ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 | Νίκη…αυτό το εκλογικό παράδοξο

6
2482

H εκλογική επιτυχία του συνδυασμού «Νίκη» στις πρόσφατες εκλογές έχει, εκ των πραγμάτων, προκαλέσει συζητήσεις, σε θρησκευτικούς όσο και σε κοσμικούς κύκλους. Θα μπορούσαν κάποιοι να μιλήσουν για μία νέα μορφή λαϊκισμού, αυτή τη φορά χριστιανικού τύπου, λόγω της αοριστίας και της αμφισημίας στα περισσότερα από τα θέματα της πολιτικής ατζέντας (Ταγκύεφ, 2008, 847). Θα είχαν όμως λάθος, καθώς απουσιάζει το προσωπικό- χαρισματικό στοιχείο και μία κινηματική διάσταση διαμαρτυρίας ή καταγγελίας, την οποία μπορούσαμε να δούμε στο πρόσφατο παρελθόν στην «Χρυσή Αυγή». Ακόμα ακόμα, και μία επίθεση στην τεχνικο-γραφειοκρατία του κεντρικού κράτους, η οποία έχει αλωθεί από τις ολιγαρχίες και τους διεθνικούς οργανισμούς, φαίνεται ν’ απουσιάζει σε μεγάλο βαθμό.

Τότε, θ’ αναρωτιόταν κανείς μήπως έχουμε να κάνουμε μ’ ένα τοπικό- περιφερειακό κίνημα διαμαρτυρίας, καθώς εμφανίζεται η Βόρεια Ελλάδα να είναι ένας προνομιακός γεωγραφικός τόπος για τη Νίκη, σε συνδυασμό με το λεγόμενο «Μακεδονικό» ζήτημα και το άτυπο ρεύμα των «αντι-εμβολιαστών», που επίσης φαίνεται ν’ επικρατούν σε αυτή τη γεωγραφική περιφέρεια (Μάγρα, 2023). Είναι μία ερώτηση που δεν είναι άτοπη και φέρει ισχυρή δόση αληθείας, καθώς αναδεικνύει μία «ρηγμάτωση» περιφερειακού τύπου που ήδη υπάρχει σε κοινωνικό και πολιτισμικό επίπεδο. Δεν αρκεί όμως από μόνη της ως ερμηνευτικό εργαλείο. Ένας παρόμοιος εκλογικός σχηματισμός- με μεγαλύτερη εκλογική απήχηση και οργάνωση, όπως είναι το Κόμμα «Νόμος και Δικαιοσύνη» (PiS), της Πολωνίας, αντλεί μεγάλα ποσοστά από την ύπαιθρο της χώρας, σε αντίθεση με τα μεγάλα αστικά κέντρα, επιβεβαιώνοντας ότι οι κοινωνικές και πολιτικές αντιθέσεις σήμερα έχουν έντονη γεύση γεωγραφίας, ίσως γιατί η ομοιογένεια του εθνικού κράτους του 20ου αιώνα φαίνεται να μην είναι και τόσο αυτονόητη και δεδομένη. Θα δούμε εάν και κατά πόσο η «Νίκη» θα πλησιάσει το ομόλογο κόμμα της Πολωνίας προς την κατεύθυνση αντίληψης του έθνους ως μίας πολιτισμικής, θρησκευτικής και ηθικής κοινότητας, και προς μία ακόμα πιο επεξεργασμένη θεώρηση της οικογένειας ως βασικού και στοιχειώδους μέσου ανάσχεσης της πολυπολιτισμικής παρακμής (Folvarcny & Kopecek, 2020).

