Ιωάννης Π. Ζώης
Μερικά ψύχραιμα σχόλια (οι πηγές είναι κυρίως από το διεθνή τύπο) για την πρόσφατη επιδρομή του Ισραήλ σε πλοία ανθρωπιστικής βοήθειας για τη Γάζα. Ξεκινώ με μια παρατήρηση για το ευρύτερο πλαίσιο: Στις τελευταίες εκλογές οι Παλαιστίνιοι υπερψήφισαν την (πολιτική συνιστώσα της) Χαμάς, μια οργάνωση που στο καταστατικό της υπάρχει η δέσμευση να εργασθεί για την καταστροφή του κράτους του Ισραήλ. Συχνά δε επιτίθεται με ρουκέτες κατά κατοικημένων περιοχών του Ν. Ισραήλ.
- Ισραήλ και Αίγυπτος έχουν επιβάλει ταυτόχρονα αποκλεισμό στη Γάζα (για να πιέσουν την Χαμάς και να χάσει την λαϊκή υποστήριξη) από το 2007. Παρέχεται ανθρωπιστική βοήθεια. Ο ΟΗΕ όμως λέγει πως αυτή δεν επαρκεί καθώς συνιστά λιγότερο από το ¼ αυτής που απαιτείται. Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί. (Ναυτικός) αποκλεισμός δικαιολογείται από το διεθνές δίκαιο εάν η επίπτωση στον πληθυσμό είναι ανάλογη με το στρατιωτικό αποτέλεσμα. Αυτό μάλλον δεν συμβαίνει καθώς οι επιπτωσεις στον πληθυσμό είναι δυσανάλογες με τα στρατιωτικά οφέλη. Θα πρέπει τουλάχιστον να αυξηθεί η παρεχόμενη/επιτρεπόμενη από Ισραήλ και Αίγυπτο ανθρωπιστική βοήθεια άμεσα. (Ήδη μετά τα γεγονότα η Αίγυπτος άνοιξε ένα πέρασμα).
2. Το διεθνές δίκαιο της θάλασσας επιτρέπει γενικά σε κάποιον να κάνει επιδρομή (για έλεγχο σε πρώτη φάση) σε κάποιο πλοίο ακόμη και στα διεθνή ύδατα εάν υπάρχουν πληροφορίες πως μεταφέρει παράνομα όπλα, όπλα μαζικής καταστροφής (ή χρήμα).
3. Το Ισραήλ είχε ειδοποιήσει πως θα αναχαιτήσει τον στολίσκο. Είχε προσφέρει μάλιστα λιμάνι στο Ισραήλ για να καταπλεύσει εκεί η ανθρωπιστική βοήθεια και αφού ελεγχθεί να μεταφερθεί στη Γάζα οδικώς. Όταν υπάρχει ναυτικός αποκλεισμός σε ισχύ, κανένα πλοίο δεν μπορεί να εισέρθει χωρίς άδεια. (Σε εμπόλεμη κατάσταση, ανθρωπιστική βοήθεια από το εξωτερικό επιτρέπεται εάν πρώτα συμφωνήσουν και οι δύο εμπλεκόμενοι, προφανώς αυτό δεν συνέβει εδώ, το Ισραήλ δεν είχε συμφωνήσει). Εάν κάποιο πλοίο επιχειρήσει να σπάσει τον αποκλεισμό, μπορεί να του γίνει επιδρομή. Σε κάποιους άλλους στολίσκους ανθρωπιστικής βοήθειας στο παρελθόν είχε επιτραπεί από το Ισραήλ να πάνε κατευθείαν στη Γάζα, κάποιοι άλλοι αναχαιτίστηκαν και γύρισαν πίσω, δεν είναι ξεκάθαρο γιατί αυτή τη φορά το Ισραήλ έκανε επιδρομή στυλ κομμάντο. Ίσως επειδή η οργάνωση που ήταν πίσω από την αποστολή, η τουρκική ΙΗΗ (Foundation for Human Rights and Freedoms and Humanitarian Relief) κατά το Ισραήλ έχει σχέσεις με τη Χαμάς (λαθρεμπόριο όπλων).
4. Ποιος ευθύνεται για τους νεκρούς είναι προς διερεύνηση: Το διεθνές δίκαιο επιτρέπει την χρήση βίας κατά την νηοψία αναλογικά, μόνο για αυτοάμυνα. Είναι πιθανό οι Ισραηλινοί κομμάντος να βρέθηκαν σε δυσχερή θέση όταν βρέθηκαν στο τουρκικό φέρυ διότι ήταν αριθμητικά λιγότεροι προφανώς (το πλοίο είχε 600 επιβάτες) και από κίνδυνο να τους λιντσάρουν χρησιμοποίησαν τα όπλα τους. Άλλες μαρτυρίες λένε πως είχαν αρχίσει πυρ από τα ελικόπτερα πριν ακόμη κατέβουν στο φέρυ, άλλες μαρτυρίες λένε πως άνοιξαν πυρ μόλις κατέβηκαν στο φέρυ. Μια αντικειμενική (κατά προτίμηση διεθνή) έρευνα θα φωτίσει τα ακριβή γεγονότα.
Κουράστηκα να ακούω αυτούς που κραυγάζουν και βγάζουν εύκολα και γρήγορα συμπεράσματα.
