π. Ε. Γκανάς: Είναι η σύγχρονη ενασχόληση των φιλοσόφων με τον Παύλο καλά νέα για τους χριστιανούς ;

5
931

Τις τελευταίες δεκαετίες φιλόσοφοι, οι περισσότεροι με θητεία στο μαρξιστικό κίνημα, έδειξαν ένα απρόσμενο ενδιαφέρον για τη θεολογία του αποστόλου Παύλου, και ιδίως για την πολιτική σημασία της. Πρώτος από όλους τη συζήτηση εγκαινίασε ο Jacob Taubes, αναδεικνύοντας την πολιτική αιχμή της σκέψης του Παύλου και πα- ρουσιάζοντάς τον ως τον νέο Μωυσή, το δημιουργό ενός νέου λαού, αλλά και ως το στοχαστή του οποίου η επίδραση αγγίζει ακόμα και τους Νέους Χρόνους. Ο Alain Badiou είδε στον Παύλο έναν ποιητικό στοχαστή του Συμβάντος (event) και μια φιγούρα του μαχητή, ενώ ο Giorgio Agamben τον κλασικό μεσσιανικό στοχαστή της δυτικής σκέψης, έναν πρόδρομο του Benjamin ο Slavoj Zizek, τέλος, είδε την παύλεια θεολογία ως το προαπαιτούμενο για έναν γνήσιο διαλεκτικό υλισμό. Η συζήτηση αυτή δεν έμεινε ασχολίαστη από τους χριστιανούς θεολόγους.

Στην ανακοίνωση του διήμερου συνεδρίου που διοργάνωσε ο Άρτος Ζωής με θέμα: Ο Θεός της Βίβλου και ο Θεός των φιλοσόφων παρουσιάζεται αυτή η συζήτηση στα πολύ βασικά της σημεία και γίνεται μια απόπειρα να δοθεί μια απάντηση στο ερώτημα του τίτλου.   Δείτε παρακάτω ΟΛΗ την ομιλία:

*εφημέριος του Ι. Ν. Οσίου Μελετίου Σεπολίων

5 Σχόλια

  1. Πρώτο απ’ όλα πρέπει να σημειώσουμε ότι ήδη ο τίτλος ‘[b]φιλόσοφος'[/b] για τέτοιους ψευτο-σοφούς/σοφιστές είναι χαμένη υπόθεση κατά το:
    [i]”απολώ την σοφίαν των σοφών, και την σύνεσιν των συνετών αθετήσω”.[/i]

    Η απάντηση της ερώτησης του τίτλου θεωρείται πλέον απλή!

  2. Όταν ο πατήρ Λουδοβίκος, ορθά, υποστήριζε ότι η ελληνική, ορθόδοξη Θεολογία όφειλε να συμμετέχει στις συζητήσεις και ζυμώσεις στην Δύση, ελπίζω να μην εννούσε την διάχυση των προτεσταντοιουδαϊκών ιδεών εδώ.
    Τί σημαίνει, λέει, να είσαι Χριστιανός σήμερα;
    Μή χειρότερα!

  3. Επιτέλους ,

    Μια ζέουσα συζήτηση για τις σχέσεις της συγχρονης αριστερής πολιτικης φιλοσοφίας με την θεολογία , η οποία είναι τοσο παραγωγική εδώ και δέκα χρόνια, μεταφέρεται και εδώ

    Ενδιαφέρουσα η ομιλία του π.Ε.Γκανά εγίρει ερωτήματα και αντιρρήσεις αλλά προέχει η έναρξη του διαλόγου

    Εκτός απο το θεμελιώδες κέιμενο του Badiou (μτφ Μπαλασόπουλος) στο ιστολόγιο Αριστερά και Πολιτική Θεολογία έχουμε σωρεύσει μερικά κείμενα και δικές μας απόψεις

    Ας ελπίσουμε στην συνέχεια του

    http://leftpoliticaltheology.blogspot.com/

Σχολιάστε:

Πληκτρολογήστε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