“Το Βήμα”, η συνάντηση Ερντογάν-Καραμανλή κι εμείς

1
1319

του Σχολιαστή 

Το δημοσίευμα του Βήματος
Στο τεύχος της Κυριακής 21 Ιουνίου 2009, η έγκυρη εφημερίδα «Το Βήμα» δημοσιεύει στη σελίδα Α11, υπό τον τίτλο «τα χαμόγελα δεν έκρυψαν την ψυχρότητα» (sic) μία ανταπόκριση από τη συνάντηση κορυφής των πρωθυπουργών Ελλάδας και Τουρκίας της προηγουμένης. Εκεί διαβάζουμε διάφορες λεπτομέρειες για «παγωμένο κλίμα» για ο ποιος συνόδευε τον κ. Ερντογάν (Erdoğan), ποια θέματα κάλυψε η συνάντηση κ.ο.κ. Μία μικρή λεπτομέρεια: ολόκληρη η ανταπόκριση αναφέρεται σε ένα γεγονός που δε συνέβη ποτέ, αφού ο κ. Ερντογάν ακύρωσε τελικά για λόγους υγείας την επίσκεψή του, που θα γινόταν ούτως ή άλλως μετά την ώρα εκτύπωσης και διανομής της εφημερίδας «Το Βήμα».

Αυτή η πρωτοφανής δημοσιογραφική «πατάτα», που αφορά μάλιστα μια από τις εγκυρότερες εφημερίδες της χώρας και ένα από τα σημαντικότερα δυνατά πολιτικά γεγονότα (μία συνάντηση κορυφής Ελλάδας-Τουρκίας) αποκαλύπτει μια σειρά από ζητήματα.

Πρώτον: τον πολλαπλασιασμό των «κατά συνθήκη ψευδών» στην ελληνική κοινωνία, σε βαθμό πλέον να μην γνωρίζει κανείς πού αρχίζει η πραγματικότητα και πού τελειώνει το ψέμα. Είναι π.χ. γνωστό τοις πάσι πως στην Ελλάδα δεν υπάρχει απογευματινός τύπος. Μπορεί κανείς να βρει τις «απογευματινές» εφημερίδες από νωρίς το πρωί. Μόνες «απογευματινές» εφημερίδες οι υποτιθέμενες «πρωινές» της Κυριακής, που κυκλοφορούν από το απόγευμα του Σαββάτου στο κέντρο της Αθήνας. Μύλος! Το πράγμα δεν είναι προς θάνατο, αλλά ας αναγνωριστεί τουλάχιστο η πραγματικότητα (ανεξαρτήτως των συμφερόντων που θίγονται) ώστε να μη νιώθουν υποχρεωμένες οι εφημερίδες να καλύπτουν ειδήσεις που λαμβάνουν χώρα μετά την ώρα της πραγματικής τους εκτύπωσης, αλλά πριν από την ώρα της υποτιθέμενης!

Δεύτερον: την πλήρη επαγγελματική ανευθυνότητα που κυριαρχεί στον τόπο. Όταν μία μεγάλη εφημερίδα -που πουλάει κυρίως κύρος (τρομάρα μας!)- κατασκευάζει «ελαφρά τη καρδία» ολόκληρη ανταπόκριση από ένα τόσο κορυφαίο γεγονός (την επίσκεψη Τούρκου πρωθυπουργού στην Αθήνα!), είναι πασιφανές πως έχει χαθεί κάθε αίσθηση ευθύνης απέναντι στην πραγματικότητα, το αναγνωστικό κοινό, το δημοσιογραφικό λειτούργημα και την ιστορία (σκεφτείτε τον ερευνητή που μετά από 100 χρόνια θα πέσει πάνω στο δημοσίευμα του «Βήματος». Θα τρελαθεί ο άνθρωπος!). 