Eχετε απόλυτα δίκιο! Αλλά γιατί δεν βγαίνετε να μιλήσετε, για αυτά τα θέματα που δεν γνωρίζουμε, στην τηλεόραση και μάλλιστα στα κέντρικα δελτία ειδήσεων, ώστε να σταματήσει αυτή η μονομέρια, που ακόμη και η κυβέρνηση που γνωρίζει, κάνει πως δεν γνωρίζει? Είμαι ελληνίδα.
[i]” 1. Ισραήλ καιΑίγυπτος έχουν επιβάλει ταυτόχρονα αποκλεισμό στη Γάζα (για να πιέσουν την Χαμάς και να χάσει την λαϊκή υποστήριξη) από το 2007.”[/i]
Αυτή όμως η λαϊκή υποστήριξη γιατί υπάρχει; Είναι τρελοί οι Παλαιστίνιοι; Ή μήπως το φασιστικό και τρομοκρατικό κράτος του Ισραήλ δεν τους έχει αφήσει άλλα περιθώρια επιβίωσης; Ή μήπως μάς βολεύει να ξεχνάμε ότι οι Παλαιστίνιοι έχουν το δίκιο και να καταπίνουμε αμάσητη την ισραηλινή προπαγάνδα;
[i]” 2. Το διεθνές δίκαιο της θάλασσας επιτρέπει γενικά σε κάποιον να κάνει επιδρομή (για έλεγχο σε πρώτη φάση) σε κάποιο πλοίο ακόμη και στα διεθνή ύδατα εάν υπάρχουν πληροφορίες πως μεταφέρει παράνομα όπλα, όπλα μαζικής καταστροφής (ή χρήμα). “[/i]
Είναι προφανέστατο ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει στην προκειμένη περίπτωση. Η αποστολή της ανθρωπιστικής βοήθειας ήταν φανερή και πασίγνωστη και ελεγμένη εξονυχιστικά από κυρίαρχα κράτη, σύμμαχα με το Ισραήλ.
[i]” 3 . Το Ισραήλ είχε ειδοποιήσει πως θα αναχαιτήσει τον στολίσκο. Είχε προσφέρει μάλιστα λιμάνι στο Ισραήλ για να καταπλεύσει εκεί η ανθρωπιστική βοήθεια και αφού ελεγχθεί να μεταφερθεί στη Γάζα οδικώς. Όταν υπάρχει ναυτικός αποκλεισμός σε ισχύ, κανένα πλοίο δεν μπορεί να εισέρθει χωρίς άδεια. (Σε εμπόλεμη κατάσταση, ανθρωπιστική βοήθεια από το εξωτερικό επιτρέπεται εάν πρώτα συμφωνήσουν και οι δύο εμπλεκόμενοι, προφανώς αυτό δεν συνέβει εδώ, το Ισραήλ δεν είχε συμφωνήσει). Εάν κάποιο πλοίο επιχειρήσει να σπάσει τον αποκλεισμό, μπορεί να του γίνει επιδρομή. “[/i]
Περί αυτού ακριβώς πρόκειται. Η ειρηνική και άοπλη νηοπομπή επιχειρούσε να σπάσει παράνομο ναυτικό αποκλεισμό, ο οποίος προκαλεί χιλιάδες θύματα σε αμάχους. Είναι σαν να αποπειράται κάποιος να εισέλθει σε ένα στρατόπεδο συγκεντρώσεως για να βοηθήσει τους παρανόμως κρατουμένους που λιμοκτονούν και ο φύλακας να τον πυροβολήσει. Ποιος φταίει; Αυτός που είναι κλεισμένος μέσα και πεθαίνει, αυτός που προσπαθεί να τον βοηθήσει ή ο δολοφόνος;
(Για να ελέγξεις σε διεθνή ύδατα πρέπει να έχεις ειδική διεθνή άδεια. Αλλιώς πρόκειται για πειρατεία και απαγωγή.)
[i]”4. Ποιος ευθύνεται για τους νεκρούς είναι προς διερεύνηση: Το διεθνές δίκαιο επιτρέπει την χρήση βίας κατά την νηοψία αναλογικά, μόνο για αυτοάμυνα. Είναι πιθανό οι Ισραηλινοί κομμάντος να βρέθηκαν σε δυσχερή θέση όταν βρέθηκαν στο τουρκικό φέρυ διότι ήταν αριθμητικά λιγότεροι προφανώς (το πλοίο είχε 600 επιβάτες) και από κίνδυνο να τους λιντσάρουν χρησιμοποίησαν τα όπλα τους. Άλλες μαρτυρίες λένε πως είχαν αρχίσει πυρ από τα ελικόπτερα πριν ακόμη κατέβουν στο φέρυ, άλλες μαρτυρίες λένε πως άνοιξαν πυρ μόλις κατέβηκαν στο φέρυ. Μια αντικειμενική (κατά προτίμηση διεθνή) έρευνα θα φωτίσει τα ακριβή γεγονότα.”[/i]
Το ποιος ευθύνεται για τους νεκρούς φυσικά και δεν είναι υπό διερεύνηση. Είναι πάντα αυτός που τους σκότωσε. Τώρα αν τα κράτη, υπό τη σημαία των οποίων βρίσκονταν τα πλοία, δεν βοήθησαν τους πολίτες τους, προστατεύοντάς τους με δικές τους δυνάμεις, αλλά τους άφησαν απροστάτευτους στις διαθέσεις μιας οργανωμένης ξένης στρατιωτικής δύναμης, είναι άλλο θέμα.