Μπορεί κάποιος να πει ότι όλα αυτά δεν είναι πολιτική, αλλά μία μετα-πολιτική έννοια, όπου θέματα της ιδιωτικής και της οικογενειακής ζωής προσπερνούν βασικά κοινωνικά και πολιτικά αιτήματα, η «μικρο-πολιτική» παίρνει το προβάδισμα σε σχέση με την κατεξοχήν Πολιτική. Πώς αυτός να έχει άδικο όταν στις Προγραμματικές Δηλώσεις η επιχειρηματολογία της «Νίκης» κινήθηκε κυρίως γύρω από το «φακέλωμα» του πολίτη και τις νέες ταυτότητες, με άλλα λόγια είναι περισσότερο σημαντικό και καίριο ένα τέτοιο θέμα από τα ελληνοτουρκικά, για παράδειγμα, ή την εξάρτηση της Ελλάδας από την ευρωπαϊκή ολιγαρχία; Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να βλέπουμε πίσω από τις γραμμές της επιφάνειας. Οι ανθρακωρύχοι της Πολωνίας που δίνουν την εμπιστοσύνη τους στο PiS, κάνουν λόγο για την αντίθεση (ή την αποστροφή τους) απέναντι σ’ έναν «κόσμο ποδηλατών και χορτοφάγων», προφανώς εννοώντας τις οικονομικές και πολιτισμικές ελίτ που θέλουν να «χρησιμοποιούν μόνο ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να μάχονται κάθε μορφή θρησκείας» (Gouverneur, 2016). Δεν νομίζω ότι αυτοί οι μεροκαματιάρηδες και ταλαιπωρημένοι εργαζόμενοι είναι λιγότερο πολιτικά όντα, επειδή επιλέγουν να συγκρουσθούν σε θέματα Εκκλησίας, Ιστορίας ή…ποδηλάτων. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι και το περιβόητο κίνημα των «κίτρινων γιλέκων» στη Γαλλία, με τον έντονα βίαιο και συγκρουσιακό του χαρακτήρα, ξεκίνησε από την προσπάθεια της κυβέρνησης Μακρόν ν’ επιβάλλει πρόσθετο φόρο στη βενζίνη, που είναι αναγκαίο αγαθό στην περιφερειακή Γαλλία των μεγάλων αποστάσεων και στην αγροτική παραγωγή.

Όπως σωστά αναφέρει και ο Γκιλλουί (2023), «τα ζητήματα ταυτότητας είναι όλο και ισχυρότερα στο λαϊκό σώμα καθώς, σε αντίθεση με τις ανώτερες τάξεις, αυτό δεν διαθέτει τα μέσα αποστασιοποίησης». Θα ήταν, λοιπόν, λάθος να συμπεράνουμε ότι το ζήτημα της ταυτότητας υπερισχύει του κοινωνικού ζητήματος. Η ύπαρξη των πραγματικών λαϊκών στρωμάτων, στην εποχή μας, είναι το αποτέλεσμα της σύμπλεξης των ταυτοτικών και των κοινωνικών θεμάτων. Με άλλα λόγια, ο κοσμοπολίτης αστός έχει την πολυτέλεια να επιλέγει και να αλλάζει κόμμα και «ιδεολογία» κατά το δοκούν, όμως ο φτωχός της περιφέρειας αναζητά ταυτότητα για να υπάρξει και να μην αφανισθεί από τον ανεμοστρόβιλο της Ιστορίας. Παρενθετικά, ν’ αναφέρω ότι εκκρεμεί και για την ελλαδική πραγματικότητα μία ανάλυση της σημασίας του εθνικο-θρησκευτικού, συνήθως οργανωσιακού, ρεύματος των αρχών και των μέσων του 20ου αιώνα, που όντως μετέφερε μία «δυτικοκεντρική» (και εθνικιστική) αντίληψη περί Εκκλησίας και Πίστης στα νεοελληνικά πράγματα, το οποίο όμως δεν ήταν αμέτοχο λαϊκών διεργασιών και των εργατικών στρωμάτων. Οι ευσεβιστικές οργανώσεις του παρελθόντος δεν ήταν μόνο «εθνικιστικές» και συντηρητικές, αλλά εξέφραζαν και λαϊκά στρώματα.

Τα κόμματα όπως η «Νίκη» θέλουν ίσως ν’ εκφράσουν μία τέτοια δυναμική. Το διακύβευμα αυτό έχει εκ των πραγμάτων περιορισμούς και δυνατότητες. Αυτά όλα όχι σε πολιτικό επίπεδο, αλλά σ’ ένα βαθύτερο ιστορικό και υπαρξιακό. Ο ήρωας, μορφωμένος και μικροαστός της «Υποταγής» του Μισέλ Ουλεμπέκ θέλει ν’ αναζητήσει την προσωπική του λύτρωση στο μεσαιωνικό χριστιανισμό της Μαριολατρείας και τελικά καταλήγει να νιώθει ότι «[χάνει] την επαφή, ότι απομακρυνόταν στον χώρο και τους αιώνες, ενώ [..] συρρικνωμένος, περιοριζόμενος, πατικων[όταν] στο στασίδι [του]». Μετά από λίγη ώρα, τον είχε εγκαταλείψει οριστικά το Πνεύμα και κατέβηκε θλιμμένος προς την κατεύθυνση του πάρκινγκ (Ουελμπέκ, 2015, 175). Ο περιορισμός και η ματαίωση είναι αναμενόμενα αποτελέσματα. Από την άλλη, ο συντηρητισμός- εν γένει- μπορεί να είναι πηγή προόδου, καθώς κάθε καινοτομία είναι κουραστική και επίπονη. Ο συντηρητισμός προσφέρει το ανεκτίμητο «δώρο» της ρουτίνας, που μπορεί να συνεχίζεται με ελάχιστη προσπάθεια, είναι μία μορφή «οκνηρίας», η οποία όμως, ωθώντας στη σύνθεση, στην αναζήτηση των κοινών γνωρισμάτων πέρα από τις επιφανειακές διαφορές, είναι μία διανοητικά ισχυρή αρετή (Ουελμπέκ, 2021, 234).

Παραπομπές

Folvarcny, A., & Kopecek, L. (2020). Which Conservatism? The identity of the Polish Law and Justice Party. Politics in Central Europe, 16/1, 159-188.

Γκιλλουί, Κ. (2023). Woke. Η καθολική αποδόμηση: έθνος-φύλο-φυλή. (Γ. Καραμπελιάς, επιμ.) Εναλλακτικές Εκδόσεις, 103-110.

Gouverneur, C. (2016). «Το κοινωνικό καύσιμο της πολωνικής Δεξιάς». Le Monde Diplomatique (Ελληνική έκδοση). Μάρτιος.

Μάγρα, Η. (2023). «Πίσω από το τόξο του Βορρά». Η Καθημερινή, 2 Ιουλίου, 16.

Ουελμπέκ, Μ. (2015). Υποταγή. Μυθιστόρημα (Λ. Σιπητάνου, μετ.). Βιβλιοπωλείον της Εστίας. Αθήνα.

Ουελμπέκ, Μ. (2021). Παρεμβάσεις 2020 (Γ. Καράμπελας, μετ.). Βιβλιοπωλείον της Εστίας. Αθήνα.

Ταγκύεφ, Π.Α. (2018). «Ο λαϊκισμός και η πολιτική επιστήμη. Από την εννοιολογική πλάνη στα πραγματικά προβλήματα». Νέα Εστία, τχ. 1816. Νοέμβριος, 795-848.

 

Ο ζωγραφικός πίνακας που πλαισιώνει τη σελίδα (“Το κάστρο”, 1978) είναι έργο του Ράλλη Κοψίδη.

6 Σχόλια

  1. Ο τρόπος γραφής σας είναι ακατάληπτος. Πολύπλοκη σύνταξη και δύσκολα βγαίνει νόημα. Δεν θα ασχοληθώ με την ουσία του τι γράφετε διότι δεν την κατάλαβα. Σχετικά με το ΝΙΚΗ, πήρε 192.000 ψήφους σε σύνολο περίπου 8,5 εκατομμυρίων ψηφοφόρων. Τίποτα δηλαδή. Όμως, πρόκειται για ΤΟ ΠΙΟ υγείες κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, αυτό που θεωρεί τις αξίες και την πίστη στην Ορθοδοξία σημαντικότερα από την οικονομική πολιτική διότι οι αξίες και η ορθόδοξη ηθική πρέπει να καθοδηγούν την οικονομία. Δύσκολα αποδεκτά (ή και κατανοητά ακόμα) από κοιλιοδουλους. Βεβαίως, έχει θέσεις για όλα και για τα ελληνοτουρκικά. Με δυο λόγια, είναι το κύκνειο άσμα ενός λαού πριν αντικατασταθεί από το ισλάμ. Μην ανησυχείτε. Θα τα λύσουν όλα οι ιμάμηδες σε δύο γενιές και κάποιοι θα έχουν αναλώσει τη ζωή τους κυνηγώντας τους κάθε λογής Ουελμπέκ.

    • Καλημέρα, και τι να κάνω; Ν’ αποθεώσω τη ΝΙΚΗ; Αποθεώστε την εσείς. Επισήμανα τις ομοιότητες με κάποια ανάλογα ευρωπαϊκά κόμματα, δικαιολόγησα τη μονοθεματική ατζέντα, ισχυριζόμενος ότι ακριβώς εκφράζει κόσμο που ανησυχεί για την ταυτότητά του, και ο Ουελμπέκ έχει την έννοια της κατάδειξης των ορίων και ίσως των προοπτικών τέτοιων αναζητήσεων και νοοτροπιών (σε προσωπικό επίπεδο)

