Τεχνητή Γενική Νοημοσύνη: ἡ νέα πρόκληση τῆς ἀνθρωπότητας

1
5278

ἡ Χριστιανικὴ Ἕνωση Ἐπιστημόνων καὶ ἡ Χριστιανικὴ Ἕνωση Ἐκπαιδευτικῶν Λειτουργῶν διοργάνωσε σύναξη με Ὁμιλητή τον Ἰωάννη Κοντόπουλο, Δ/ντή Ἐρευνῶν στό Κέντρο Ἐρευνῶν Ἀστρονομίας καί Ἐφαρμοσμένων Μαθηματικῶν τῆς Ἀκαδημίας Ἀθηνῶν και Θέμα: «Τεχνητή Γενική Νοημοσύνη: ἡ νέα πρόκληση τῆς ἀνθρωπότητας»

ἡ Σύναξη φιλοξενήθηκε στὸ Κτῆμα τῆς Ἀδελφότητας Θεολόγων «ΖΩΗ» στὴν Ἁγία Παρασκευὴ Ἀττικῆς, στὶς 23 Σεπτεμβρίου 2023.

1 σχόλιο

  1. Στην ωραία ενημερωτική ομιλία του εκλεκτού αστροφυσικού κ. Ιωάννη Κοντοπουλου επί της εξελίξεως της έρευνας της “Γενικής Τεχνητής Νοημοσύνης”, δεν έχω να σχολιάσω κάτι υπο την εποψή των εξελισσόμενων σχετικων τεχνικών, ως μη ειδικός.

    Με αφορμή όμως την περιγραφή της εξελίξεως μιας επιστημονικής κατευθύνσεως που σχετίζεται πολλαπλώς με το ανθρώπινο ον και με βάση την γενικότερη ερευνητική εμπειρία μου, παίρνω αφορμή να υπενθυμίσω, όπως και σε προηγούμενο σχόλιο προ ετών στο ΑΝΤΙΦΩΝΟ, ότι η συχγρονη τεχνοεπιστημη είναι μια πραγματικότητα, που όχι μόνο απλά συνδέεται με την κοινωνία, αλλά ότι η Κοινωνία είναι ο χωρος μέσα στο οποιο, μια ευρέως αναπτυσσόμενη επιστημονική δραστηριοτητα είναι σήμερα δυνατή.

    Τα μεγάλου εύρους επιστημονικά “πρότζεκτ” εκτελούνται πλέον όχι ως αποτέλεσμα της παλαιότερον επαινουμενης προσωπικής αναζητήσεως του επιστήμονα για γνώση χαρι του ελεύθερου επιστημονικού πνεύματος. Η ελευθερία σήμερα ασφυκτιά, αλλά είναι δυνατή: το να είσαι σήμερα επιστήμονας σε υψηλό επίπεδο και να αναζητάς την επιστημονική “αλήθεια” σημαίνει να είσαι η να είσαι έτοιμος να γίνεις μάρτυρας.

    Τα μεγάλα σύγχρονα projects έχουν προκαθορισμένο στόχο και αποβλέπουν σε συγκεκριμένες εφαρμογές. Ελέγχονται από την Οικονομία, δηλαδη από το μεγάλο ιδιωτικό η κρατικό κεφαλαιο των μεγαλων δυνάμεων, και εφαρμόζονται στην κοινωνία, σε μεγάλο βαθμό μέσω της Πολιτικης.

    Είμαι προσωπικα πεπεισμενος, βάσει της 45ετους εμπειρίας μου στην έρευνα, και ιδιαίτερα αυτήν της Παρατήρησης της Γης από δορυφόρους (Τηλεπισκόπηση), ότι ενίοτε οι επικαλούμενοι ανθρωπιστικοι στόχοι μεγάλων επιστημονικων projects είναι προκάλυμμα για κρυφή έρευνα, άσχετη με το προβαλλόμενο στόχο.

    Συμπεραίνω. Πρώτον, η επιστημονική / τεχνολογική δραστηριότητα είναι σημερα μια ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ και ΠΟΛΙΤΙΚΗ πραγματικοτητα. Δεύτερον, εάν η ανωτέρω θέση ειναι αληθής, η Θεολογία ειτε ως ακαδημαϊκή ειτε εκκλησιαστική διοίκητικη δραστηριότητα, όταν θεολογει εν αναφορά προς την Επιστήμη και Τεχνολογια, έχει απόλυτη ανάγκη να καλλιεργει και να φανερώνει το προφητικό χαρισμα του Σώματος του Εσταυρωμένου και Αναστατος Χριστου, λαμβάνοντας υπόψη την πολυπλοκότητα των παραγόντων που συνιστούν το σύγχρονο τεχνοεπιστημονικο φαινόμενο.

Σχολιάστε:

Πληκτρολογήστε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