Πάντως δεν πρέπει να ξεχνάμε ποιος είναι σε αδύναμη θέση και χρειάζεται βοήθεια και ποιος σκοτώνει για να αποτρέψει αυτή τη βοήθεια. Πάντως δεν πρέπει να ξεχνάμε ποιος αδικείται και ποιος αδικεί. Και πάντως δεν πρέπει να καταπίνουμε αμάσητη την ισραηλινή προπαγάνδα.
ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΖΩΗ.
ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΟΝΟ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΘΗΚΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΙΑ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ. ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΜΑΧΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΩΣ Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ΚΑΘΕΣΤΩΤΑ. ΤΟ ΘΑΥΜΑΖΩ ΚΑΙ ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕΙ.
Το άρθρο του κ. Ζώη είναι αποτέλεσμα και πρόξενος παραπλάνησης.
Καταρχήν, ναυτικός αποκλεισμός νομιμοποιείται [b]μόνον όταν υπάρχει κηρυγμένος πόλεμος. [/b] Τούτο είναι σαφές ακόμα και από το ίδιο το άρθρο, όταν μιλάει για “στρατιωτικό αποτέλεσμα”, δηλαδή για αποτέλεσμα πολεμικής σύρραξης μεταξύ στρατών.
[b]Το Ισραήλ δεν είναι σε εμπόλεμη κατάσταση με τη Λωρίδα της Γάζας![/b]
Επομένως, ο ναυτικός αποκλεισμός που έχει επιβάλλει είναι [b]παράνομος.[/b] Κατά συνέπεια παράνομη ήταν [b]και[/b] η διενέργεια ελέγχου εκ μέρους του σε εμπορικά πλοία με σημαίες τρίτων χωρών, τα οποία ούτε μετέφεραν λαθραία ούτε και έσπαγαν ένα νόμιμο ναυτικό αποκλεισμό (λόγοι που θα επέτρεπαν τον έλεγχο κατά τη συνθήκη Σαν Ρέμο), και τα οποία είχαν ελεγχθεί από τα κυρίαρχα κράτη τους.
Εκτός κι αν το κράτος του Ισραήλ έχει κηρύξει πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας και … δεν το γνωρίζει κανείς!!!
Όταν κατεβάζεις ένοπλους κομμάντος σε ένα πλοίο , είναι φανερό πως έχεις την πρόθεση να σκοτώσεις. Αν σκοτώνεις επειδή φοβήθηκες πως θα σε λιντσάρουν, ενώ περίμενες να σε καλοδεχτούν , είναι φανερό πως είσαι απλά επικίνδυνα ηλίθιος.
Όταν εγκλωβίζεις χιλιάδες ανθρώπους σε ένα κομμάτι γης , στέλνοντάς τους κατά καιρούς τα ξεροκόμματα που εσύ κρίνεις πως χρειάζονται ,είναι φανερό πως έχεις δημιουργήσει ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης.
Η Ελλάς όταν έκανε αποκλεισμό στα Σκόπια επί A. Παπανδρέου δεν είχε κηρύξει ταυτόχρονα και πόλεμο στα Σκόπια. Άλλωστε τυπικά πως να κηρήξεις πόλεμο σε ένα “μόρφωμα” το οποίο δεν υπάρχει καν στον ΟΗΕ ως ανεξάρτητο κράτος (τουλ. όχι ακόμη). Ουσιαστικά βέβαια όταν ανταλλάσεις ρουκέτες και βόμβες είσαι σε εμπόλεμη κατάσταση (όπως κάνει η Χαμάς με το Ισραήλ). Ποιος έλεγξε τα πλοία πριν αποπλεύσουν, οι Τούρκοι? Φυσικά και το Ισραήλ έχει δικαίωμα να τα ελέγξει και αυτό, το θέμα αφορά την ασφάλειά του (μην κρίνετε από την νεο-Ελλάδα, υπάρχουν και σοβαρά κράτη). Κοιτάξτε και το ψήφισμα του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ, εκεί υπάρχουν 20 χώρες μαζί με Ρωσία, Κίνα κλπ που δεν ιδρώνει το αυτί του στις Αμερικανικές πιέσεις (βλ Κορέα, Ιράν κλπ), δεν μιλά για παρανομία αλλά για ανάγκη διερεύνισης για τους νεκρούς. Και στο κάτω κάτω εάν θέλουν να βοηθήσουν οι οργανώσεις και δεν θέλουν να μπλέξουν με τους φονιάδες Ισραηλινούς γιατί δεν στέλνουν την βοήθεια μέσω Αιγύπτου? Η Χαμάς σύμφωνα με την επίσημη θέση ΗΠΑ και ΕΕ είναι τρομοκρτική οργάνωση. Ο Ερντογκάν τους αποκάλεσε μαχητές του εδάφους τους. Μακάρι η Ελλάς να ξυπνήσει και να επωφεληθεί από την κόντρα Τουρκίας με ΗΠΑ και Ισραήλ. Και ένα γενικό σχόλιο για τους Παλαιστίνιους: Υποφέρουν αλλά για πολλά φταίνε οι ίδιοι…Η ανθρωπιστική βοήθεια θα πρέπει να αυξηθεί στα επίπεδα που απαιτεί ο ΟΗΕ. Μπράβο John, ισορροπημένο και αντικειμενικό άρθρο, άσε τα φερέφωνα με τα απλοϊκά μυαλά και την αμάθεια να κραυγάζουν.
