταλάβουν τι λέτε θα προτιμήσουν τον παληό παραδοσιακό Θεό που σώζει το δημιούργημά Του. Ευτυχώς για σας δεν καταλαβαίνει κανείς τί λέτε, ίσως ούτε και σείς
Ας δούμε τί λέει ο Άγιος Μάξιμος:
“/” 4.18 (ιη΄) Τας μεν ζητητικας τε και ερευνητικας των θειων δυναμεις ουσιωδως εχει καταβεβλημενας αυτη παρα του Κτισαντος κατ᾿ αυτην την εις το ειναι παροδον, η των ανθρωπων φυσις· τας δε των θειων αποκαλυψεις, κατα χαριν η του παναγιου Πνευματος επιφοιτωσα ποιειται δυναμις. Επειδη δε κατ᾿ αρχας δια της αμαρτιας, τη φυσει των ορατων ταυτας ο πονηρος προσηλωσε τας δυναμεις, και ουκ ην ο συνιων η εκζητων τον Θεον, παντων των μετειληφοτων της φυσεως, την νοεραν τε και λογικην δυναμιν εχοντων περιγεγραμμενην τη επιφανεια των αισθητων, και μηδεμιαν κεκτημενων εννοιαν των υπερ αισθησιν, εικοτως η του παναγιου Πνευματος χαρις, τοις μη κατα προθεσιν ενδιαθετως υπο την απατην γενομενοις, των υλικων αφηλωσασα, την προσηλωμενην (=1312=) αποκατεστησεν δυναμιν· ην καθαραν απολαβοντες δια της χαριτος, πρωτον εζητησαν και ηρευνησαν, και ουτως εξεζητησαν και εξηρευνησαν, δια της αυτης δηλαδη του Πνευματος χαριτος.
4.19 (ιθ΄) Σωτηρια δηλαδη ψυχων, κυριως εστι, το τελος της πιστεως. Τελος δε πιστεως εστιν, η του πιστευθεντος αληθης αποκαλυψις. Αληθης δε του πιστευθεντος εστιν αποκαλυψις, η κατα αναλογιαν της εν εκαστω πιστεως αρρητος του πεπιστευμενου περιχωρησις. Περιχωρησις δε του πεπιστευμενου καθεστηκεν, η προς την αρχην κατα το τελος των πεπιστευκοτων επανοδος. Η δε προς την οικειαν αρχην κατα το τελος των πεπιστευκοτων επανοδος εστιν, η της εφεσεως πληρωσις. Εφεσεως δε πληρωσις (≡15Δ_206≡> εστιν, η περι το εφετον των εφιεμενων αεικινητος στασις. Αεικινητος δε στασις περι το εφετον των εφιεμενων εστιν, η του εφετου διηνεκης τε και αδιαστατος απολαυσις. Απολαυσις δε διηνεκης τε και αδιαστατος του εφετου, η των υπερ φυσιν θειων καθεστηκε μεθεξις. Μεθεξις δε των υπερ φυσιν θειων εστιν, η προς το μετεχομενον των μετεχοντων ομοιωσις. Η δε προς το μετεχομενον των μετεχοντων ομοιωσις εστιν, η κατ᾿ ενεργειαν προς αυτο το μετεχομενον των μετεχοντων δι᾿ ομοιοτητος ενδεχομενη ταυτοτης. Η δε των μετεχοντων ενδεχομενη κατ᾿ ενεργειαν δι᾿ ομοιοτητος ταυτοτης, η δι᾿ ομοιοτητος προς το μετεχομενον εστι θεωσις των αξιουμενων θεωσεως.
4.20 (κ΄) Ουκ εχει η φυσις των υπερ φυσιν τους λογους, ωσπερ ουδε των παρα φυσιν τους νομους. Υπερ φυσιν δε λεγω, την θειαν και ανεννοητον ηδονην, ην ποιειν πεφυκεν ο Θεος φυσει, κατα χαριν τοις αξιοις ενουμενος· παρα φυσιν δε, την κατα στερησιν ταυτης συνισταμενην ανεκλαλητον οδυνην, ην ποιειν ειωθεν ο Θεος φυσει, παρα την χαριν τοις αναξιοις ενουμενος. Κατα γαρ την υποκειμενην εκαστω ποιοτητα της διαθεσεως, ο Θεος τοις πασιν ενουμενος, ως οιδεν αυτος, την αισθησιν εκαστω παρεχεται, καθως εστιν εκαστος υφ᾿ εαυτου διαπεπλασμενος, προς υποδοχην του παντως πασιν ενωθησομενου κατα το περας των αιωνων “/” .
‘Οταν ο Γιανναράς έχει γράψει βιβλίο ολόκληρο και εξηγεί ότι η φύση είναι περιεχόμενο του Προσώπου είναι δυνατόν να βγάζουμε τέτοια εύκολα συμπεράσματα; Οι υποστάσεις (ανθρώπινες και μή) είναι περιεκτικές και των ουσιών τους , των ενεργειών τους , των φύσεων , των ιδιωμάτων τους.
