Οι ειδικοί μιλούν για τις ελπίδες, τις προσδοκίες και το μέλλον του παγκόσμιου ιστού, τη στιγμή που αυτός συμπληρώνει 15 έτη ύπαρξης.
Τιμ Μπέρνερς Λι
«Αρχικά θα ήθελα να πω ότι είμαι εξαιρετικά αισιόδοξος. Ο ιστός έχει υπάρξει εκπληκτικό εργαλείο για τους ανθρώπους αν και κάποιος μπορεί να βρει και πολλά άσχημα. Η εμπειρία από την ανάπτυξη του ιστού με τη συμμετοχή τόσων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο είναι κάτι το φανταστικό και συνεχίζεται.
Επίσης, συνεχίζεται η διεθνής συνεργασία αλλά και η αίσθηση ότι μόλις έχουμε ξεκινήσει να ανακαλύπτουμε τις δυνατότητες του ιστού. Το μέλλον του βρίσκεται στο παρελθόν του. Σε εκατό χρόνια, 15 χρόνια θα φαίνονται σαν τα πρώτα βήματα του Διαδικτύου, όταν ακόμα δεν υπήρχε η δυνατότητα συγκέντρωσης όλης της πληροφορίας.
Αυτό που είναι συναρπαστικό είναι η δημιουργία κοινωνικών συστημάτων αλλά και νέων συστημάτων διακυβέρνησης. Ελπίζω ότι αυτά θα παράγουν νέους τρόπους συνεργασίας και διαχείρισης του πλανήτη σε παγκόσμιο επίπεδο».
Ο Τιμ Μπέρνερς Λι είναι ο εφευρέτης του World Wide Web Από το 2006 συν-διευθύνει την Ερευνητική Πρωτοβουλία για την Επιστήμη του Web
Νάιτζελ Σάντμπολτ
«Αυτό που έχουμε δει αυτά τα δεκαπέντε χρόνια είναι η εκπληκτική αύξηση, κάθε χρόνο, του περιεχομένου των χρηστών.
Το στοιχείο αυτό έχει εξαιρετικές επιπτώσεις για όλους, για τα άτομα, τις κυβερνήσεις τις εταιρείες λογισμικού και όλους τους εμπλεκόμενους. Σύμφωνα με υπολογισμούς, 80% όλου του περιεχομένου προέρχεται από τους ίδιους τους χρήστες, ενώ μόνο το 20% είναι εταιρικό. Το μέλλον είναι ο Σημασιολογικός ιστός (Semantic web) ή web 3.0, ο οποίος θα έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει πολλές από τις αναζητήσεις που κάνουν σήμερα οι χρήστες».
Ο Νάιτζελ Σάντμπολτ είναι καθηγητής πληροφορικής στο πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον
Γουέντι Χολ
«Τα πάντα γίνονται κινητά. Πιστεύω ότι το μεγάλο θέμα της πρόσβασης είναι η χρήση υπολογιστή που απαιτείται. Τα επόμενα χρόνια, όμως, η κατάσταση θα έχει αλλάξει και με την ανάπτυξη της τεχνολογίας, ο ιστός θα είναι πιο προσβάσιμος από κινητές συσκευές.
Οι άνθρωποι που δεν θα μπορούν να αγοράσουν υπολογιστή θα χρησιμοποιούν κινητό τηλέφωνο για πρόσβαση και αυτό είναι φανταστικό. Νομίζω ότι αυτό θα είναι τεράστια εξέλιξη».
Η Γουέντι Χολ είναι καθηγήτρια πληροφορικής στο πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον.
Κάι-Φου Λι
«Ο ιστός συγκεντρώνει τα συναισθήματα του πλήθους, των χρηστών και σε κάποιες περιπτώσεις βλέπουμε μία μειονότητα ανθρώπων να μπορεί να ακουστεί μέσα από τον ιστό. Για να βεβαιωθούμε ότι θα συνεχίσει να αναπτύσσεται σωστά, θα πρέπει να προσαρμόζεται στη σοφία του πλήθους και να μην χειραγωγείται από μικρούς αριθμούς ανθρώπων.
Αυτή είναι μία πρόκληση. Τεχνικά, είμαι πολύ αισιόδοξος ότι ο ιστός θα γίνει ακόμη πιο εύκολος στη χρήση του. Πιστεύω ότι η υπολογιστική μαζικής κλίμακας θα πρέπει να βοηθήσει τους ανθρώπους να ξεπεράσουν τους φόβους προστασίας των προσωπικών τους δεδομένων στο Διαδίκτυο, αλλά και οι ίδιες οι εταιρείες να μην προδώσουν την εμπιστοσύνη των χρηστών».
Ο Κάι-Φου Λι είναι πρόεδρος της Google Greater China
Ντέιβιντ Μπελάνγκερ
«Η μεγαλύτερη πρόκληση του ιστού είναι, νομίζω, ο τεράστιος αριθμός εφαρμογών που χρησιμοποιούνται. Η χρήση των σημερινών browser που υποστηρίζουν κείμενο και οπτικοακουστικό υλικό έχει οδηγήσει στην τεράστια αύξηση της κυκλοφορίας στο Διαδίκτυο.
Οδηγούμαστε προς την επικοινωνία σε πραγματικό χρόνο και προς τα διαδραστικά μέσα. Όλα αυτά έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά και συνιστά πρόκληση η σωστή διαχείριση όλων αυτών χωρίς να χαθεί η αποτελεσματικότητα τους».
