Την Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013 η Ένωση Ελλήνων Φυσικών (Ε.Ε.Φ) και η Εταιρεία Μελέτης των Σχέσεων Επιστήμης και Θρησκείας (Ε.ΜΕ.Σ.Ε.Θ) διοργάνωσαν εκδήλωση-εσπερίδα με θέμα: «Επιστήμη και Θρησκεία: Από τις θεωρίες και τα δόγματα στον άνθρωπο».
Ο π. Βασίλειος Θερμός μίλησε με θέμα: Μπορούν Επιστήμη και Θρησκεία να συμμαχήσουν υπέρ του σύγχρονου υποκειμένου;
Είναι κατά πάσα πιθανότητα η πιο σοβαρή προσπάθεια που έχει γίνει στην κατεύθυνση γεφύρωσης του χάσματος μεταξύ επιστήμης και θρησκείας. Η ανάλυση του προβλήματος αναδεικνύει την πραγματική του διάσταση, ενώ οι προτάσεις για τη θεραπεία του είναι υλοποιήσιμες με την προϋπόθεση ότι υπάρχουν άνθρωποι όπως ο π. Βασίλειος Θερμός να κατανοήσουν το βάθος και τη σημασία τους.
Ι. Ν. Χατζόπουλος,
Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου
Αγαπητέ κ. Χατζόπουλε,
η πρόσληψη της σχέσης Επιστήμης και Θρησκείας ως πρόβλημα – και μάλιστα ως χάσμα που χρήζει γέφυρας – από σας και πιθανότατα και από τον π. Β. Θερμό, είναι θεμελιωδώς λανθασμένη. Επιστήμη και Θρησκεία είναι δύο εντελώς διαφορετικοί χώροι που απλά εφάπτονται στο κοινό όριό τους, την Αλήθεια, την οποία βλέπουν από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Φυσικά, υπάρχει διάχυση πληροφορίας από τον ένα χώρο στον άλλο, σαν να λέμε μεταφορά θεσμότητας, αλλά όπως ίσως γνωρίζετε η κατάσταση θερμικής ισσοροπίας χρειάζεται ακριβώς άπειρο χρόνο για να επιτευχθεί! Επομένως, δεν υπάρχει κανένα μα κανένα απολύτως πρόβλημα οι φυσικές ποσότητες τις οποιίες διαπραγματέυονται επιστήμη και θρησκεία να έχουν εντελώς διαφορετικές τιμές για πολύ πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα. Είναι προφανές ότι θα τελικά θα συμφωνήσουν, αλλά μετά από άπειρο χρόνο.
Εν το μεταξύ, ας ασχοληθούμε με πράγματα που έχουν πολύ μικρότερη χρονική κλίμακα, όπως π.χ. η επιστημονική έρευνα..
ο.ε.δ.
Δεν μπόρεσα να κατανοήσω αυτά που άκουσα. Θα προτιμούσα να τα μελετήσω προσεκτικά από γραπτό κείμενο