Σημείο των ορθοδόξων είναι πάντοτε να ερμηνεύουμε ορθόδοξα τα λεγόμενα του άλλου (ιδίως όταν δεν έχει τη δυνατότητα να συνομιλήσει). Αλλά όταν τα πράγματα είναι ήδη ξεκαθαρισμένα και απλά για να πούμε κάτι κάνουμε ανυπόστατη κριτική υποτιμάμε τη νοημοσύνη μας!
Πού να φανταστεί ο Άγιος Μάξιμος στον καιρό του πώς οι ψευτοχριστιανοί, εκτός από το Μαρτύριο θα τον υποχρέωναν να κάνει και τον δικηγόρο του κ. Γιανναρά. Θάνατο ψάχνω στο κείμενο του Αγίου που παραθέτετε και θάνατο δέν βρίσκω. «Με την απόσβεση και τον αφανισμό των κτιστών ενεργειών της φύσεώς του με τον θάνατο». Απεγκλωβίζεται λοιπόν η «ασώματη υπόσταση» μετά τον βιολογικό θάνατο. Όπως παληά η αθάνατη ψυχή. Γίνεται λόγος ξεκάθαρα για ζωή μετά τον θάνατο δηλαδή δεν απέχουμε καθόλου από το θρησκευτικό φαινόμενο το οποίο κατηγορούμε, άν δεν κάνω λάθος. Αντιθέτως ο Άγιος Μάξιμος όπως και η εκκλησία ομιλούν για ζωή πρίν το θάνατο
Εάν ο κ. Γιανναράς δεν μπορεί να απαντήσει είναι πρόβλημα «Αντιφωνικό».
Εσείς γιατί νομίζεται πως είστε ορθόδοξος; Επειδή τιμάτε τον Άγιο Γιανναρά;
αγαπητέ alexader
Μάλλον επειδή ψάχνεις για λέξεις και όχι για πνεύμα και νόημα γι αυτό δεν μπόρεσες να δείς την τελευταία πρόταση. Το “προς υποδοχην του παντως πασιν ενωθησομενου κατα το περας των αιωνων” τί άλλο μπορεί να σημαίνει; Αλλά και κάτι άλλα πρόσωπα, φίλα προσκείμενα σε “παλαιοημερολογήτικα” σύνδρομα όταν η συζήτηση δεν “προχωρούσε ” από μέρος τους επιδίδονταν σε χαρακτηρισμούς και ύβρεις! Δεν έχεις την ευγένεια να διαβάσεις καν το σχόλιό μου ολόκληρο, για να ασκήσεις την “γνήσια” κριτική σου. Όταν μίλησα για επεγκλωβισμό της ασώματης υπόστασης υποστήριξα το αντίθετο από αυτό που έκρινες εσύ!!! Δηλ. ότι η ανθρώπινη υπόσταση θα υποστασιάζει τις άκτιστες θείες ενέργειες. Στο δεύτερο σχόλιο εξήγησα ότι η υπόσταση έχει ως περιεχόμενό της την ουσία – φύση , τις ενέργειες και τα ιδιώματά της. Ευτυχώς γράφονται και τα δικά μου λεγόμενα και τα δικά σου, και ο νοών νοήτω!!!
Ορθόδοξος είμαι (για να σου απαντήσω και σ’ αυτό) όχι γιατί τιμάω τον άγιο Γιανναρά, αλλά γιατί κάθομαι και απαντάω στις δικές σου ύβρεις ξέροντας ότι το επόμενο μήνυμά σου θα είναι καμιά “καθολική εικόνα” με σχόλιο για το αειπάρθενο, ή κανένα αποσπασματικό σχόλιο όπως το προηγούμενο για να βεβαιώσεις μάλλον στον εαυτό σου ότι η εκούσια ή ακούσια πλύση εγκεφάλου από το “γνήσιο ορθόδοξο κέντρο” δεν πήγε χαμένη!
Αλλά τί να κάνουμε; Έτσι ευαρεστείται ο αρχηγός!
Υ. Γ. Το άλλο με τον Γιανναρά δεν είναι πρόβλημα ‘αντιφωνικό”, αλλά λογικό! Ελπίζω αυτό τουλάχιστο να το καταλαβαίνεις.
Αγαπητέ, εάν ο θάνατος είναι λέξη άς την σβύσουμε. Εάν είναι πνεύμα άς το αφήσουμε να φυσήξει μακρυά από μας .
