Άνθρωποι – Eλατήρια

1
293

Όλγα Παπαμέτη

Παρακολουθώντας καθημερινά τα γεγονότα που αλλάζουν δραματικά τη Σύγχρονη Ελληνική Ιστορία, ψάχνω να βρω στα πρόσωπα των ανθρώπων που με περιβάλλουν τα αποτυπώματα  αυτών των αλλαγών του τύπου: οδοστρωτήρα. Πέρα από μια γενική παγωμάρα και στασιμότητα, αναγνώρισα στη συμπεριφορά αυτών ορισμένες ιδιότητες που μου θύμισαν την κατάσταση των μετάλλων και έτσι τους χώρισα σε κατηγορίες.

Κατηγορία – Υδράργυρος: στην κατηγορία αυτή τοποθέτησα τη νεολαία, τους έφηβους και κάθε ενήλικα που αρνείται να μεγαλώσει. Άτομα που δεν απασχολούν ιδιαίτερα το μυαλό των πολιτικών, που δεν αποτελούν ιδιαίτερη απείλη στα μάτια των κρατούντων. Το χαρακτηριστικό των νέων είναι ότι αντιδρούν ακριβώς όπως ορίζει η Φύση. Ανεβάζουν θερμοκρασία υπο πίεση και επανέρχονται στην ηρεμία όταν τα πράγματα επανέλθουν στα φυσιολογικά επίπεδα. Διαθέτουν μια δυναμική, που συμφέρει από πολλές απόψεις σε κάποιους, η κατηγορία αυτή των πολιτών να είναι ιδιαίτερα απασχολημένη με την εικονική πραγματικότητα και να μην τους απασχολεί ιδιαίτερα η καθημερινότητα της ελληνικής κοινωνίας. Ένα επιπλέον καλό που διαθέτει αυτή η κατηγορία είναι ο δύσκολος χειρισμός της. Μπορεί να καταφέρεις να τη βάλεις μέσα σε ένα καλούπι, είναι όμως δύσκολο να τη διατηρήσεις εκεί όταν το καλούπι σπάσει το περιεχόμενο δεν μπορεί να το ΑΓΓΙΞΕΙ κανείς.

Κατηγορία – Καρφί: μια δεύτερη κατηγορία που τη θεωρώ αντίποδα της πρώτης είναι οι άνθρωποι – Καρφί. Είναι οι συγκροτημένοι, οι “σπάνιοι” άνθρωποι, οι οικογενειάρχες, οι ακλόνητοι σαν τα βουνά, που διατηρούν τα πιστεύω και τις αρχές τους ο κόσμος κι αν χαλάσει. Είναι συνήθως αυτό που λέμε “ξεροκέφαλοι”. Δεν ασχολούνται ιδιαίτερα με τα κοινά, κοιτάνε τη δουλειά τους, αποτελούν όμως τη παρακαταθήκη της κοινωνίας μας. Αυτοί είναι που θα επιβιώσουν μετά από μια τεράστια αλλαγή, αυτοί θα είναι οι ακρογωνιαίοι λίθοι που θα διασφαλίσουν την ύπαρξη μας εις τους αιώνας των αιώνων.

Κατηγορία – Ελατήριο: Φίλε μου, εσύ που ανησυχείς και δεν μπορείς να ανασάνεις με αυτά που ακούς και βλέπεις, ανήκεις στην κατηγορία ελατήριο.  Δεν θα βρεις όμοιο σου ούτε στην πρώτη ούτε στη δεύτερη κατηγορία. Κυρίως μην αναλωθείς και μην απογοητευτείς όταν οι άνθρωποι-Καρφί σε αποπάρουν για τις ιδέες σου και τις  “εμμονές” σου. Ψάξε να βρεις τους ανθρώπους ελατήρια. Οι άνθρωποι αυτοί είναι συνήθως ήρεμοι, σε γενικές γραμμές αισιόδοξοι, κάποια στιγμή στη ζωή τους αποτυχημένοι ή παρεξηγημένοι, αλλά είναι γενικά αναγνωρίσιμοι και εύκολα τους εντοπίζεις να “ψάχνονται” σε δύσκολους καίρους. Οι άνθρωποι αυτοί σε καιρούς ηρεμίας και ευημερίας κάθονται ήσυχοι, σχεδόν στην αφάνεια και δεν απασχολούν ιδιαίτερα την κοινή γνώμη. Στους χαλεπούς όμως καιρούς θα πέφτεις πάνω τους συνεχώς, θα τους βλέπεις να πετάγονται σαν ελατήρια, να συμμετέχουν σε ότι κινείται και δραστηριοποιείται. Τέτοιους, φίλε μου, ενοχλητικούς αν βρεις και τους κάνεις ομάδα, θα έχεις την ευκαιρία να τον πετάξεις τον ανεπιθύμητο μουσαφίρη από το στρώμα σου, θα του χαλάσεις τον ύπνο τον “πριγκιπικό” και θα τον στείλεις σε άλλο τσαρδί να διαφεντέψει.

Αυτά είδα και αυτά σας γράφω. Σε όποια κατηγορία και αν ανήκετε, κάντε πρόβες στον ρόλο που σας δόθηκε, σε λίγο η παράσταση αρχίζει …

πηγή: Antifono.gr

 

1 σχόλιο

  1. Αυτά είναι αποτελέσματα, τα οποία εσείς κατανοείτε γενικώς και αορίστως. Τα αίτια δεν μας είπατε, τα οποία ξεκινούν απ΄τα γεννοφάσκια μας, έτσι ώστε να υποτιμούμε τις αληθινές αξίες της ζωής! Με κατανόηση και φιλικότητα!

Σχολιάστε:

Πληκτρολογήστε το σχόλιό σας
Please enter your name here