 Αυτή η ανευθυνότητα χτίζεται επί δεκαετίες λιθαράκι-λιθαράκι σε όλες τις σφαίρες της ελληνικής κοινωνίας. Αφορά δηλαδή όχι μόνο τον τύπο, αλλά όλα τα επαγγέλματα. Το έδαφος δε πάνω στο οποίο οικοδομείται είναι: 
 
Ο απόλυτος κυνισμός. Κυριαρχεί ο ωχαδερφισμός, η προχειρότητα, η απόλυτη απουσία αίσθησης ευθύνης, ακόμα και σε λειτουργήματα όπως εκείνα του ιατρού, του εκπαιδευτικού, του αστυνομικού, του πολιτικού. «Το Βήμα» πήγε να πουλήσει «εξυπνάδα» και να «κάνει» (στην κυριολεξία) αποκλειστικότητα. «Έλα μωρέ, πάρε τα δελτίο τύπου του... βάλ' του σάλτσα και ρίχτο». Μία σημαντική διάσταση αυτού του κυνισμού είναι η ιδιοποίηση δημοσίων ρόλων προς ίδιο όφελος: ο δημοσιογράφος δεν λογοδοτεί σε καμία αξία (π.χ. την αλήθεια, τον έλεγχο της εξουσίας κ.λπ). Είναι δημοσιογράφος για λόγους προσωπικού οφέλους (κερδίζει χρήματα, κύρος κ.λπ). Το ίδιο κάνει ο εκπαιδευτικός, ο ιατρός, ο πολιτικός, ο επιχειρηματίας, ο εφοριακός, ο έμπορος κ.λπ. Υπάρχουν φυσικά και «μεμονωμένα περιστατικά» που λειτουργούν με κάποια αίσθηση καθήκοντος, αλλά τιμωρούνται γι' αυτό, αφού το σύστημα λειτουργεί με κανόνες κομμένους και ραμμένους για τους άλλους.  
 
Η πλήρης περιφρόνηση προς το κοινό. Οι πάντες θεωρούν τους πελάτες τους, απολύτως ηλίθιους και χειραγωγήσιμους. Ο ηθοποιός είναι βέβαιος πως ότι κι αν συμβεί στην σκηνή, το κοινό δε θα καταλάβει τίποτα. Ο πολιτικός είναι πεισμένος πως ο κόσμος θέλει μπαρούφες και ρουσφέτια, τυλιγμένα μέσα σε εκδηλώσεις μεγαλομανίας εκ μέρους του. Η νηπιαγωγός θεωρεί τα νήπια «αυτιστικά», «δυσλεκτικά», «υπερκινητικά» και εν γένει «καταστραμμένα» από το σπίτι τους. Ο δημοσιογράφος θεωρεί πως ό,τι κι αν γράψει, το αναγνωστικό κοινό θα το «χάψει».

 Η βεβαιότητα της ατιμωρησίας. Όλα τα παραπάνω «πατάνε» στη βεβαιότητα πως κανείς τελικά δεν παθαίνει τίποτα για τις πράξεις του -τουλάχιστο κανένας που έχει κάποιες βασικές «άκρες», κάποια ελάχιστα «κονέ». Αυτό ισχύει από τον οδηγό παπιού έως τον πρωθυπουργό, περνώντας από τη διεύθυνση του «Βήματος» και άλλων εφημερίδων. Το σύστημα δε λειτουργεί τιμωρητικά. Οπουδήποτε στον κόσμο κι αν συνέβαινε αυτό που συνέβη με το «Βήμα», η εφημερίδα θα «πήγαινε και θα ερχόταν»: ούτε ο διευθυντής της εφημερίδας, ούτε ο αρχισυντάκτης θα διανοούνταν πως θα έμεναν στη θέση τους -ούτε καν στο επάγγελμα. Η εφημερίδα θα ζητούσε δημοσίως συγγνώμη και θα λάβαινε συγκεκριμένα μέτρα αναδιοργάνωσής της ώστε να μην επαναληφθεί τέτοια «χοντράδα». Το τι θα γίνει εδώ, το γνωρίζουμε όλοι: θα λειτουργήσει η προστασία του «σιναφιού», οι τζάμπα «αναλήψεις ευθύνης», οι δικαιολογίες, η επένδυση στην αμνησία ημών και υμών των ηλιθίων. Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές ακούω μια επισκόπηση τύπου από το κρατικό ραδιόφωνο -κανένα σχόλιο φυσικά για την κατασκευασμένη ανταπόκριση από τη συνάντηση κορυφής Ερντογάν-Καραμανλή. Προτιμήθηκε να δοθεί έμφαση στο κύριο άρθρο-παρέμβαση του διευθυντού της έγκυρης εφημερίδας (και «πάνω απ' όλα» συναδέρφου).