Τι εννοείς με τα πέρατα των αιώνων ; ότι ο κ. Γιανναράς θα πεθάνει στα πέρατα των αιώνων ; Στη συνέχεια δεν καταλαβαίνω πολύ καλά τι πιστεύεις. Πως ο Κύριος ενανθρώπισε για να μπορέσουμε να υποδεχθούμε τις άκτιστες ενέργειες, στις υποστάσεις μας, στα πέρατα των αιώνων ; Και σταυρώθηκε για τον ίδιο λόγο ; Υπήρχε ένα τείχος, ένας χωρισμός και με την καταλαγή οι άκτιστες ενέργειες μετά θάνατον, μας θεώνουν ; Καί τι εννοείς πάλι με το αειπάρθενο ; ότι ο κ.Γιανναράς διαθέτει και το αειπάρθενο ; Μήπως και εσύ Μακάριε ;
Δεν έχω καμιά διαφωνία πάνω σ`αυτό! Μακάρι πιό συχνά τέτοια θαύματα.
Σε φοβίζουν οι παλαιοημερολογίτες ; οι 13 ημέρες ; Φέρνουν γρουσουζιά ;
Τρίτη και 13 κ.τ.λ. Δεν μπορώ να σε βοηθήσω. Αυτός ο φόβος είναι αθεράπευτος. Απ` ότι καταλαβαίνω, και εγώ, τώρα που απαντώ στις ύβρεις σου είμαι ορθόδοξος, έτσι δεν είναι ; Ευχαριστώ πολύ.
Εάν ο κ. Γιανναράς δεν μπορεί να απαντήσει τότε γιατί το Αντίφωνο δημοσιεύει τα κείμενά του και ζητάει και σχόλιο κι από πάνω ; Τι εννοείς σαν αρχηγό του ορθοδόξου κέντρου ; τον ΠΑΠΑ ; Είναι επίσημο πλεόν ; Και ο κ. Γιανναράς τι αξίωμα πήρε ; Διότι ο αγαπητός αγωνίστηκε και αυτός με όλες του τις δυνάμεις για να αποκτήσουμε τον συγκεκριμένο αρχηγό!
Αιωνία μας η μνήμη!!!
Εγώ θα το πω και ας παρεξηγηθώ :
-δυό γάιδαροι μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα
συγνώμη παιδιά αν σας στεναχωρώ, αλλά αυτό μου ήρθε αμέσως στο μυαλό.
Μιλάτε και οι δυο με τόση βεβαιότητα. Λες και γνωρίζετε τι είναι ο Θεός (μια ιδεολογία)
Λες και γνωρίζετε ακριβός πια είναι η προσωπική εμπειρία του κάθε συγγραφέα.
Φιλιά πολλά και χαλαρώστε. Φίλαθλοι είμαστε όλοι εδώ στο άθλημα, όχι οπαδοί-χούλιγκανς.
αγαπητέ alexader
εκτός από το ότι δεν κατανοείς τον Άγιο Μάξιμο ( αυτό δεν είναι προς θάνατον) ,η θητεία σου σε ξεμέθυστες παρέες (ο όρος είναι κλεμμένος) δεν σε αφήνει να καταλάβεις πότε βρίζεις κάποιον και πότε κάνεις κριτική. Οι χαρακτηρισμοί ΨΕΥΤΟΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ, ΓΙΑΤΙ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΕΙΣΤΕ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ, ΜΑΚΑΡΙΕ, που αναφερονται στο πρόσωπό μου από μέρους σου είναι ύβρεις. Στα δικά μου σχόλια σε καμιά περίπτωση δεν σε χαρακτήρισα με επίθετα αλλά μόνο έκρινα την αδικαιολόγητη κριτική σου (και ο κρίνων κρίνεται). Με τις φλυαρίες σου και τα παραπλανητικά ερωτήματα θα ασχοληθώ με την προυπόθεση να ξεκαθαρίσουμε την αρχική τοποθέτησή σου και την απάντησή μου, που πονηρά προσπέρασες.
Σύγκρινες την “ασώματη υπόσταση” με τη θεωρία της αθάνατης ψυχής. Και όταν ξεκαθαρίζεται από την αρχή ότι η υπόσταση έχει ως περιεχόμενό της τη φύση και τις ενέργειές της το έπαιξες ποιητής “με λένε Ρίζο και όπως θέλω τα γυρίζω”!
Αγαπητέ ο ίδιος ο Απ. Παύλος λέει ότι “ηρπάγη εως τρίτου ουρανού” και επαναλαμβάνει δύο φορές ότι δεν γνωρίζει αν ήταν με το σώμα του ή χωρίς το σώμα. Στην καινή γή και στους καινούς ουρανούς εμείς θα ζήσουμε με το παλιό βιολογικό μας σώμα; ‘Σπείρεται σώμα ψυχικόν εγείρεται σώμα πνευματικόν”. Επί της ουσίας λοιπόν έχεις να πεις τίποτα ή θα αρχίσεις πάλι τα ποιητικά;
Αγαπητέ μου δεν γνωρίζω τι σόι ξεμέθυστα φαντάσματα κατοικούν στο κεφάλι σου μαζί με το ορθόδοξο φάντασμα του Γιανναρά !