Ο Ντέιβιντ Μπελάνγκερ είναι αντιπρόεδρος του τμήματος έρευνας και ανάπτυξης λογισμικού της AT&T
Μίτσελ Μπέικερ
«Ο ιστός είναι ένα εξαιρετικά ελπιδοφόρο μέρος της ζωής και πολύ συναρπαστικό. Ο λόγος είναι ότι οι δυνατότητες είναι τόσο μεγάλες και μπορούν να εφαρμοστούν στην κατασκευή κοινοτήτων. Δεν πιστεύω ότι ο ιστός είναι πανάκεια, αλλά θα αλλάξει την ανθρώπινη φύση μέσα από όλα τα εκπληκτικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε με αυτόν. Θα δούμε σε αυτόν όλες τις ανθρώπινες δραστηριότητες, ακόμη και μέρη αυτών που θα προτιμούσαμε να μην υπάρχουν.
Στα επόμενα δεκαπέντε χρόνια ο ιστός θα είναι παντού, με τρόπους που σήμερα δεν μπορούμε να διανοηθούμε».
Ο Μίτσελ Μπέικερ είναι πρόεδρος του Mozilla Foundation
Μαρκ Μπέρνστιν
Πρόκειται για επανάσταση στις επικοινωνίες. Το Ίντερνετ συνέδεσε πολλές πηγές πληροφοριών και επέτρεψε την επικοινωνία μεταξύ διαφορετικών ομάδων με τρόπους που στο παρελθόν ήταν αδύνατοι. Θα εξελιχτεί σε μια ηλεκτρονική κοινότητα που θα λειτουργεί σε πολλά διαφορετικά επίπεδα, με γνώμονα προσωπικά ενδιαφέροντα αλλά και ευρύτερες οικονομικές προσπάθειες.
Αυτό φαίνεται χαρακτηριστικά στις αμερικανικές εκλογές που θα διεξαχθούν το Νοέμβριο. Όλοι οι υποψήφιοι είναι πολύ αποτελεσματικοί στη χρήση του Διαδικτύου τόσο για την προβολή τους όσο και για την επικοινωνία τους με πολλές διαφορετικές κοινότητες».
Ο Μαρκ Μπέρνστιν είναι πρόεδρος και διευθυντής του κέντρου ερευνών Palo Alto
Ρόμπερτ Κεγιό
«Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι επιλέξαμε το όνομα «Παγκόσμιος Ιστός» προτού ακόμη γράψουμε έστω και μία γραμμή κώδικα. Είτε θα φτιάχναμε κάτι που θα ήταν πραγματικά παγκόσμιο, είτε όχι. Δεν υπήρχε ενδιάμεση κατάσταση. Γνωρίζαμε ότι θα είχε μεγάλη απήχηση στην ακαδημαϊκή κοινότητα. Δεν ήταν, όμως, στους στόχους μας η επέκτασή του έξω από αυτήν. Τα επόμενα 15 χρόνια, δεδομένου ότι δεν θα υπάρχουν ενεργειακά προβλήματα και δεν θα εκραγεί ο πλανήτης, θα ήθελα να δω ένα σύνολο κανόνων να διέπει τη λειτουργία του ιστού.
Υπάρχει μεγάλη διαφορά στην αντιμετώπιση των πραγμάτων στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ασία. Πολλά ζητήματα αντιμετωπίζονται με τελείως διαφορετικό τρόπο, από τις ιστοσελίδες πορνογραφικού περιεχομένου και παιδοφιλίας μέχρι τις μεθόδους υποκλοπής προσωπικών δεδομένων».
Ο Ρόμπερτ Κεγιώ εργάστηκε στην ανάπτυξη του ιστού μαζί με τον Τιμ Μπέρνερς-Λι στο Cern.
Ρόμπερτ Σκόμπλ
«Ο ιστός για μένα είναι τα πάντα: Τον χρησιμοποιώ για να μιλάω με τους φίλους μου, να επικοινωνώ με τον υπόλοιπο κόσμο, να κάνω αγορές ή να κάνω έρευνες. Δεν μπορώ να σκεφτώ κάποια δραστηριότητα της ζωής μου που δεν επηρεάστηκε από το Διαδίκτυο.
Τα επόμενα δεκαπέντε χρόνια είναι δύσκολο να προβλεφθούν, ένα ωστόσο που θα περίμενα είναι η αύξηση των χρηστών. Επίσης, πιστεύω ότι στα επόμενα χρόνια θα αναπτυχθεί κάποιος φακός επαφής που θα μπορεί να παρέχει στον χρήστη πληροφορίες από το Διαδίκτυο σε πραγματικό χρόνο».
Ο Ρόμπερτ Σκομπλ είναι διάσημος blogger και επικεφαλής της Fast Company TV
Τιμ Ο’ Ράιλι
«Ο ιστός είναι μία παγκόσμια πλατφόρμα πληροφορίας που συνεχώς εξελίσσεται, ελεύθερα για όλους τους ανθρώπους. Όταν σκέφτομαι το μέλλον του ιστού φαντάζομαι ένα κόσμο με επιφάνειες προβολής πληροφοριών παντού, ανεξάρτητες συσκευές που συνδέονται μεταξύ τους ασύρματα και παντού αισθητήρες.
Θα δούμε το τηλεφωνικό δίκτυο να συγχωνεύεται με το Διαδίκτυο. Αυτό που κατασκευάζουμε είναι ένα παγκόσμιο προϊόν όπου συνδέονται όλες οι συσκευές και οι υπολογιστές του κόσμου και κατ’ επέκταση και οι άνθρωποι.
Το Διαδίκτυο είναι η μεγαλύτερη εξέλιξη από την εποχή που ανακαλύφθηκε η γραφή και είναι μεγαλύτερη ακόμη και από τη βιομηχανική επανάσταση».
Ο Τιμ Ο’ Ράιλι είναι ιδρυτής του O’ Reilly Media
πηγή: www.kathimerini.gr με πληροφορίες BBC, 06–05-2008