[i]”Η Ελλάς όταν έκανε αποκλεισμό στα Σκόπια επί A. Παπανδρέου δεν είχε κηρύξει ταυτόχρονα και πόλεμο στα Σκόπια”[/i]
Σιγά μη τα περικύκλωσε και με στρατό σκοτώνοντας όποιον πήγαινε να μπει.
Αυτό ως απάντηση στο ανεδιήγητο: [i]”άσε τα φερέφωνα με τα απλοϊκά μυαλά και την αμάθεια να κραυγάζουν. “[/i]
Όσο για το απλοϊκότατο: [i]”Υποφέρουν αλλά για πολλά φταίνε οι ίδιοι…” [/i] Είναι προφανές ότι καταστρέφει την άποψη που εκράζει η σχολιάστρια, αφού προφανώς θα μπορούσαν να το λένε και οι Παλαιστίνιοι για τους Ισραηλινούς. Αλλά και οι ναζί για τα θύματά τους.
Για να καταλαβαίνουμε ποιοι είναι [i]”τα φερέφωνα με τα απλοϊκά μυαλά και την αμάθεια[/i]” και ποιοι όχι.
Θα είχε ενδιαφέρον να δούμε τι θα κάναμε αν κάποιος πήγαινε να σπάσει τον αποκλεισμό στα Σκόπια. Μερικοί χωρίς να είναι παρόντες είναι σίγουροι για το τι έγινε και πως ακριβώς έγινε. Αν αυτό δεν είναι ο ορισμός του φερέφωνου τότε τι είναι? Υπάρχει ένα γεγονός για το οποίο οι αυτόπτες μάρτυρες το περιγράφουν διαφορετικά. Ευτυχώς δεν είναι όλοι έτσι. Και εμένα μου άρεσε το άρθρο, τα “χώνει” και στους Ισραηλινούς στην αρχή που λέγει πως άμεσα πρέπει να αυξηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια (τουλάχιστον, αν δεν λυθεί ο αποκλεισμός). Eνώ για τους νεκρούς φυσικά οι Ισραηλινοί του ςσκότωσαν αλλά κάτω από ποιές συνθήκες? Μπορεί να έχουν ελαφρυντικά, νομικά και ηθικά υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ εν ψυχρώ δολοφονίας και άμυνας. Πάντως η νομιμότητα του αποκλεισμού γενικά και η επιδρομή στα πλοία είναι θέματα ξεχωριστά που βέβαια σχετίζονται. O cerngeneva έχει δίκαιο για όσα λέγει για τους Παλαιστίνιους.
Ο κ. Ζώης είχε βάλει ένα πολύ ωραίο post στο 4 τροχοί φόρουμ (αντίλογος, Ισραήλ και Παλαιστίνη) πριν καιρό, δείτε το, αξίζει κατά την γνώμη μου, δες
http://www.4tforum.gr/phpBB3/viewtopic.php?f=13&t=34155
“[i]Θα είχε ενδιαφέρον να δούμε τι θα κάναμε αν κάποιος πήγαινε να σπάσει τον αποκλεισμό στα Σκόπια. “[/i]
Μα ποιον αποκλεισμό, θα πήγαινε από την άλλη. Τα δικά μας σύνορα κλείσαμε τότε, όχι τα δικά τους. Το Ισραήλ κλείνει τα δικά τους, όχι μόνο τα δικά του. Αν τώρα λες ότι η Γάζα ανήκει στο Ισραήλ, τότε [i]”Αν αυτό δεν είναι ο ορισμός του φερέφωνου τότε τι είναι? “[/i]
Τα σύνορα είναι [b]κοινά, [/b]αν τα κλείσει ο ένας αυτομάτως κλείνουν και για τον άλλο. Και μην ξεχνάς, αποκλεισμό δεν κάνει μόνο το Ισραήλ αλλά και η Αίγυπτος. Η Γάζα είναι περιοχή του Ισραήλ που έχει παραχωρηθεί στους Παλαιστινίους, δεν είναι ακριβώς ανεξάρτητο κράτος, η συμφωνία του Όσλο δεν επιτρέπει πχ στους Παλαιστινίους να έχουν δικό τους στρατό, το Ισραήλ έχει αναλάβει την άμυνα από εξωτερικούς εχθρούς. Το παράδειγμα με την Ελλάδα και τα Σκόπια έχει ομοιότητες αλλά δεν είναι ακριβώς το ίδιο (πχ εμάς τα Σκόπια δεν μας έριχναν ρουκέτες…και στην Γάζα θα μπορούσαν να πάνε από Αίγυπτο όπως σωστά λέγει ο cerngeneva αλλά δεν ξέρω τι θα έκαναν οι Αιγύπτιοι). Φαντάσου λοιπόν κάποια ομάδα να θέλει να περάσει στα Σκόπια από την Ελλάδα σπάζοντας τον αποκλεισμό. Δεν ξέρεις τι ακριβώς προβλέπει η συμφωνία του Όσλο και παρά ταύτα θεωρείς και επιμένεις πως το Ισραήλ έχει φανερά άδικο ενώ εγώ λέω όχι πως έχει δίκιο αλλά πως έχει [b]κάποιο [/b]δίκιο.