Ο Αναστημένος Κύριος είχε σώμα παρακλήτου; Θα ενσαρκωθεί και ο παράκλητος τελικώς ; Εγώ προσωπικώς δεν ενδιαφέρομαι !
Ο Κύριος δεν προσέλαβε υπόσταση, μόνον την ανθρώπινη φύση ! Την οποία δημιούργησε ο ίδιος. Δεν δέχτηκε τις αλλοιώσεις που υπέστη αυτή η Φύσις ούτε από τον σατανά ούτε απο τον αυθύπαρκτο άνθρωπο.
Την υπόσταση, στην εποχή του, την άφησε στους Φαρισαίους. Σήμερα την αφήνει στον Γιανναρά και στους ομοίους του. Γι`αυτό κι ο Γιανναράς μιλά για πρόσληψη και κτιστών και ακτίστων ενεργειών. Κατ`αναλογίαν του Κυρίου. Ο άνθρωπος αδυνατεί να προσλάβει ! Αυτό μας έλειπε ! Μπορεί μόνο να δεχτεί. Αυτή η δεκτικότης κατηγορείτε σαν παθητικότης και ακριβώς απο τον Διαφωτισμό κι έπειτα μεταλλάσεται υποτίθεται σε ενέργεια και πράξη μέχρις ελευθερίας. Όπως οι Αλχημιστές μεταμόρφωναν το σίδηρο σε χρυσό. Και ο κ. Γιανναράς μετράει την εποχή του σιδήρου όσο ήταν «φυλακισμένος» εκουσίως στη Ζωή. Με άπειρη υπομονή και τέχνη, αυτόν τον σίδηρο σήμερα τον πουλάει για χρυσό. Αφού υπάρχουν αυτοί που αγοράζουν γιατί όχι; Όλες αυτές οι υποτιθέμενες φιλοσοφίες ή θεολογίες είναι στην πραγματικότητα ψυχολογίες. Οι απίστευτες και μάταιες προσπάθειες ορισμένων μαμόθρευτων να γίνουν άντρες ! Στα χαρτιά ! Ευτυχώς που ο κ. Γιανναράς κυκλοφορεί μόνος, χωρίς τους οπαδούς του, γιατί κουβαλούν τέτοια καλάμια που θα παρέλυαν την κυκλοφορία σαν τις διαδηλώσεις .
Πάντως φιλαράκο, σαν αντ`αυτού μάλλον ζημιά κάνεις στο ίνδαλμά σου, πρόσεξε, η μεγαλομανία είναι ύπουλο πάθος.
αγαπητέ alexader
Κάνεις ό,τι μπορείς για να ξεφύγεις από το αρχικό ερώτημα που απευθύνθηκε στην ένστασή σου. Έπιασες τώρα το αναστημένο σώμα του Χριστού! Και τον Παράκλητο!
Συγκεκριμένα πράγματα λοιπόν χωρίς φλυαρίες. Μετά τον βιολογικό θάνατο οι άγιοι της εκκλησίας πώς ενεργούν τα “θαύματα”; Με τί σώμα μεσιτεύουν, εμφανίζονται και μεταβαίνουν από το θάνατο στην όντως Ζωή;
Όσο για το “φιλαράκο” στο τέλος ίσως το μόνο που φανερώθηκε από την όλη κουβέντα- δεν τολμώ να την πω συζήτηση γιατί δεν ζητάμε το ίδιο πράγμα- είναι ότι όπως λέτε και εσείς οι “ξεμέθυστοι” ΕΠΕΣΑΝ ΟΙ ΜΑΣΚΕΣ!
Δηλαδή απ’ ότι καταλαβαίνουμε φιλαράκο λες πως ο κ. Γιανναράς, μετά τον θανατό του θα αρχίση τα θαύματα!
Αγαπητέ μου είσαι πολύ τυχερός: Πως λέμε, πόνταρες στο σωστό άλογο;!!
Η μεγαλομανία είναι αθεράπευτη πνευματική ασθένεια, επειδή κρύβει ή προσπαθεί να εξισορροπήση μεγάλες νοητικές δυσκολίες.
αγαπητέ alexader
Δυστυχώς από ό,τι γράφεις φαίνεται ότι δεν επιθυμείς διάλογο! Οι γνωστές “παλαιοημερολογήτικες τακτικές” δεν σ’ αφήνουν ούτε να συζητήσεις. Τουλάχιστον μην παίζεις με τη νοημοσύνη μας!
Να είσαι καλά. Μάλλον ή δεν μπορείς να τηρείς όρους διαλόγου ή κατάλαβες ότι η προπαγάνδα και η διατεταγμένη σπίλωση από κάποιους γίνονται φανερές. Προτίμησες λοιπόν το “στρίβειν δια της ύβρεως”. Σε δικαιολογώ. “Ώ γαρ τις ήττηται τούτο και δεδούλωται”
Υ.Γ. Αν δε σοβαρευτείς στις απαντήσεις σου- συγνώμη αλλά η κουβέντα από την πλευρά μου θα λήξει.
