(Αντίφωνο) Γ. Βαρουφάκης: Οικονομική κρίση και ο ρόλος των τραπεζών

3
401

Δείτε την εκδήλωση/συζήτηση με θέμα:  Οικονομική κρίση και ο ρόλος των τραπεζών, πoυ έλαβε χώρα την Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011 στην αίθουσα (Συλλόγου  Υπαλλήλων Τραπέζης Ελλάδας)  με ομιλητή τον   Γιάννη  Βαρουφάκη, Διευθυντή του Τομέα Πολιτικής Οικονομίας του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών. "Η κρίση δεν είναι μόνο  ελληνική αλλά είναι, κυρίως, κρίση των ευρωπαικών τραπεζών" είπε μεταξύ άλλων, πρότεινε ως λύση  το ευρωομόλογο, και απάντησε σε ερωτήσεις του κοινού.  

κατεβάστε" εδώ το αρχείο ΗΧΟΥ της ομιλίας με δεξί "κλίκ" & save target

3 Σχόλια

  1. Στην μαγεμένη ανατολή, εκεί που πετούν μαγικά χαλιά και τα λυχνάρια δεν έχουν λάδι, γιατί μέσα τους κατοικούν οξύθυμα τζίνια, ζούσε μιά φορά κι έναν καιρό ο προφήτης Βαρούφιος.

    Ο Βαρούφιος ήταν οπαδός μίας θρησκείας που είχε μία ιδιαίτερη ερμηνεία της Παλαιάς Διαθήκης. Έλεγε π.χ. ότι ο ιδρώτας του προσώπου δεν έχει να κάνει τίποτε με το βιός του ανθρώπου. Έτερον εκάτερον – έλεγε. Σωστό είναι, συνέχιζε, κάποιος, κατά προτίμηση μικροαστός κι αντιπαθής από τον λαό των Τευτόνων, να μοιράζει το βιός του και κάποιοι άλλοι, κατά προτίμηση οι γενναίοι και ιστορικοί Γιουνάν, να καρπώνονται αυτό το βιός εκ του ιδρώτος των άλλων.

    Τη θρησκεία του ο προφήτης Βαρούφιος ονόμαζε: “Αλληλεγγύη”.

    Δικαιολογούσε την άποψή του περί ιδρώτος λέγων, ο σοφός Βαρούφιος: “Αμαρτία, μεν, να πορίζεται κανείς τα προς το ζην άνευ του ιδρώτος του προσώπου του, μεγαλύτερη αμαρτία όμως να παίζει στα ζάρια, στα χαρτιά, στα στοιχήματα όσα κερδίζει με τον ιδρώτα του προσώπου του”. Και επεσήμαινε, ο σοφός, ότι οι Τεύτονες είναι, λέει, τζογαδόροι, αγοράζουν παράγωγα και άλλα βλαπτικά για την ψυχή. Άρα, συνεπέραινε, σωστό είναι να τους τα “τρώνε” οι Γιουνάν.

    Και ούτως εγένετο! Ως εκ τούτου ο λαός των Γιουνάν έβρισκε τα λόγια του προφήτου σωστά.

    Ωστόσο μία μέρα οι Τεύτονες έχασαν στον τζόγο. Τότε άρχισαν να μην δίνουν το βιός τους στους Γιουνάν. Οι Γιουνάν, αισθανόμενοι ότι θα έπρεπε εις το εξής να εκπληρούν την παλαιοδιαθηκική εντολή κατά την παραδοσιακή ερμηνεία κι όχι κατά την ερμηνεία του προφήτου Βαρούφ, βγήκαν στους δρόμους και φώναζαν: “Θάνατος στους Τεύτονες”.

    Φώναξαν και τον προφήτη Βαρούφ να τους ομιλήσει. Κι αυτός είπε: “Μα πώς είναι δυνατόν να είναι τόσο ανεύθυνοι οι Τεύτονες και να χάνουν στον τζόγο; Και τι μας νοιάζει εμάς στο κάτω-κάτω αν έχασαν; Εμείς έχουμε συνηθίσει στα λεφτά τους. Ήταν ηλίθιοι που τζογάριζαν. Κι όταν δεν τζογάρουν, πάλι ηλίθοι είναι που δεν φροντίζουν να παίρνουμε, όσα παίρναμε όταν τζογάριζαν.”

