Ανακαλύπτοντας την Ακινησία και την καρδιακή προσευχή

3
1929

Ο John Butler είναι συγγραφέας των βιβλίων “Wonders Of Spiritual Unfoldment” (Μυστήρια πνευματικής ξεδίπλωσης) και “Mystic Approaches ” (Μυστικές προσεγγίσεις).
Σ’ αυτήν την συνέντευξη με τον Ian McNay μιλά για την πνευματική του πορεία και για το πώς ανακάλυψε την Ακινησία και την καρδιακή προσευχή μέσα από αντισυμβατικά, δύσκολα κι απρόσμενα μονοπάτια…

Σημείωση του μεταφραστή(Δ.Μ.): Στην ελληνική γλώσσα η λέξη διαλογισμός σχετίζεται συνήθως με ανατολικές θρησκείες. Στα αγγλικά όμως ο όρος meditation (που μεταφράζεται στο βίντεο ως διαλογισμός) χρησιμοποιείται και από χριστιανούς, συχνά ως συνώνυμο του contemplation (Την εσωτερική προσευχή χωρίς λόγια, την παράδοση στην παρουσία του Θεού).

Ευχαριστίες στον Δημήτρη Μουρούλη για την παραχώρηση του βίντεο και τον υποτιτλισμό.

3 Σχόλια

 1. Δεν ξέρω τι να πω. Αναμφίβολα χρησιμότατο, δυτικό, να λέγεται, (η βιωτή του ανθρώπου είναι αυτή), αλλά και η ρίζα της μάνας από την άλλη (απ’ τη Ρωσία), γίνεται η οδός να μπει στα μυστικά μονοπάτια της Ορθόδοξης Χριστιανοσύνης. Δεν έχω την ίδια γνώμη μαζί του ότι ο διαλογισμός είναι το ίδιο με την Νοερά Προσευχή. Κάπου μιλάει για επέκταση ή κάπως έτσι, μπορεί να το εννοεί διαφορετικά. Αλλά, απ’ όσο ξέρουμε, ο διαλογισμός είναι ιδιωτική υπόθεση. Στην Νοερά Προσευχή ασκείσαι να ανοίγεσαι κυριολεκτικά τριαδικώς, δηλαδή στον εαυτό σου, στον πλησίον σου, στο περιβάλλον σου, κι αυτό οριζοντίως όπως στο Σταυρό. Και καθέτως, με την αιώνια μπαταρία όλων μας, που εσαεί σε διατρέφει και σε τροφοδοτεί, δηλαδή το Θεό. Ακούστε το. Είναι γλυκήτατος. Δεν υπάρχει αμφιβολία είναι εις Χριστόν ο άνθρωπος, αλλά Εγγλέζος, για Εγγλέζους. Εμείς τώρα φυσικά, δε χρειαζόμαστε το διαλογισμό για να ανηφορήσουμε στις αγκάλες του Χριστού, αλλά μην ξεχνάτε, πολλά τα πρόβατα, αλλά και πολλές οι οδοί του Χριστού, όπως και ότι το Άγιο Πνεύμα όπου θέλει πνει. Μπράβο ρε Κώστα.

 2. Εξαιρετικό και πολύ ενθαρρυντικό ιδίως για την δυτική κοινωνία που τόσο ανάγκη έχει να ανακαλύψει αληθινά ονόματα αλλά και για την ελληνική που τόσο εύκολα αποδέχεται την δυτική κουλτούρα

 3.   Ξενοφώντα, σχετικά με αυτό που λες “απ’ όσο ξέρουμε, ο διαλογισμός είναι ιδιωτική υπόθεση” έχω δύο σχόλια:
    1) Κάποιες εκδοχές του ίσως είναι, αλλά νομίζω όχι όλες.
    2) Η μετάφραση του όρου meditation (που στο βίντεο μεταφράζεται ως διαλογισμός) είναι προβληματική γιατί δεν υπάρχει ελληνική λέξη που να παραπέμπει ακριβώς στο νόημα του όρου.
    Πριν πολλές δεκαετίες, για τους χριστιανούς το meditation σήμαινε περισυλλογή περί του Θεού (με τη σκέψη) ενώ το contemplation αναφερόταν στη νοερά ή καρδιακή προσευχή. Ωστόσο η καρδιακή προσευχή θεωρούνταν κάτι τόσο σπάνιο που και μόνο η επιθυμία σου να την γνωρίσεις αποτελούσε απόδειξη εγωισμού. Κι ως εκ τούτου, απόδειξη ότι δεν μπορείς να την γνωρίσεις. Έτσι, ο Χριστιανισμός αυτοπαγιδεύτηκε σε μια κοσμικότητα αφού η μυστική σχέση με τον Θεό θεωρούνταν ουσιαστικά αδύνατη.
    Τη δεκαετία του 60, πάρα πολλοί άνθρωποι εγκατέλειπαν τον Χριστιανισμό και στρέφονταν στις ανατολικές θρησκείες γιατί αναζητούσαν μια προοπτική βιωματικής σχέσης με το Θείο, η οποία έμοιαζε αδύνατη στα Χριστιανικά πλαίσια. (Η λέξη που χρησιμοποιούσαν οι ανατολικές θρησκείες ήταν meditation. Κι αυτό άλλαξε το νόημα της λέξης στην καθημερινή γλώσσα).
    Βλέποντας αυτή την φυγή προς τις ανατολικές θρησκείες, κάποιοι χριστιανοί του 60 και 70 αναρωτήθηκαν κατά πόσο η αδυναμία μυστικής σχέσης με το Θείο εν σιωπή ήταν εγγενές στοιχείο του Χριστιανισμού ή όχι. Έτσι ανέτρεξαν στη Χριστιανική παράδοση και ανακάλυψαν Πατέρες που είχαν αυτή τη μυστική σχέση μέσω της καρδιακής προσευχής (κυρίως στην Ανατολική εκκλησία, αλλά όχι μόνο). Παραδοσιακά, αυτό ονομαζόταν contemplation. Αλλά επειδή η λέξη meditation είχε μπει πλέον στο καθημερινό λεξιλόγιο, άρχισαν και οι χριστιανοί να την χρησιμοποιούν (ως σιωπηρή παράδοση στην παρουσία του Θεού).
    Οπότε στα αγγλικά ο όρος meditation είναι πάρα πολύ ευρύς και μπορεί να περιληφθεί σε οποιαδήποτε μυστική θρησκευτική παράδοση.
    Η σχολή στην οποία έμαθε ο John διαλογισμό είχε ιδρυθεί με βάση την Ινδική παράδοση. Αλλά η σχολή δεν έδινε θρησκευτική κατεύθυνση. Έλεγαν στους μαθητές να μείνουν σε όποια θρησκευτική παράδοση θέλουν.

Σχολιάστε:

Πληκτρολογήστε το σχόλιό σας
Please enter your name here