Την Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012 στο πνευματικό κέντρο του Δήμου Αθηναίων έγινε παρουσίαση του βιβλίου του αν. Καθηγητή της Ψυχολογίας της Θρησκείας του Παν/μίου Αθηνών Σπυρίδωνος Τσιτσίγκου (Δρ. Θεολογίας και Δρ. Ψυχολογίας), με τίτλο “Θρησκεία και Επιστήμη”.
Προλόγισαν:
Παναγιώτης Νιάρχος, Καθηγητής του τμήματος Φυσικής-Διευθυντής του τομέα Αστροφυσικής-Αστρονομίας και Μηχανικής, του Παν/μίου Αθηνών.
Ευστράτιος Θεοδοσίου, Αν. Καθηγητής του τμήματος Φυσικής του Παν/μίου Αθηνών-Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών.
Αντώνης Αντωνίου, Δρ. Αστροφυσικής, επιστημονικός συνεργάτης Παν. Αθηνών
Συντόνισε ο Εμμανουήλ Μικρογιαννάκης. Ακολούθησε συζήτηση με τον συγγραφέα και το κοινό.
Το βιβλίο “Θρησκεία και Επιστήμη” έρχεται να δώσει την Ελληνική προσπάθεια σ´ ένα από τα πιο δημοφιλή θέματα της διεθνούς βιβλιογραφιας.
Από τους ομιλήσαντες στην παρουσίαση, προκύπτει η ευρεία γνώση του συγγραφέα για το χώρο της θρησκείας, αλλά και η αξιοσήμαντη και “σημερινή” αντίληψη του χώρου της επιστήμης.
Εδω βέβαια είναι εμφανής η πολύτιμη Φυσική “παρουσία” της “τριανδρίας” Δανέζης-Θεοδωσίου-Νιάρχος (αλφαβητική η σειρά).
Απαραίτητο στοιχείο στη βιβλιοθήκη κάθε επιστήμονα, πιστεύω ότι πρέπει να γίνει προσπάθεια να διαβαστεί και στο εξωτερικό, ενώ οπωσδήποτε αξίζει να επανέλθουμε, αφού το έχουμε “δουλέψει”.
Σε καποιο σημειο γινεται λογος για “κτιστο” και “ακτιστο” Συμπαν….
Ταπεινα θα ελεγα, πως οι θεολογοι θα πρεπει να ξερουν (ξερουμε…), οτι σε καποια θεματα καλο ειναι να μην μπερδευουμε θεολογικους ορους με ορους της Φυσικης…
Το Συμπαν, προφανως και ειναι “κτιστό’. Δεν εχει νοημα να πουμε “ακτιστο” Συμπαν. Ακτιστος ειναι μονο ο Θεος.
Προφανως, ο ομιλητης ηθελε να πει, το “ορατο” και το “αόρατο” Συμπαν, κατι το οποίο βεβαιως πιστοποιειται και μας δειχνει οτι η πραγματικοτητα ειναι πολυ πιο περιπλοκη απ’ οτι νομιζουμε.