Μιχάλης Ψαράς
Κάθε λέξη έχει ένα νόημα, κάτι σημαίνει.
Κάποτε η εξέλιξη έφερε το στυλό. Γεμίζεις με μελάνι, δεν βουτάς συνέχεια στο μελανοδοχείο, λιγότερες μουτζούρες και περιορισμένη δυνατότητα καλλιγραφίας.
Η πνευματικότητα αποδυναμώνεται αθόρυβα και σταθερά, από τις ρίζες της. Τα χειρόγραφα, χωρίς έμφαση στην αισθητική, δημιουργίες με ελάχιστη επένδυση προσπάθειας. Τα κομπιούτερς και οι επεξεργαστές κειμένου, ολοκλήρωσαν την αλλαγή. Όλα γίνονται πιο άνετα, σε λιγότερο χρόνο, με λιγότερο κόπο, με μικρότερη συμμετοχή.
Κάθε λέξη έχει το νόημα της και η χαρά της επικοινωνίας και του διαβάσματος είναι να απολαμβάνει κανείς όσο πληρέστερα μπορεί τα νοήματα αυτά. Όμως απαιτείται χρόνος, διάθεση και παιδεία. Συχνά εκείνοι που νοιώθουν αποκομμένοι από την πνευματικότητα των λέξεων, ομαδοποιούνται χρησιμοποιώντας νεολεξίες ή αλλάζοντας το νόημα κάποιων λέξεων, αποδίδοντας τους μια σημασία της στιγμής, ακόμα και την αντίθετη απ’ αυτή που είχαν.
Οι χωρίς κανένα νοηματικό υπόβαθρο αυτές λέξεις ή εκφράσεις, γίνονται μόδα, οριοθετούν τον χώρο που ανήκουν ή θα ήθελαν να ανήκουν όσοι τις χρησιμοποιούν και η «ελευθερία της αργκώ» (η απελευθέρωση από τους τύπους), συμπληρώνει με τη ρηχότητα των απαιτήσεων της τις ελλείψεις και υποκαθιστά τη γλώσσα με συμβολισμούς, κατανοητούς μόνο από «εμάς» και από τους «δικούς μας».
Είναι γνωστό πως η αρχαία ελληνική, εξακολουθεί να ζει μέσα από τις σύνθετες νεοελληνικές λέξεις. Η απλή καθαρεύουσα είναι στο μεγαλύτερο μέρος της και με λίγη επιμονή, εύκολα κατανοητή. Αλλά δεν είναι θέμα γλώσσας. Είναι υπόθεση νοημάτων. Προτιμούμε αυτό που μας απασχολεί, από εκείνο που μας προσφέρεται. Απομακρύνουμε από τη ζωή μας τον πλούτο και την ομορφιά του πνεύματος. Αρκούμαστε στα «υπονοούμενα» της επικοινωνίας.
Η κοινωνική διάσταση του φαινομένου, δεν εξαρτάται από μεμονωμένες καλές προθέσεις. Η αναστροφή του ρεύματος σίγουρα δεν είναι εφικτή. Σε προσωπικό όμως επίπεδο, τα πάντα είναι δυνατά και αναστρέψιμα. Αρκεί κάποιος να το θελήσει.
Έχοντας στη συνέχεια δεχτεί αυτή τη θετική ενίσχυση, αν θέλουμε να συνεχίσουμε και να διευρύνουμε την προσπάθεια μας, θα αντιληφθούμε ότι αρχίζει να τροποποιεί όλο το πρίσμα που βλέπουμε γενικότερα τη ζωή μας, πως σιγά-σιγά την κοιτάζουμε περισσότερο άμεσα, κατά πρόσωπο, χωρίς τις συνηθισμένες μας υπεκφυγές.
Όσο πνευματικότερα επεκτείνεται η ζωή, τόσο πληρέστερα διαμορφώνεται η προσωπικότητα, τόσο διαυγέστερα λειτουργεί η κρίση και «ανανεώνεται» ο αυτοσεβασμός.
πηγή: http://paradeka.blogspot.gr/2012/05/120503.html
‘ΩΣ ΑΝΑΠΝΟΗ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΝΝΟΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ’ ΜΑΣ ΛΕΓΕΙ Ο Ν.Γ. ΠΕΝΤΖΙΚΗΣ. ΟΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ ΠΟΥ ΤΙΣ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ ΕΝΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΤΡΟΠΟ ΑΝΑΠΝΟΗΣ,ΕΝΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ. ΓΙΝΑΜΕ ΤΟΣΟ ΕΥΚΟΛΟΙ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΓΡΗΓΟΡΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΙΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ ΤΗΣ ΠΝΟΗΣ ΜΑΣ. ΑΝΑΣΕΣ ,ΛΕΞΕΙΣ ,ΠΡΑΞΕΙΣ ΚΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΑΘΟΣ ΠΟΥ Ο ΘΕΟΣ ΜΑΣ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΗΚΕ. Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΗΣΥΧΑΣΤΙΚΗ ΟΔΟ ΤΗΣ ΠΡΟΣΕΥΧΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΑΚΤΗΣΕΙ ΤΟΝ ‘ΕΝ ΤΗ ΚΑΡΔΙΑ ΝΟΥ’ ΚΑΙ Η ΑΝΑΠΝΟΗ ΤΗΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ.