To Φιλοsόfa είναι μια παρέα φοιτητών, από όλες τις “κατευθύνσεις” σχολών που ενώνουμε τις δυνάμεις μας, με γνώμονα τα κοινά βασικά μας χαρακτηριστικά: ελεύθερη σκέψη, αγάπη για τις τέχνες, τη φιλοσοφία, τον διάλογο, τον προβληματισμό μας για τα κοινωνικά φαινόμενα, κοινές πνευματικές και εθνικές αξίες.
Στη νέα μας σειρά “Πες το κ’ έτσι” συζητάμε για διάφορα ζητήματα που μας απασχολούν. Το χαρακτηριστικό της εκπομπής είναι ο αυθορμητισμός στη συζήτηση. Στην πραγματικότητα, δεν διαφέρει και πολύ από τις συζητήσεις που κάνουμε μεταξύ μας σε καφετέριες της Αθήνας.
Πέρα από τα κείμενά μας που μπορείς να βρεις στο site μας, μπορείς να μας ακολουθήσεις και στα social media όπου ανεβάζουμε τακτικά γνωμικά που ξεχωρίσαμε αλλά και δικές μας βιβλιοπαρουσιάσεις. Αν δεν θέλεις να κάνεις τίποτα από αυτά, υπάρχει ακόμα η πιθανότητα να μας πετύχεις σε κάποιο κρασάδικο του κέντρου να συζητάμε. Ποτέ δεν ξέρεις.
Ελπιδοφόρος πρωτοβουλία των νέων.Στροφή στον προβληματισμό και στις αξίες του Πολιτισμού.Ο νυν καθητητής (η Ομότιμος) της Φιλοσοφίας Κων.Βουδούρης προσπάθησ με Συνέδρια να ελκύσει το ενδιαφέρον του κοινού.Σαν φοιτητής παρακολουθούσε μαθήματα του αοιδίμου Παπανούτσου.Ο Θεοδωρακόπουλος στα βιβλία του για φοιτητές σε καθοδηγούσε να σκέπτεσαι με τον δικό του τρόπο.Υπήρχαν ειδικά λεξικά φιλοσοφίας,για να καταλαβαίνωμε τους όρους κάθε φιλοσόφου. Ιδιαίτερα μας είλκυαν (1958-1963) οι λεγόμενες φιλοσοφικές επιστήμες: Ψυχολογία,Θ.τηςΓνώσεως, Ηθική, Αισθητική, Λογική, Μεταφυσική. Μεταφυσικές αναζητήσεις και προβληματισμοί αρχίζουν μνα εμφανίζωνται στο πνεύμα των εφήβων από τα 17. Στα 18-20 ασχολήθηκα με την Ιστορία της Φ.(Αρχαία Ελληνική καί Ευρωπαίκή).
Που μπορώ να βρω τέτοια λεξικά φιλοσοφικών όρων;;
Μια από τις σπάνιες φορές που το διαδίκτυο χρησιμοποιείται όχι για να αναπαραχθεί/διαδοθεί ο ήδη δεσπόζων (στα ΜΜΕ και – ακόμα πρωταρχικότερα – στα Πανεπιστήμια) λόγος, αλλά για να αναζητηθεί, από πλευράς κοινωνίας, από “πρώτης αυγής” η ουσία της ζωής και του κόσμου.
Συγκινητική η προσπάθεια!
Μοναδική δική μου επισήμανση: Ανάμεσα στα πλατειά όντως ενδιαφέροντα που ξεδιπλώνονται μέσα από την ιστοσελίδα της παρέας, δεν εντόπισα κάποια έκτακτη μέριμνα πάνω στο θέμα της Γλώσσας.
Αν τυχόν όμως ο αναστοχασμός μας δεν εκκινεί από εκεί (εν μέσω μάλιστα μιας εποχής κατά την οποία, η ίδια, η κρατική παιδεία οργανώνει την έκπτωση της έκφρασης) οι ανακαλύψεις μας κινδυνεύουν να αποβούν περιορισμένες ακόμα – τελικά – και σε, αυτό καθεαυτό, το πεδίο του βιώματος.
Ἀξιέπαινη καί ἐλπιδοφόρα ἡ πρωτοβουλία τῶν νέων παιδιῶν νά ἀσχοληθοῦν μέ τή φιλοσοφία. Αὐτό πού προέχει στή διανοητική δραστηριότητα πού ὀνομάζουμε φιλοσοφία εἶναι ἡ μύηση στό φιλοσοφεῖν καί ὄχι τόσο ἡ ἐκμάθηση τῶν φιλοσοφημάτων τῶν διαφόρων φιλοσόφων, ἄν καί αὐτά τά δύο εἶναι ἀλληλένδετα καί ἀλληλοεξαρτώμενα.
Κύριε Δημοσθένη Σταυρόπουλε ὑπάρχουν μερικά φιλοσοφικά λεξικά στόν ἑλληνόφωνο χῶρο. Τό παλαιότερο εἶναι τοῦ Χρήστου Ἀνδρούτσου. Τό πληρέστερο εἶναι τό Λεξικό Φιλοσοφίας τοῦ καθ. Θεοδόση Πελεγρίνη. Αὐτό μπορεῖτε νά τό βρεῖτε στό ἐμπόριο.