Σ. Ροζάνης για την κατάσταση στην Ελλάδα και την Ευρώπη

3
456

" Η αξία της υλικότητας αντικατέστησε τις πολιτισμικές αξίες - Η εξουσία έχει ως αντικείμενο τη ζωή και όλη μας η ζωή έχει γίνει μια χρηματιστηριακή μεταφορά - Τα πάντα μέσα σε μια Παγκοσμιοποιημένη Τάξη Πραγμάτων δεν χρειάζονται τους λαούς - Το Ευρωπαϊκό πνεύμα είναι παράγωγο του Ελληνικού".

Ο καθηγητής Φιλοσοφίας και συγγραφέας  Στέφανος Ροζάνης, μιλά στην Φρατζέσκα Σαβοργινάκη (εκπομπή "Πρωινή Αρτηρία") για την κοινωνική, πολιτική και οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

3 Σχόλια

  1. Ο Στεφανος Ροζάνης είναι φιλόσοφος μεγάλου εύρους, και δεν είναι καθόλου τυχαίο γεγονός ότι η κοινωνία μας δεν έχει τη δυνατότητα να προσλάβει τον στοχασμό του. Με τη διαρκή πτώση της παιδείας σε όλη την Ευρώπη, φοβούμαι ότι και εκεί αρχίζει η αδυναμία πρόσληψης τέτοιου βάθους. Φελλοί στη θάλασσα υπάρχουν πολλοί, αλλά δεν μπορείς να περιμένεις ότι θα σου περιγράψουν τον βυθό της.

  2. Δεν νομίζω, αγαπητέ Γιώργο, ότι όσα λένε και οι δύο έρχονται κατ’ ανάγκη σε αντίθεση. Ο Ροζάνης βλέπει το θέμα μακροσκοπικά, κοιτάει τις παθογένειες μιας παγκοσμοιοποιημένης κοινωνίας που παίζει με όρους “χρηματιστηριακούς”. Ο Ράμφος από την άλλη τονίζει τις ελληνικές παθογένειες. Προσπαθεί να εντοπίσει ποια κοσμοθεωρία και και ποιες τεχνικές έχει ή δεν έχει αναπτύξει ο Έλληνας διαχρονικά στο υποσυνείδητό του και πώς αυτές αντανακλώνται στη σύγχρονη κοινωνία. Θα έλεγα ότι ο πρώτος εντοπίζει την πρώτη αιτία, ενώ ο δεύτερος τονίζει το πώς το πρόβλημα γιγαντώνεται μέσα στην κοινωνία μας εξαιτίας αυτής της συλλογικής μας προσωπικότητας.

Σχολιάστε:

Πληκτρολογήστε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