      http://manolisgvardis.wordpress.com

  2. Μανώλη, ο παραλληλισμός με την περίπτωση της Πολωνίας είναι ενδιαφέρων και χρήζει μεγαλύτερης ανάλυσης. Επίτρεψέ μου όμως μια παρατήρηση: ..το “κινηματική διάσταση διαμαρτυρίας” αποτελεί ευφημισμό που μπορεί άνετα να παρεξηγηθεί ως διάθεση ξεπλύματος του τραμπουκισμού των χρυσαυγητών, την οποία ξέρω πως σίγουρα δεν έχεις..
    Κατά τα άλλα, θα συνιστούσα στον προλαλλήσαντα σχολιαστή να διαβάσει Ουελμπέκ (ειδικά το βιβλίο του “Υποταγή” που αναφέρεται στο πολιτικό ισλάμ σε σχέση με τη Γαλλία) και να μη βγάζει εύκολα και γρήγορα συμπεράσματα..

  3. Το έχω διαβάσει κύριε. Στη Γαλλία η …χαβιαρικη αριστερά έπεσε να τον φάει σε διάφορες περιπτώσεις. Ας είναι. Το ισλάμ είναι εδώ, ενωμένο δυνατό! Η καθυστερημένη προσπάθεια του ΝΙΚΗ είναι καταδικασμένη. Αλίμονο στις κόρες μας.

  4. Παναγιώτη, σε ευχαριστώ.
    Για την Χρυσή Αυγή, υπεύθυνοι είναι οι κρατούντες που οδήγησαν σε συνθήκες επώασης αυτού του φαινομένου. Απ’ εκεί και πέρα, κάνω μία, τρόπον τινά, κοινωνιολογική αποτύπωση- άλλωστε δεν μου αρκούν πλέον τα αναθέματα.
    Καλή Μέρα

    http://manolisgvardis.wordpress.com

  5. Το διακύβευμα αυτό έχει εκ των πραγμάτων περιορισμούς και δυνατότητες. Από την άλλη, ο συντηρητισμός- εν γένει- μπορεί να είναι πηγή προόδου. Πόσο λαικιστής είναι ο Ρόμπερτ Κέννεντυ στην προσπάθεια του να σπάσει το φράγμα και να διεκδικήσει το χρίσμα των δημοκρατικών απέναντι στον “προοδευτικό” Μπάιντεν; Πόσο μάλλον όταν κάτω από το πρόσχημα του δήθεν προοδευτισμού και την εισαγόμενη διαίρεση με τους δήθεν ψεκασμένους που τυχόν διαφωνούν με το κυρίαρχο αφήγημα της Νέας Τάξης υποκρύπτεται ο Οργουελικός φασισμός του Μεγάλου Αδελφού των ΜΜΕ που είναι εδώ για να μας προστατέψει απ όσα μπορούν να μας φοβίσουν ή να μας ανησυχήσουν και να μας παραπληροφορήσουν . Οσον με αφορά ο αντιπολιτευτικός λόγος της Νίκης στην Βουλή έως τώρα ήταν ουσιαστικός και απέφυγε τις κορώνες και το ύφος της επιθεώρησης κάποιων άλλων αντισυστημικών κομμάτων. Απ ΄ότι φαίνεται ο “δασκαλάκος» τύπου Βουτσά της παλιάς Ελληνικής ταινίας βγαίνοντας από τις σχολικές αίθουσες και μπαίνοντας στις αίθουσες της Βουλής ίσως μπορεί να ανακτά τον βηματισμό του και την αξιοπρέπεια του. Το επόμενο που περιμένουμε να δούμε είναι οι θέσεις των κομμάτων απέναντι στην δρομολογούμενη αλλαγή του κανονισμού του Π.Ο.Υ που θα του δίνει υπερεξουσίες παγκόσμιας κυβέρνησης στον βαθμό που θα μπορεί να κηρύσσει πανδημίες κατά το δοκούν και να παρακάμπτει τα εθνικά κοινοβούλια στην εισαγωγή μέτρων τύπου λοκ νταουν ηλεκτρονικών διαβατηρίων με ανεξέλεγκτες βάσεις δεδομένων και υποχρεωτικότητας επ αόριστον. Η Ευρωπαική Ενωση κατά το αναμενόμενο συμφωνεί με τις αλλαγές που προτείνονται για ψήφιση αφήνοντας σε κάποιες λιγότερο προοδευτικές αφρικανικές χώρες τον ρόλο του να αντισταθούν.
    https://www.youtube.com/watch?v=q_MhB4BWOa8

Σχολιάστε:

Πληκτρολογήστε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