    Ο λαός των Γιουνάν βρήκε αυτά τα λόγια και πάλι σοφά.

    Και τώρα χωρίς αλληγορίες: Η γελοιότητα της ελληνικής κατάστασης δεν οφείλεται στην διεθνή τραπεζική κρίση. Αντιθέτως, οφείλεται στο ότι η Ελλάδα μπορούσε να παριστάνει τον αδρά αμοιβόμενο γελωτοποιό επειδή ακριβώς δεν υπήρχε κρίση. Τώρα που υπάρχει κρίση, τώρα θα ξεπεραστεί κι η ελληνική γελοιότητα. Με μεγάλο πόνο και βάσανα. Πόνο και βάσανα ευθέως ανάλογα προς μία γελοιότητα πρωτοφανή στην ανθρώπινη ιστορία…

  2. Αγαπητέ,

    Μία ερώτηση και έναν προβληματισμό θα ήθελα να καταθέσω.

    Αν φταίνε οι Έλληνες πολίτες για την κρίση στην Ελλάδα, φταίνε και οι Ιρλανδοί πολίτες για την κρίση στην Ιρλανδία; Οι Πορτογάλοι πολίτες για την κρίση στην Πορτογαλία; Οι Ισπανοί και οσονούπω οι Ιταλοί πολίτες για την κρίση στην Ισπανία και Ιταλία αντίστοιχα; Αφήνω τους Ούγγρους, τους Τσέχους, τους Ρουμάνους, για να μην πάει η συζήτηση σε άλλους δρόμους.

    Αν η απάντηση σ΄αυτές τις ερωτήσεις είναι ναι, η σύμπτωση είναι μεγάλη!
    Να φταίνε όλοι αυτοί -για διαφορετικούς λόγους ο καθένας βέβαια απ΄ό,τι μας λένε- και τα αποτελέσματα των λαθών τους:
    α) να συμπέσουν χρονικά;
    β) να επιδέχονται τις ίδιες λύσεις (επιβάρυσνη των μικρομεσαίων και κυρίως ιδωτικοποιήσεις);

    Τα παραπάνω δύο α) & β) και κάποιες άλλες λεπτομέρεις ακόμη, δείχνουν ως το αίτιο των κρίσεων σε όλες αυτές τις χώρες να είναι κοινό. Όπως σε μια επιδημία (για να χρησιμοποιήσω παράδειγμα).Ίδια συμπτώματα, ίδια φαρμακευτική αγωγή, άρα ίδιος και ο λοιμογόνος παράγοντας.

    Ο κ. Βαρουφάνης λέει ότι ο η αιτία είναι το “κακό” τραπεζικό σύστημα. Ένας φανατικός Χριστιανός θα λέει -εικάζω- ότι φταίνε οι αμαρτίες μας. Συνωμοσιολόγοι βλέπουν την αιτία στους Μασόνους και άλλοι σε αδελφότητες και σε μυστήρια τάγματα.

    Για μένα το σίγουρο είναι ότι η προπαγάνδα που έγινε από τα μέσα ενημέρωσης για να μας πείσουν ότι το φταίξιμό είναι δικό μας, των πολιτών δηλαδή, είχε ως στόχο να περιορίσουν τις αντιδράσεις μας. (Άμα φταίω για το πρόβλημα, πώς να διαμαρτυρηθώ;).

    Σιγά σιγά όμως τα στοιχεία που μπορούμε να βρούμε κατδεικνύουν ότι η επίρριψη των ευθυνών στους πολίτες ήταν όντως μια τακτική για να “περάσουν” εύκολά τα “μέτρα”. Αλλά και ο τρόπος που έγινε, να μας “πομπέψουν” δηλαδή σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο, ώστε να σκύψουμε ντροπιασμένοι ακόμη πιο πολύ το κεφάλι, είναι ασυγχώρητος. Ξεφτιλίσαν έναν ολόκληρο λαό, μόνο και μόνο για να πετύχουν την πώληση του κράτους, της πατρίδας του δηλαδή, μια που μετά την ίδρυση των εθνικών κρατών οι έννοιες κράτος και πατρίδα είναι ταυτόσημες.

