H μεταΔιαφωτιστική Ιστοριογραφία- Ανθρωπολογία και τα προβλήματά τους

1
5592

Ο πρωτοπρεσβύτερος Νικόλαος Λουδοβίκος σε μια αποκλειστική του συνέντευξη προς το Αντίφωνο, μιλά μεταξύ άλλων για την επίδραση της Ορθόδοξης Θεολογίας στον δυτικό ακαδημαϊκό χώρο, επισημαίνει την απουσία ανθρωπολογικής πρότασης από τους έλληνες εκείνους διανοούμενους οι οποίοι αφηγούνται αποδομητικά την οικεία ιστορική πορεία, εξετάζει τις συνέπειες μιας ενδεχόμενης θέσμισης «ουδετερόθρησκου» κράτους στον τόπο μας, ενώ αναρωτιέται κατά πόσον η δυτική αντίληψη περί Ιστορίας δικαιώνει την ανθρώπινη ύπαρξη.

1 σχόλιο

  1. Ότι πρόκειται για μια καθηλωτική συνέντευξη δεν νομίζω ότι χρειάζεται να το αναλύσω: Αρκεί μόνο να χρησιμοποιήσει κάποιος τα μάτια και τα αυτιά του για να την παρακολουθήσει.

    Κάτι γενικώτερο θέλω να επισημάνω: Η κρίση του καθεστώτος, γύρω μας, λόγου καθρεφτίζεται με τον εμφατικώτερο τρόπο στις ό ψ ε ι ς, ήδη, των ανθρώπων οι οποίοι τον εκπροσωπούν.
    Κοιτάζοντας λοιπόν τις οθόνες των ηλεκτρονικών μέσων διαπιστώνουμε ότι ο ανθρωπολογικός τύπος που δεσπόζει, σήμερα, εμφανίζεται είτε με τη μορφή του πολιτικολογούντος “χαρτογιακά”, είτε του αερολούντος “λαϊφστυλίστα”. Μιας παρουσίας δηλαδή καταδήλως αυτοεκμηδενισμένης.
    Κατ’ αυτή τους τη διάσταση επισκοπώντας τα πράγματα, διαπιστώνουμε ότι πρόκειται για στιγμή εξόχως διαθέσιμη στην εκπροσώπηση/προσωποποίηση του αυθεντικού.
    Η εποχή της τηλεοπτικής εικόνας και των διαδικτυακών της προεκτάσεων, λέω, είναι μια εποχή αφάνταστα π λ ε ο ν ε κ τ ι κ ή όσον αφορά την ιχνηλάτιση του αληθούς. Αρκεί φυσικά να διατηρούμε μια νοήμονα σχέση με τις πέντε αισθήσεις μας.

    Υπό τούτη την έννοια, μαγνητοσκοπήσεις όπως η προκείμενη προβαίνουν αδιηγήτως πολύτιμες.

Σχολιάστε:

Πληκτρολογήστε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