Λοιπόν, φιλαράκο, απ’ ότι καταλαβαίνω τώρα, και με την δική σου καθοδήγηση βεβαίως, πρόκειται για μια νέα αποκάλυψη, την οποία είχε ο κ. Γιανναράς, η οποία εξελίσσει και το δόγμα της Εκκλησίας ευτυχώς, γιατί είχε σκουριάσει με το ίδιο για τόσα χρόνια!
[b]Πρόκειται για την ενσάρκωση του Θεού και την αποσάρκωση του ανθρώπου! [/b]
Ώστε να πραγματοποιηθεί και η προφητεία των Πατέρων. [b]Έγινε ο Θεός άνθρωπος για να γίνει ο άνθρωπος Θεός. [/b]
Σας ευχαριστούμε ταπεινώς για την ανανέωση!
Όσο για το τι κρύβει η μεγαλομανία, υπάρχει στα ελληνικά ένα μικρό βιβλιαράκι κάποιου Cipolla! Δοκίμασέ το!
αγαπητέ alexader
Δεν καταλαβαίνω γιατί κολλάς στη σάρκα!
Οι Πατέρες της εκκλησίας ορίζουν ως ταυτόσημες την ουσία, την φύση και την μορφή. Αυτός ο συγκεκριμένος κόσμος δίνει την μοναδική -κατά τα φαινόμενα- δυνατότητα ως τρόπου ύπαρξης, τη βιολογική λειτουργία (με σάρκα και αίμα). Σε μια άλλη πραγματικότητα όπου οι νόμοι της φύσης υπερβαίνονται (άκτιστη) είναι λογικό και επόμενο ότι θα μετάσχουμε με διαφορετικό τρόπο ύπαρξης. ΤΟ ΧΩΡΙΣ ΣΑΡΚΑ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΑΝΕΥ ΟΥΣΙΑΣ!!! Αφού και οι άγγελοι έχουν ουσία.
Επιπλέον δεν απαντάς (φυσικά δεν μπορείς) στα ερωτήματα:
-πώς θαυματουργούν και μεσιτεύουν οι άγιοι της εκκλησίας μας μετά τον βιολογικό θάνατο; Με τί είδους σώμα;
– τί εννοεί ο απ. Παύλος με το “σπείρεται σώμα ψυχικόν εγείρεται πνευματικόν “;
Αυτό το “ουκ οίδα” του απ. Παύλου σχετικά με το σώμα ή χωρίς, τοποθέτησέ το στο ιστορικό πλαίσιο από την μία του εκστατικού νεοπλατωνισμού και από την άλλη της βασιλείας επί της γής των χιλιαστών και θα καταλάβεις γιατί “ούκ οίδε”.
Υ.Γ. Αν ήσασταν σε θέση να τηρείτε όρους διαλόγου δεν θα “τρώγατε πόρτα” μέχρι και από τον “σοκ και δέος”. Την άλλη φορά να είστε πιο ευγενικοί.
Φιλαράκο, αρέσκεσαι να μιλάς σ’ ένα φανταστικό πρόσωπο και δυστυχώς είναι ένα πρόσθετο πρόβλημα στο τεράστιο πρόβλημα της μεγαλομανίας σου. Σοκ και δέος θα πάθεις αν διαβάσεις το περί βλακείας του Cipolla! Δοκίμασέ το!
Ο Γιανναράς γράφει τις φιλοσοφίες του περί προσώπου για να ξεφύγει ακριβώς από την ουσία! Πρέπει να είσαι προσεκτικός φίλε, γιατί όλα παραπέμπουν στον Cipolla! Οι Άγιοι δεν πεθαίνουν. Κάνουν θαύματα [b][u]πριν[/u][/b] την αναχώρησή τους!
Το μόνο θαύμα του Γιανναρά είναι ότι αντιγράφει θεωρίες της Δύσεως με τόσο μοναδικό τρόπο που στο τέλος πιστεύει ακόμη και ο ίδιος πως είναι πρωτότυπες.
Ο Κύριος έκανε θαύματα με το σώμα Παρακλήτου;
Μορφώνει μέσα μας Χριστό! Δεν έχει άλλο έργο το Άγιο Πνεύμα!
Μπορούμε να εξετάσουμε αν ο Γιανναράς είναι καλός ή κακός φιλόσοφος. Αλλά όχι και θεολόγος ο άνθρωπος!
Έχεις ακούσει ποτέ σου, δύστυχε, για Ευαγγελισμό της Θεοτόκου; Για την Θεία Ευχαριστία, το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου; Για το Ποτήριο του Κυρίου;
Η μεγαλομανία δεν είναι πίστη, δεν φτιάχνει Χριστιανούς!
αγαπητέ alexader
Μίλησες για το ανθρώπινο σώμα , μετά για τη σάρκα, μπέρδεψες και το σώμα του Χριστού – που δεν έχει καμία σχέση με το δικό σου ή το δικό μου-αφού δεν γεννήθηκε με φυσικό “μεταπτωτικό” τρόπο!!!