    Γιατί ΑΥΤΟ είναι το διακύβευμα: Η αγορά των πλουτοπαραγωγικών πηγών κάθε χώρας. Όλα τα άλλα αποτελούν τα μέσα για την επίτευξη του στόχου.

    Με εκτίμηση
    Κωνσταντίνα

    Συμπληρωματικά:
    α)η πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ λέει ότι οι Έλληνες εργάζονται περίπου 300-400 ώρες περισσότερες από το μέσο όρο των Ευρωπαίων(πηγή in.gr)
    β)”Η φοροδιαφυγή των Ελλήνων, αν και απόλυτα κατακριτέα, δεν είναι σημαντικά μεγαλύτερη από απο αυτή των υπολοίπων κρατών…” (πηγή antifono: συνέντευξη Β. Βιλιάρδου)

    Σας προτείνω να ψάξετε στο διαδίκτυο
    α)για την επίσημη έκθεση σχετικά με τους δημόσιους υπαλλήλους, για να αντιληφθείτε την παραπληροφόρηση που έχουμε από τα “μέσα”
    β) το επίσημο χρονοδιάγραμμα αποκρατικοποιήσεων, για να δείτε ότι μόλις τα πουλήσουμε όλα, κανένας δεν θα ασχοληθεί με το χρέος μας.

  3. Φιλτάτη Κωνσταντίνα,

    για την κρίση στην Ιρλανδία ευθύνονται οι Ιρλανδοί τραπεζίτες. Για την κρίση στην Πορτογαλία ευθύνονται οι Πορτογάλοι τραπεζίτες. Και για την κρίση στην Ελλάδα ευθύνονται οι Έλληνες πολίτες.

    Αναρωτιέσαι πώς μπορεί η σύμπτωση να είναι τυχαία. Έτσι είναι οι συμπτώσεις. Τυχαίες! Συνέβη στην Ελλάδα μετά από το 2008 να πάει κατά διαόλου επειδή οι πολίτες και οι πολιτικοί της πίστευαν ότι τα τραπεζογραμμάτια είναι χαρτιά τυπωμένα με αραβικά νούμερα. Συνέπεσε την ίδια χρονική στιγμή και η Ιρλανδία να αποκτήσει πρόβλημα ρευστότητας επειδή οι Ιρλανδοί τραπεζίτες έκαναν τον Ταρζάν! Τι σχέση έχει το ένα με το άλλο; Post quid non est propter quid!

    Πραγματικά πιστεύεις ότι μόνο ένας φανατικός χριστιανός λέει ότι φταίνε οι αμαρτίες μας; Διάβασε και λίγο ξένο τύπο και θα δεις μία πολύ πιο διασταλτική κατανόηση της έννοιας της αμαρτίας. Ναι, αμαρτάνει όποιος κοροϊδεύει τους γύρω του, αμαρτάνει όποιος λουφάρει, αμαρτάνει όποιος απεχθάνεται τον ιδρώτα του προσώπου του.

    Να συνεχίσω και με άλλες κοινοτοπίες; Όχι, δεν θα συνεχίσω. Θα συνεχίσω να σε ερωτώ: Πιστεύεις ότι η οικονομία δεν είναι δομημένη πάνω στη χριστιανική ηθική; Αν ναι, τότε, ε μα τότε δεν χρειάζεται να συνεχίσω με κοινοτοπίες. Αρκεί να σού συστήσω την ανάγνωση της [i]Προτεσταντικής ηθικής [/i] του Μαξ Βέμπερ.

    Ο Γ.Β. υποτίθεται ότι είναι από τους φιλοσοφημένους παιγνιοθεωρητικούς αυτής της χώρας. Τελευταία επιχειρηματολογεί από την σκοπιά μίας μισόλογης αριστεράς διότι, όπως λέει: “καίγεται το σπίτι μας”. Ωστόσο η αλήθεια δεν εξαρτάται από το αν το τάδε ή το δείνα σπίτι καίγεται. Αν είναι αλήθεια ότι φταίνε οι Έλληνες πολίτες, τότε αυτό πρέπει να λέγεται, ανεξάρτητα αν καίγεται το σπίτι τους.

Σχολιάστε:

Πληκτρολογήστε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