Στάθης Κομνηνός
Δεν είναι δα και εξαιρετικά δύσκολο, αν δεν έχεις ηθελημένα και επιπόλαια τοποθετήσει διανοητικές παρωπίδες στις νοητικές σου λειτουργίες, να αντιληφθείς πως ο Κόσμος είναι ένα Ενιαίο σύνολο και η γνώση του, ακριβώς διότι είναι Ενιαία μέσα στην πολυμορφία της, μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο χρήσης από πλείστα όσα πεδία της ανθρώπινης δραστηριότητας. Παρακαλώ και εκείνο της Τέχνης.
Μετέχοντας στο τελευταίο συνέδριο της Ενώσεως Φυσικών Ελλάδος με την ιδιότητα του λογοτέχνη - γεγονός που αποδεικνύει έκτυπα την κατανόηση από τη φυσική επιστημονική κοινότητα του αιτήματος, όπως βαθιά πιστεύω, του 21ου αιώνα για διάλογο και ενδεχόμενη αλληλοσυμπλήρωση των γνωστικών πεδίων (και η Τέχνη είναι ένα από αυτα…) -, είχα την ευκαιρία να πληροφορηθώ την ύπαρξη του περιοδικού Physics news, μιας τριμηνιαίας έκδοσης της Ενώσεως Ελλήνων Φυσικών, όπου στις σελίδες του μπορεί κανείς να βρει μια πληθώρα θεμάτων και να λάβει αφορμή για μια πληθώρα προσωπικών σκέψεων. Το στελεχιακό δυναμικό του περιοδικού Physics news είναι ό,τι καλύτερο έχει να παρουσιάσει ο επιστημονικός κόσμος στο πεδίο της Φυσικής στη χώρα μας και η πληθώρα των θεμάτων του, όπως το ερώτημα υπάρξεως Πολυσύμπαντος (σελ. 40), η αναψηλάφηση (ως οφείλεται επιστημονικώς) της θεωρίας της σχετικότητας (σελ.46), η ανομοιογένεια του Σύμπαντος (σελ. 14), η άκρως ενδιαφέρουσα υπόθεση ύπαρξης μιας άλλης ταχύτητας από εκείνη του φωτός (νετρίνα, σελ. 4), μπορεί να αποτελέσει αφορμή σκέψης, προβληματισμού και έμπνευσης (ομιλώ κυριολεκτικά, υπό την οπτική γωνία του έργου Τέχνης) για κάθε ανήσυχο και «απαρκάριστο» γνωσιακά άνθρωπο.
Μα καλά, πώς μπορεί να ενδιαφέρει τον μη επιστήμονα, τον μη ειδικό, τον απλό άνθρωπο, που αντιλαμβάνεται άριστα τον αισθητό κόσμο, αλλά αισθάνεται τουλάχιστον αμηχανία μπροστά στα «ακατανόητα» πεδία της Φυσικής έρευνας , η θεωρία των χορδών, το διαστελλόμενο σύμπαν, η ύπαρξη αντιύλης, τα κβαντικά φαινόμενα κλπ ; Μα ακριβώς με τον ίδιο προσβάσιμο και αντιληπτό τρόπο που θα παρακολουθούσε μια κινηματογραφική ταινία και θα διάβαζε ένα βιβλίο γεμάτο χιούμορ όπως το «Σκέτη Αναρχία» του Woody Allen, εκδ. Bell 2010. Ιδού : «Ξύπνησα την Παρασκευή και, επειδή το σύμπαν διαστέλλεται, μου πήρε περισσότερο από το συνηθισμένο να βρω τη ρόμπα μου», εξηγεί σε ένα αφήγημα του βιβλίου με τίτλο «Οι Οδυνηρές Συνέπειες της Θεωρίας των Χορδών».
Συνιστώ ανεπιφύλακτα το περιοδικό Physics news σε όποιον αναγνώστη γοητεύεται ακόμη, μέσα στον νεοβαρβαρισμό των τελών του 20ου και των αρχών του 21ου αιώνα, από την έκπληξη, το απροσδόκητο, την ανανεωτική διαπίστωση της άγνοιας, την αίσθηση του ανά χείρας ημών Απείρου, τον παντοειδή γνωσιακό, τουτέστιν υπαρξιακό, Διάλογο.
πηγή: Aντίφωνο