Για τους αγίους δεν σε ρώτησα για πρίν, αλλά για μετά τον βιολογικό θάνατο πως θαυματουργούν και με τί σώμα μεταβαίνουν από το θάνατο στην όντως Ζωή. Το δεν πεθαίνουν που είπες το άφησες στη μέση. Πρέπει να μας πεις αφού τα σκηνώματά τους και τα λείψανά τους είναι “βιολογικώς νεκρά” με τί σώμα ζούν.
Είναι γνωστή η τακτική της επιχειρηματολογικής πενίας και της μηδενικής εμπειρίας. Αποπροσανατολισμός, αλλαγή θέματος, δημιουργία όξυνσης για να σταματήσει ο διάλογος.
Περιμένω να απαντήσεις στα προηγούμενα ερωτήματα που έθεσα. Είναι δύο συγκεκριμένα . Πού δυσκολεύεσαι;
Υ.Γ. για να χαριτολογίσω και εγώ με τη σειρά μου, θα πώ ότι για την ανάρμοστη και αγενή συμπεριφορά σου μόνο δύο υποθέσεις μπορώ να κάνω:
1) Η γρίπη των “χοίρων” που πιθανώς κόλλησες επηρέασε τη συμπεριφορά σου!
2) Ο Δαρβίνος είχε δίκιο αφού κυκλοφορούν και συνομιλούν διαδικτυακώς προστάδια ανθρωποειδών!
Ώρες είναι τώρα να μας πείς ξανά ότι αποχωρείς λόγω ύβρεων!!!
Να είσαι καλά. Mπορούμε να διαφωνούμε και χωρίς να βριζόμαστε! Γιατί τόση επιθετικότητα;
1)kat arxin o ihsoys an den eixe to idio swma me to diko mou i to diko sou den einai teleios anthrwpos ara to litrwtiko tou sxedio einai mataio afou ena swma xwris pathi k xwris adinamies den antiproswpevei ep oudeni tin anthrwpotita ara k i praksi thewsis tis anthrwpotitos tou xristou einai mataia afou thewse swma diaforetiko apo to diko mou k to diko sou.
2) o ihsous eixe pathi, diavase to evaggelio, ton lene daimonismeno epeidi sinexeia orgizetai, evlogei to krasi sto gamo gia na sinexisoun to pathos afou exoun piei olo to krasi tou gamou! k kanei to krasi kalitero apo to proigoumeno.. k poio wraiotero pathos apo tin krasokataniksi? peilipos leei i psixi mou axri thanatou.. pou einai i empistosini tou sto theo.. parelthetw ap emou to potirion touto.. pou einai i ipakoi tou? o xristos itan teleios anthrwpos, k to pathos einai stoixeio tis teleiotitos alliws einai ea swma se anapiria.
3) to pnevma mou leei einai prothimo , I SARKS MOU asthenis.. einai mia kathari ekdilwsi tis adinamis fisis tou alla tis ipakois tou sto thelima tou theou.
4)i ontws zwi den einai meta to thanato.. “opoios me agapaei k tirei tis entoles mou tha parw ton patera mou k tha meinoume mesa tou”
“i vasileia tou theou entos imwn esti”
5)oi agioi den thavmatourgoun.. o theos thavmatourgei.
k telos….
na sou thimisw, pws kanenas de mporei na ipotima kanenan. Kanenas de mporei na leei pws einai kaliteros apo opoiondipote allon. poios xristianos mporei na epikaleitai aftodikaiwsi, otan o pragmatika xristianos pistevei pws aftos einai o megaliteros amartwlos ston kosmo..
o farisaios itan enas aksiologos anthrwpos pou moirazei stous ftwxous ta iparxonta tou nisteve k tirouse ton nomo k tis entoles. o telwnis itan enas amartwlos, o eidexthesteros k epaxthesteros tipos anthrwpou k ekseftelistikis poiotitas xaraktira ekeinis tis epoxis.. o telwnis dikaiwthike. Epeidi o farisaios KSEXWRISE ton eafto tou apo ton sinanthrwpo tou, pws aftos einai kaliteros.. poios mporei loipon na epikaleitai aftodikaiwsi? poios mporei na aporriptei allous anthrwpous?poios mporei na leei anthrwpidio ton allon, k gripiasmeno me ti grippi twn xoirwn para mono kapoios o opoios exei poly xamili aftoektimisi,k aporriptei ton allon gia na diakiriksei se ena vima tin aftothewsi tou, tin allazoneia tou , oti aftos einai kaliteros?
den kserw poios ..
alla sigoura kapoios pou den exei antilifthei akoma ta stoixeiwdi tou evaggeliou
Κωνσταντίνε
Λυπάμαι αλλά στις αυθαίρετες, διαστρεβλωτικές και ατομικές σου ερμηνείες δεν θα απαντήσω. Ευτυχώς όμως θα μείνουν γραμμένα και ο καθένας ας κρίνει…
Το ευαγγέλιο το διαβάζουμε και το μελετούμε “εκκλησιαστικά”, όχι ατομικά.