Τα Σκόπια δεν είχαν και δεν έχουν μόνο με μάς σύνορα. Αυτό σήμαινε το : [i]”Θα είχε ενδιαφέρον να δούμε τι θα κάναμε αν κάποιος πήγαινε να σπάσει τον αποκλεισμό στα Σκόπια. “
Μα ποιον αποκλεισμό, [b]θα πήγαινε από την άλλη[/b]
[/i]
[i]Δεν ξέρεις τι ακριβώς προβλέπει η συμφωνία του Όσλο και παρά ταύτα θεωρείς και επιμένεις πως το Ισραήλ έχει φανερά άδικο ενώ εγώ λέω όχι πως έχει δίκιο αλλά πως έχει κάποιο δίκιο.[/i]
Μέσα σ’ αυτό το κάποιο δίκιο περιλαμβάνεται και το δικαίωμα να σκοτώνουν στα διεθνή ύδατα;
Λοιπόν αγαπητέ για να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα: Η λωρίδα της Γάζας παραχωρήθηκε στους Παλαιστινίους από τους Ισραηλινούς με την συμφωνία του Όσλο που έγινε επί προεδρίας Κλίντον και την υπέγραψαν Αραφάτ και Ράμπιν, τον δεύτερο τον δολοφόνησαν λίγους μήνες μετά ακραίοι Εβραίοι που τον θεώρησαν προδότη, ενώ ο Αραφάτ πέθανε (από ασθένεια). Η συμφωνία είχε την προϋπόθεση η Πλαιστινιακή αρχή να ελέγξει την Χαμάς, τρομοκρατική οργάνωση ακραίων ισλαμιστών με σκοπό την καταστροφή του Ισραήλ που εκτόξευε ρουκέτες και βόμβες κατά του Ισραήλ. [b]Οι παλιστίνιοι είναι αυτοί που δεν τήρησαν την συμφωνία, [/b]η Χαμάς δεν ελέγχθηκε ποτέ από της αστυνομία της Γάζας και όχι μόνο αυτό, στις τελευταίες εκλογές οι Παλαιστίνιοι την ψήφισαν πρώτο κόμμα! Η Χαμάς όχι μόνο δεν δέχεται την συμφωνία του Όσλο αλλά δεν δέχονται και την φυσική ύπαρξη του Ισραήλ ως κράτος (σε αντίθεση με το Ισραήλ που δέχεται την ύπαρξη ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους αλλά δεν δέχεται βέβαια να το βομβαρδίζουν). Ουσιαστικά η εξέλιξη αυτή σημαίνει πως το Ισραήλ με την Γάζα βρίσκεται σε πόλεμο, πράγμα που του επιτρέπει να δρα ανάλογα (να επιβάλει αποκλεισμούς, να κάνει επιδρομή σε πλόια που πάνε να σπάσουν τον αποκλεισμό κλπ). [b]Νομικά δίκαιο έχει το Ισραήλ, δεν αθέτησε αυτό την συμφωνία του Όσλο [/b]. Τώρα εάν το Ισραήλ άρει τον αποκλεισμό η Χαμάς θα αρχίσει να φέρνει πάλι όπλα. Αυτό που δεν μου αρέσει με το Ισραήλ είναι πως αδικαιολόγητα απαγορεύει κάποια υλικά, πχ αναπηρικά καροτσάκια, ως τμήμα της ανθρωπιστικής βοήθειας ενώ όπως πολύ σωστά επισημαίνει ο κ. Ζώης η ανθρωπιστική βοήθεια θα πρέπει να αυξηθεί διότι δεν επαρκεί. Για τα γεγονότα στο τουρκικό φέρυ θα πρέπει να γίνει έρευνα όπως πρότεινε ο ΓΓ του ΟΗΕ αλλά δυστυχώς το Ισραήλ αρνήθηκε (κακώς). Το δίκαιο δεν είναι με την μια πλευρά. Αυτά για αποκατάσταση της αλήθειας και προς ενημέρωση. Τώρα για το ότι ο λαός ψήφισε Χαμάς τι να πω, στις δημοκρατίες οι πολίτες είναι υπεύθυνοι για τις επιλογές τους και θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες…(Ανθρωπιστική βοήθεια πάντως θα πρέπει να παρέχεται επαρκώς). Αυτό είναι το τελευταίο ποστ μου επ’ αυτού, περισσότερα στο ποστ του κ. Ζώη που ανέφερα παραπάνω.
[i]”Τώρα για το ότι ο λαός ψήφισε Χαμάς τι να πω, στις δημοκρατίες οι πολίτες είναι υπεύθυνοι για τις επιλογές τους και θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες…”[/i]
Που σημαίνει ότι αυτός ο λαός των Παλαιστινίων βρέθηκε σε αδιέξοδο και απελπίστηκε, αφημένος να δολοφονείται και να περιορίζεται αδύναμος απέναντι στην πιο οργανωμένη και τερατώδη στρατιωτική μηχανή της εγγύς ανατολής, που τόσα χρόνια τους απαγορεύει να ζουν και ν’ ανασαίνουν.
