" Η αξία της υλικότητας αντικατέστησε τις πολιτισμικές αξίες - Η εξουσία έχει ως αντικείμενο τη ζωή και όλη μας η ζωή έχει γίνει μια χρηματιστηριακή μεταφορά - Τα πάντα μέσα σε μια Παγκοσμιοποιημένη Τάξη Πραγμάτων δεν χρειάζονται τους λαούς - Το Ευρωπαϊκό πνεύμα είναι παράγωγο του Ελληνικού".
Ο καθηγητής Φιλοσοφίας και συγγραφέας Στέφανος Ροζάνης, μιλά στην Φρατζέσκα Σαβοργινάκη (εκπομπή "Πρωινή Αρτηρία") για την κοινωνική, πολιτική και οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
Ο Στεφανος Ροζάνης είναι φιλόσοφος μεγάλου εύρους, και δεν είναι καθόλου τυχαίο γεγονός ότι η κοινωνία μας δεν έχει τη δυνατότητα να προσλάβει τον στοχασμό του. Με τη διαρκή πτώση της παιδείας σε όλη την Ευρώπη, φοβούμαι ότι και εκεί αρχίζει η αδυναμία πρόσληψης τέτοιου βάθους. Φελλοί στη θάλασσα υπάρχουν πολλοί, αλλά δεν μπορείς να περιμένεις ότι θα σου περιγράψουν τον βυθό της.
Μια καλή απάντηση, η άλλη όψη, σε όσα ισχυρίζεται -μονόπλευρα- ο Ράμφος.
Δεν νομίζω, αγαπητέ Γιώργο, ότι όσα λένε και οι δύο έρχονται κατ’ ανάγκη σε αντίθεση. Ο Ροζάνης βλέπει το θέμα μακροσκοπικά, κοιτάει τις παθογένειες μιας παγκοσμοιοποιημένης κοινωνίας που παίζει με όρους “χρηματιστηριακούς”. Ο Ράμφος από την άλλη τονίζει τις ελληνικές παθογένειες. Προσπαθεί να εντοπίσει ποια κοσμοθεωρία και και ποιες τεχνικές έχει ή δεν έχει αναπτύξει ο Έλληνας διαχρονικά στο υποσυνείδητό του και πώς αυτές αντανακλώνται στη σύγχρονη κοινωνία. Θα έλεγα ότι ο πρώτος εντοπίζει την πρώτη αιτία, ενώ ο δεύτερος τονίζει το πώς το πρόβλημα γιγαντώνεται μέσα στην κοινωνία μας εξαιτίας αυτής της συλλογικής μας προσωπικότητας.