Επιπλέον βλέπω πολύ μεγάλη ευαισθησία για σχόλιό μου που από την αρχή ξεκαθάρισα ως χαριτολόγημα.
Δεν είδα όμως την ίδια ευαισθησία όταν ο συνομιλητής μου με στόλιζε με χίλια δυό!!!
Λυπάμαι αλλά δεν θα απαντήσω σε άλλα σχόλιά σας. Ήθελα να συζητήσω. Αν ήθελα να παίξω , θα έπαιζα με τα παιδιά μου!
Τέλος πάντων, να είστε καλά! Ο καλός Θεός ας μας ελεεί όλους όπως “εκείνος γνωρίζει” όπως λέει και ο άγ. Μάξιμος.
Γιώργο δες τι ανακάλυψα.
Ένας άλλος πιστός μαθητής του κ. Γιανναρά δρα στο Ιντερνετ.
Κοίταξε πως μέσα σ’ ένα τόσο σύντομο κείμενο έχει συμπεριλάβει όλες τις βασικές έννοιες της φιλοσοφίας του Γιανναρα.
[b]Η Μεταμόρφωση του Χριστού ειναι η αποκάλυψη της αλήθειας του ανθρώπου[/b]
Διαχρονικό ζητούμενο της ανθρωπότητας για την κοινωνική και κυρίως προσωπική ζωή του ανθρώπου, η μεταμόρφωση. Τι άλλο είναι η ζωή παρά μια συνεχής αναζήτηση με συνειδητούς ή μη τρόπους, μια πείνα και δίψα της μεταμόρφωσης, της αλλαγής, της διαφορετικής ζωής που θα ξεπερνά την παρούσα χωρίς να την απορρίπτει ;
Πριν λίγες μέρες η ορθόδοξη χριστιανική εκκλησία εόρτασε την Μεταμόρφωση του Χριστού επάνω στο Όρος Θαβώρ. Ακούσαμε μέσα από την υπέροχη υμνολογία της, αλλά και από τα ευαγγελικά αναγνώσματα για το χρονικό του γεγονότος που έλαβε χώρα πάνω στο όρος Θαβώρ μπροστά στα έκπληκτα μάτια των τριών μαθητών. Μια πραγματικότητα που δεν συναντάται άλλη φορά στο Ευαγγέλιο και στην ζωή Του Χριστού.
Σκέφτομαι ότι θα μπορούσε κανείς να πει πάρα πολλά για το υπαρξιακά συγκλονιστικό γεγονός αυτό. Να δώσει πολλές ερμηνείες και να ανασύρει εσωτερικά μηνύματα για την ύπαρξη αρκετά. Ωστόσο για μένα προσωπικά το γεγονός της μεταμορφώσεως του Χριστού, δεν είναι τίποτε άλλο από την αποκάλυψη όχι τόσο της θεϊκής και μόνο φύσης του Χριστού, αλλά της φύσης κυρίως του ανθρώπου. Των οντολογικών και υπαρξιακών του δυνατοτήτων. Ο Χριστός δεν επιδεικνύει το θεϊκό του μεγαλείο. Δεν φανερώνει την θεϊκή του φύση για να εντυπωσιάσει ή για αφήσει εκστατικούς τους μαθητές. Παρόλο που και αυτό έχει γραφεί μαζί με πολλές και διαφορετικές προσεγγίσεις και ερμηνείες.
Για μένα προσωπικά ο Χριστός επάνω στο όρος Θαβώρ φανερώνει τις οντολογικές και υπαρξιακές διαστάσεις και δυνατότητες του ανθρώπου. Αποκαλύπτει στους μαθητές ποιος είναι, αλλά συγχρόνως ποιος είναι εν δυνάμει και μέχρι που μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος, ο αναγεννημένος από το Πνεύμα του Θεού. Αποκαλύπτει τις κρυφές δυνατότητες του ανθρώπου που ο Θεός του έχει δώσει ως οντολογική κληρονομιά. Άλλωστε ο Χριστός ήρθε για αυτό τον λόγο στον κόσμο, για να μας δώσει την πληρότητα της αποκάλυψης για το πρόσωπο Του Θεού και της ζωής Αυτού. Να μας υποδείξει και να γίνει πρότυπο της πνευματικής μας διαδρομής που ολοκληρώνει την αιτία της υπάρξεως μας και της παρουσίας μας πάνω στο πλανήτη γη.