Και για νά ‘χουμε καλό ρώτημα, μέχρι πού είναι ανθρωπίνως ανεκτό να φτάνουν αυτές οι συνέπειες (πόσα αποσιωπούν αυτά τα αποσιωπητικά);
Απόστολε ξέρεις τι γράφεις, μπράβο! Μερικοί απλά τρολάρουν γράφοντας κοινότοπες συναισθηματιάρικες (όχι συναισθηματικές) σαχλαμάρες μη προσφέροντας τίποτε ουσιαστικό στην συζήτηση. Νομίζω εξαντλήθηκε το θέμα, όποιος θέλει να κατάλαβει έχει αρκετό υλικό διαθέσιμο.
Κοίταξα τόσο το άρθρο όσο και τα πολύ ενδιαφέροντα σχόλια και ομολογώ πως πολλά τα αγνοούσα, η ενημέρωση στην Ελλάδα είναι μονόπλευρη. Νομίζω εύκολα φαίνεται ποιος είναι φερέφωνο κάποιας πλευράς και ποιος όχι.
[b]Ελλάδα, Τουρκία, Ισραήλ [/b]
Πειρατεία σε διεθνή ύδατα της Μεσογείου. Εν ψυχρώ δολοφονία με ριπές όπλων τουλάχιστον εννέα και Κύριος οίδε πόσων ακόμη φιλειρηνιστών από δεκάδες χώρες, που αποπειράθηκαν να μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στους αποκλεισμένους Παλαιστίνιους της Γάζας. Δεκάδες τραυματίες από σφαίρες. Εγκατάλειψη επί ώρες μερικών βαριά τραυματισμένων πάνω στα πλοία χωρίς ιατρική βοήθεια μέχρι να πεθάνουν. Απαγωγή επτακοσίων και πλέον ανθρώπων. Βίαιη μεταφορά τους στο Ισραήλ υπό την απειλή των όπλων. Φυλάκιση των απαχθέντων. Ξυλοδαρμοί, ηλεκτροσόκ, βασανιστήρια, κλοπή όλων των αντικειμένων αξίας που είχαν πάνω τους…
Η πολιτική του Τελ Αβίβ είναι ακριβώς αυτή. Ολα αυτά τα εγκλήματα, που παραβιάζουν τις θεμελιωδέστερες αρχές του Διεθνούς Δικαίου, διεπράχθησαν από το κράτος του Ισραήλ μέσα σε ένα 24ωρο! Εμείς οι Ελληνες θέλουμε η χώρα μας να έχει φιλικές σχέσεις με ένα κράτος τόσο βάρβαρο, που συμπεριφέρεται πολύ χειρότερα και από τους… «κατσαπλιάδες» Σομαλούς πειρατές, οι οποίοι τουλάχιστον δεν σκοτώνουν ούτε βασανίζουν όσους απάγουν;
Αν η Τουρκία δρούσε στο Αιγαίο κατ’ αυτόν τον τρόπο -κουρσεύοντας δηλαδή στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου ελληνικά πλοία και δολοφονώντας και απάγοντας τους επιβάτες τους για να τους φυλακίσει στην Τουρκία- θα μας άρεσε η διεθνής κοινότητα να αδιαφορούσε ή να έδειχνε «κατανόηση» για τα… «συμφέροντα ασφάλειας» της Αγκυρας; Οχι, προφανώς. Η διασφάλιση ζωτικών εθνικών συμφερόντων της Ελλάδας προϋποθέτει την τήρηση της διεθνούς νομιμότητας. Πέρα από τις θέσεις αρχών – κάτι που δεν είναι καθόλου αμελητέο.
Η Ελλάδα αυτοϋπονομεύεται όταν συνεργάζεται με κράτη σαν το αιμοσταγές Ισραήλ, που παραβιάζει συστηματικά το διεθνές δίκαιο. Μας προκάλεσε τεράστια πολιτική ζημιά το γεγονός ότι πλοίο υπό ελληνική σημαία έπεσε θύμα κρατικής πειρατείας, δεκάδες Ελληνες πολίτες απήχθησαν και μεταφέρθηκαν βιαίως στο Ισραήλ όπου φυλακίστηκαν, χωρίς η κυβέρνηση Παπανδρέου να διαμαρτυρηθεί ακαριαία και εντονότατα, όπως όφειλε, στέλνοντας αμέσως και πολεμικά ελληνικά αεροσκάφη στον τόπο της πειρατείας, έστω αναγνωριστικά. Ετσι θα δράσει δηλαδή και αν η Τουρκία απαγάγει ελληνικό πλοίο στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου;
Μοιραίο λάθος του Δ. Χριστόφια, του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποδείχθηκε η απόφασή του να μην επιτρέψει την επιβίβαση στα πλοία των φιλειρηνιστών Ελλήνων και Ευρωπαίων βουλευτών και ευρωβουλευτών που είχαν μεταβεί στην Κύπρο γι’ αυτόν τον σκοπό. Οι ξένοι βουλευτές πήγαν απλούστατα στην κατεχόμενη Αμμόχωστο και μπήκαν στα πλοία από εκεί, προσφέροντας κάποια έμμεση νομιμοποίηση στο κατοχικό τουρκικό καθεστώς. Οι Αραβες δυσαρεστήθηκαν βλέποντας τη Λευκωσία να δρα ως όργανο του Ισραήλ. Ας ελπίσουμε αυτή η δυσαρέσκεια να μην εκδηλωθεί με αθρόες αναγνωρίσεις από αραβικές χώρες του παράνομου ψευδοκράτους, κατά το πρότυπο του Κοσόβου.