Όποιος πιστεύει πως μπορεί πάνω σε αυτή τη βάση (κυνισμός, περιφρόνηση, ατιμωρησία) να υπάρξει παραγωγικότητα, κοινωνία, πολιτική, δημοκρατία απλά πλανάται πλάνην οικτράν.

πγή: http://www.ppol.gr/cm/index.php?Datain=5274&LID=1

 ΡΕΠΟΡΤΑΖ τοῦ ΒΗΜΑτος: 

 

 Τα χαμόγελα δεν έκρυψαν την ψυχρότητα

Το παγωμένο κλίμα που επικρατεί εσχάτως στις ελληνοτουρκικές σχέσεις κατεγράφη, παρά τα χαμόγελα, και κατά την εθιμοτυπική συνάντηση του πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή με τον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χθες το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου. Τον κ. Ερντογάν συνόδευσαν στην Αθήνα ο νέος υπουργός Εξωτερικών κ. Νταβούτογλου και ο υπουργός Επικρατείας και επικεφαλής της ομάδας διαπραγματεύσεων με την ΕΕ Εγκεμέν Μπαγίς.

Ενδεικτικό της βεβαρημένης ατμόσφαιρας, στην οποία έχουν συμβάλει και οι πρόσφατες δηλώσεις του κ. Ερντογάν με τις οποίες συνέδεσε την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης με την εκλογή μουφτήδων και τα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, είναι ότι δεν είχαν προγραμματιστεί επίσημες δηλώσεις των δύο ανδρών. Αν και δεν είχε καταρτιστεί συγκεκριμένη ατζέντα, η συζήτηση κάλυψε όλα τα θέματα του φακέλου «ελληνοτουρκικές σχέσεις». 

Ο Πρωθυπουργός επανέφερε το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης που έχει ανέβει πολλές θέσεις στην κυβερνητική ατζέντα. Αν και η Αθήνα δεν έλαβε στις Βρυξέλλες την υποστήριξη που ανέμενε για κοινές ευρωπαϊκές δράσεις στο Θέμα της λαθρομετανάστευσης προκειμένου να πιεστεί και η Τουρκία, ο κ. Καραμανλής επιμένει ότι η 'Αγκυρα πρέπει να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο Επανεισδοχής που έχουν υπογράψει οι δύο χώρες από το 2001.

Ο κ. Καραμανλής επιμένει και στην ανάγκη μείωσης της έντασης στο Αιγαίο. Η 'Αγκυρα δεν έχει σταματήσει τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και τις παραβάσεις του FIR Αθηνών. Ηρεμία στο Αιγαίο προκρίνουν καθώς φαίνεται και οι Αμερικανοί που πολύ πρόσφατα, διά στόματος του νέου βοηθού υπουργού Εξωτερικών για ευρωπαϊκές υποθέσεις Φίλιπ Γκόρντον, χαρακτήρισαν το αρχιπέλαγος περιοχή στρατηγικής σημασίας και μίλησαν για «εκκρεμείς» διενέξεις που αν επιλύονταν Θα μείωναν το ενδεχόμενο κρίσης μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας.

Τὰ ἴδια καὶ τὸ ΕΘΝΟΣ http://tinyurl.com/ethnospsemma   

1 σχόλιο

  1. Ρε μπας και ανατυπώσαν άρθρο από παλιότερη συνάντηση των αρχηγών;
    Τουλάχιστον, προοδεύουμε στην ανακύκλωση… (έστω άρθρων)

Σχολιάστε:

Πληκτρολογήστε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