Έρχεται να γίνει η οδός και η φανέρωση του δρόμου. Να μας οδηγήσει στην αλήθεια της ζωής, που δεν είναι άλλη παρά η Σταυροαναστάσιμη υφή του κόσμου, του πλανήτη, του ανθρώπου. Όλες οι μορφές αποκαλύψεων που ο Θεός έδωσε μέχρι την έλευση του Χριστού στο κόσμο είχαν αλλοιωθεί και παραχαραχτεί. Είχαν υποστεί παραμόρφωση και αλλοτρίωση από τους ανθρώπους. Η αμαρτία ως υπαρξιακή αστοχία και άγνοια, συσκότιζε την αλήθεια Του Θεού και κατ’ επέκταση του ανθρώπου. Έτσι η πρόνοια και η παράφορη αγάπη Του για τον κόσμο, τον κάνει να εισέλθει στην ιστορία, αυτή την φορά με την μορφή ανθρώπου, δηλαδή όπως λέμε στην θεολογία, υποστατικώς. Ως ένας από εμάς, μέσα σε εμάς, στην ζωή και την πορεία μας.
Η ελεύθερη υπαρκτικά φύση του Θεού, που δεν ορίζεται και δεν περιορίζεται από τίποτα και κανένα, σαρκώνεται στο ιστορικό πρόσωπο του Ιησού από την Ναζαρέτ. Διαλέγει και επιλέγει ελεύθερα, συγκεκριμένο γεωγραφικό χώρο, οικογένεια, κοινωνική καταγωγή, οικονομική κατάσταση, τρόπο και πρόταση ζωής. Και πορεύεται μέσα στην ζωή μας, αποκαλύπτωντας την αλήθεια για αυτή, που έχει ως κέντρο υπαρξιακής αναφοράς τον Θεό και τον άνθρωπο.
Στο όρος Θαβώρ φανερώνεται η δόξα όχι μόνο του Θεού αλλά κυρίως του ανθρώπου. Δηλαδή η αλήθεια της φύσης του ανθρώπινου προσώπου. Το που μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος που ζει και πορεύεται με τον τρόπο και την πρόταση ζωής που εκείνος αποκάλυψε με την σάρκωση του στην γη αυτή. Για εμάς πλέον δεν μένει τίποτε άλλο παρά να συντονιστούμε σε αυτή την συχνότητα αποκάλυψης που δεχθήκαμε και συνεχίζουμε να δεχόμαστε από τον σαρκωμένο Λόγο Του Θεού. Κατανοώντας ότι η μεταμόρφωση δεν έρχεται μέσα από την ηθική ζωή, ούτε μέσα από την νομική υπακοή ή την θρησκευτική εκστατικότητα κατανάλωσης άχρωμων και άγευστων συναισθημάτων αλλά από την στιγμή εκείνη όπου μυστικά και ανερμήνευτα η Χάρις μας οδηγεί στην υπαρξιακή συνειδητοποίηση της πραγματική φύσης του προσώπου μας, που δεν είναι άλλη από την πνευματική έκφραση του Αιωνίου, αυτή που μας αποκάλυψε ο Χριστός.
παπα-Λίβυος
Γιώργο διάβαζε, διάβαζε, διάβαζε…
Κινδυνεύεις να σε ξεπεράσει στην κενολογία.
Γιώργο sos εδώ που είμαι δεν ξέρουν τίποτα για τη γρίππη των χοίρων. Στείλε χάπια.
Στείλε μαζί και τη διευθυνσή σου να σου στείλω το βιβλίο του Cipolla.
αγαπητέ alexader
στο σχόλιό σου δεν θα απαντήσω όπως υποσχέθηκα. Αν θες όμως μπορούμε να τα πούμε από κοντά και να γνωριστούμε! ( αυτό δεν είναι αστείο).
To email μου ειναι
alexader.meme@yahoo.gr
μήπως έχει πρόβλημα; (το e-mail). Έστειλα τρείς φορές μήνυμα αλλά η απάντηση ήταν η εξής:
Hi. This is the qmail-send program at yahoo.com.
I’m afraid I wasn’t able to deliver your message to the following addresses.
This is a permanent error; I’ve given up. Sorry it didn’t work out.
:
217.12.11.64 failed after I sent the message.
Remote host said: 554 delivery error: dd This user doesn’t have a yahoo.gr account
Δεν ξέρω τι συμβαίνει.
Δοκίμασε σ’ αυτή τη διεύθυνση
alexader1010@yahoo.gr
Σου ξαναγράφω τις διευθύνσεις στις οποίες μπορούμε να συννενοηθούμε
alexader1010@yahoo.gr
alexander.meme@yahoo.gr
Αν δεν κατορθώσεις γράψε το δικό σου e-mail
Η νεα γενιά είστε ημιμαθείς και υπερόπτες. θλίβομαι…
Η τεχνολογία συμπεριλαμβανομένου του internet είναι η προέκταση που συμβάλει στον βιολογικό και πνευματικό σας ακρωτιριασμό. συγνώμη που θα το πω αλλά τα σχόλια σας είναι χάσιμο χρόνου. Και αφού έχασα τον χρόνο μου να τα διαβάσω, ε… ας χάσω και λίγο ακόμα για να σχολιάσω τις παρόλες σας.