Πολιτικά ανήθικοι παράγοντες ισχυρίζονται ότι η Ελλάδα πρέπει να αδιαφορήσει για την εγκληματική φύση της πολιτικής του Ισραήλ και την καταπάτηση κάθε κανόνα διεθνούς δικαίου από το Τελ Αβίβ και να προσπαθήσει να κερδίσει την εύνοιά του. Να γίνει η Ελλάδα στενός σύμμαχος του Ισραήλ, τώρα που αυτό τα χάλασε με την Τουρκία, εισηγούνται. Προφανώς στη βάση αυτή διεξήχθησαν και οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Ελλάδας – Ισραήλ, που εξέθεσαν ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση Παπανδρέου, καθώς συνέπεσαν με την πειρατεία και τα εγκλήματα του Τελ Αβίβ.
Βαυκαλίζονται οικτρά όσοι έχουν απλώς αυταπάτες στο θέμα αυτό και δεν υπηρετούν άλλους στόχους. Η συμμαχία με την Τουρκία και μόνο με αυτή μπορεί να παράσχει στο Ισραήλ το στρατηγικό βάθος που έχει ανάγκη. Η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι για το Ισραήλ τίποτα περισσότερο από μια αδιάφορη, πολιτικά υποτελής χώρα! Γι’ αυτό και το Τελ Αβίβ θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με την Αγκυρα, αδιαφορώντας για τα αφελή όνειρα της Αθήνας.
Το σχέδιο του Ερντογάν είναι όντως μεγαλεπήβολο και γι’ αυτό φοβίζει το Ισραήλ. Αποσκοπεί στη συμπαράταξη Τούρκων, Αράβων και Ιρανών, με την Αγκυρα ως εκπρόσωπο του μουσουλμανικού κόσμου. Είναι φαιδρό να νομίζει κανείς ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου μπορεί να αποτελέσει το… αντίβαρο για το Ισραήλ σε μια τέτοια εξέλιξη.
Γιώργος Δελαστίκ, Εφημερίδα “Το Έθνος”, 5-6-2010
Αγαπητή γνωρίζετε ότι σκοτώθηκαν άοπλοι πολίτες μεταφέροντες όχι όπλα, ρουκέτες και στρακαστρούκες, αλλά φάρμακα και τρόφιμα; Μιλάμε για νεκρούς! Ήταν τρομοκράτες αυτοί οι νεκροί; Επιτέθηκαν στους πάνοπλους αυτοί οι νεκροί; Με τί; Με τα πηρούνια του πλοίου ή με το νερό της θάλασσας;
Να σας πώ εγώ με τι επιτέθηκαν. Επιτέθηκαν με ανθρωπιά στη βαρβαρότητα. Κι αυτό καμμιά βαρβαρότητα δεν το ανέχεται. Γι’ αυτό έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο.
Το ζήτημα δεν είναι να περάσει μία μόνο ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά να απελευθερωθούν οι αιχμάλωτοι από το Ισραήλ Παλαιστίνιοι. Άρα το ζήτημα είναι να σπάσει και να παύσει ο φονικός και απάνθρωπος και παράνομος και βάρβαρος αποκλεισμός. Το ζήτημα είναι η διεθνής κοινότητα να καταργήσει στην πράξη αυτή την ασφυκτική πολιορκία του Ισραήλ, η οποία μόνο σκοπό έχει την φυσική εξόντωση και εξάλειψη των Παλαιστινίων με ένα σχέδιο -“Τελική Λύση” που του επιτράπηκε να εκπονήσει και εγκληματικά να εφαρμόζει.
Όσοι υποκριτές υπερασπίζονται την ιδέα ενός αποκλεισμού και μιας περικύκλωσης με ολέθρια για τους εγκλωβισμένους αποτελέσματα με την ταυτόχρονη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, κατασκεύαζουν ένα παράδοξο σχήμα που μοίαζει κάπως έτσι: κάποιοι πάνοπλοι έχουν περικυκλώσει και δολοφονούν ανθρώπους μέσα στην ίδια τους την πατρίδα ή το σπίτι και χωρίς να ζητάμε να σταματήσει αυτή η κτηνωδία, απόδεχόμαστε να στέλνουμε γάζες και αιμοστατικά με το σταγονόμετρο, δήθεν για να βοηθήσουμε τους αποκλεισμένους. Αυτό λέτε όσοι υπερασπίζεστε τους τρομοκράτες-φασίστες του Ισραήλ τηρώντας δήθεν ίσες αποστάσεις από τους αντιμαχόμενους. Λες και πήγαν οι Παλαιστίνιοι στην Παλαιστίνη να εγκαθιδρύσουν την τρομοκρατική τους μηχανή απάνω στους Ισραηλινούς και όχι το αντίθετο.
Αυτές οι ίσες αποστάσεις είναι ξεδιάντροπη απόκρυψη και υπόθαλψη εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας και ύπουλη ενίσχιση της προπαγάνδας του Ισραήλ. Και από αυτή την άποψη το τάχα εξισορροπιστικό και δήθεν ψύχραιμο άρθρο είναι κατάπτυστο.
Ο ελληνικός λαός όμως δεν μασάει τέτοιο κουτόχορτο, γιατί έχει καεί πολλές φορές από τέτοιες “ψυχραιμίες και αντικειμενικότητες”. Το μόνο αίτημά μας ως ανθρώπων και ως Ελλήνων πρέπει να είναι η άρση αυτού του δολοφονικού αποκλεισμού!
Και τί φοβούνται επιτέλους οι Ισραηλινοί μήπως μπεί από τη θάλασσα της Γάζας κάποιος στρατός μεγαλύτερος από τη δική του στρατιωτική υπεροπλία.
ΑΙΣΧΟΣ!
Aυτός/ή (ούτις) που κάνει σχόλια εργολαβικά απαντώντας σε όλους κραυγάζοντας, γράφοντας μπαρούφες και χωρίς να προσφέρει καμία πληροφορία πρέπει να είναι με τη χαμάς και τους ταλιμπάν, αλλιώς δεν εξηγήται…[b]Το Ισραήλ δέχεται την ύπαρξη ανεξάρτητου-αλλά ειρηνικού- παλαιστινιακού κράτους, η Χαμάς δεν δέχεται την ύπαρξη Ισραηλινού κράτους[/b], ξύπνα επιτέλους! Περίεργο αλλά αληθινό, ο αδύνατος να κάνει μαγκιές, τυχαίο που τους παλαιστινίους λόγω της ακρότητάς τους τους φτήνουν και οι περισσότεροι Άραβες (πχ Αίγυπτος)? Δεν νομίζω…
όταν θεωρείς κατάπτιστο ένα άρθρο που προσπαθεί να ισορροπήσει τότε όντως ή είσαι Ταλιμπάν ή ανεγκέφαλος. Δυστυχώς απλοϊκά μυαλά σαν του G.W. Bush με την λογική “you are either with us or against us” υπάρχουν παντου…
Υπάρχουν παντού…! Ακόμα και στο Ισραήλ. Εκεί ίσως λίγο περισσότερο. Εξ ου και το “ισορροπήσει”. Να ισορροπήσει τι; Το θύτη με το θύμα; Ή το τι υποστήριζε για την Παλαιστίνη ο τζι ντάμπλγιου μπους με το τι καταλαβαίνει η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων. Αλλά, ξέχασα, οι Έλληνες ως εκ του προσφάτου ιστορικού τους παρελθόντος είναι ή Ταλιμπάν (Κούγκι, Αρκάδι) ή ανεγκέφαλοι (Μεσολόγγι). Οπότε ας προτιμήσουμε την τρομοκρατική άποψη του “μπο(υ)ς” μας που ταυτίζεται με την ισραηλινή άποψη και πρακτική.
Στην αναγνώριση ως 100% της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, που αποτελεί συνέχεια εκείνης της Κύπρου, προχώρησε το Ισραήλ, εκδίδοντας σχετικούς χάρτες
Η δημοσιοποίηση έγινε πριν ακόμη η Ελλάδα προβεί σε αναγνώριση της ΑΟΖ, λόγω της υφιστάμενης διαφωνίας με την Τουρκία, για την υφαλοκρηπίδα στο Καστελόριζο, ενώ τη συμφωνία με το Ισραήλ -για την ΑΟΖ των δύο χωρών- κύρωσε ομόφωνα την Πέμπτη (17/02) η κυπριακή Βουλή.
Σύμφωνα με το “Βήμα” (18/02) οι χάρτες περιγράφουν την πορεία που θα έχει ο αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου, που θα παράγεται στο κοίτασμα Λεβιάθαν από την αμερικανική εταιρεία Νoble Εnergy Ltd στην Ευρώπη μέσω υποθαλάσσιου αγωγού που θα περνά από την Ελλάδα.
Σύμφωνα μάλιστα με το δημοσίευμα, έχουν ήδη δοθεί και στην ελληνική πολιτική ηγεσία.
Ο αγωγός αυτός θα πρέπει να διασχίζει την θαλάσσια περιοχή που σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο αποτελεί μέρος της ελληνικής ΑΟΖ και πιο συγκεκριμένα του τμήματος της ΑΟΖ που η Ελλάδα διαθέτει στην θαλάσσια περιοχή της Αν. Μεσογείου χάρις στην ύπαρξη του Καστελόριζου, της Ρώ και της Μεγίστης.
Με την πρότασή τους αυτοί, οι Ισραηλινοί με σαφή τρόπο αναγνωρίζουν την ελληνική ΑΟΖ στην περιοχή και δίνουν στην Ελλάδα ένα ακόμα διαπραγματευτικό χαρτί υποστήριξης των ελληνικών θέσεων για το συγκεκριμένο θέμα.
Όσον αφορά στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, η συμφωνία μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, η οποία ήδη έχει κυρωθεί από το ισραηλινό κοινοβούλιο, προβλέπει την αναθεώρηση του τριεθνούς σημείου ανάλογα με τις συμφωνίες,
που θα πετύχει το Ισραήλ με το Λίβανο και την Αίγυπτο, οι οποίες δεν επηρεάζουν τις κυπριακές περιοχές, ενώ περιλαμβάνεται επίσης πρόνοια για τη διαδικασία επίλυσης διαφορών, που μπορεί να καταλήξει μέχρι και την επιδιαιτησία.
John συνέχισε, ίσως κάποτε και οι εν Ελλάδι Ταλιμπαν καταλάβουν πως γίνεται η εξωτερική πολιτική!