Β. Μαρκεζίνης: “Οικονομική Κρίση στην Ελλάδα και Εθνικά Θέματα”

1
568

Οι παράμετροι της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, ήταν θέμα της εκπομπής της ET1 "Θέμα και Παραλλαγές" .
Ο Ακαδημαϊκός Βασίλειος Μαρκεζίνης μίλησε στον Γιώργο Μαλούχο την Παρασκευή 19 Μαρτίου, για τις αιτίες του οικονομικού προβλήματος, καθώς και προς ποιά κατεύθυνση θα πρέπει να αναζητηθούν λύσεις.
Ο διακεκριμένος καθηγητής, εξετάζει την πιθανή σύνδεση ανάμεσα στην οικονομική κρίση και στα εθνικά θέματα.
• Ποιος ο ρόλος της Ελλάδας σήμερα στην διεθνή πολιτική σκηνή και διπλωματία ; 
• Ποια είναι τα δυνατά χαρτιά της χώρας μας στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη ;

Ένας διάλογος, που θέτει τα θεμέλια για περαιτέρω σκέψη και έρευνα.

1 σχόλιο

  1. 23-3-2010.
    Κωνσταντίνος Μητσοτάκης: Η ανάγκη είναι ο υπέρτατος νόμος!
    “Σήμερα χρειάζεται να κατεβάσουμε το επίπεδο του Ελληνικού λαού, πρέπει όλοι να φτωχύνουμε. Η ανάγκη είναι ο υπέρτατος νόμος. Πρέπει να το πάρουμε απόφαση”, συμπλήρωσε ο πρώην πρωθυπουργός.
    Ιδιαίτερα ανήσυχος για την κατάσταση της χώρας δηλώνει ο επίτιμος πρόεσρος της ΝΔ, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης εκτιμώντας μάλιστα πως η κρίση ίσως διαρκέσει πάνω από 10 χρόνια.
    “Βρισκόμαστε σε μία καμπή, η εποχή αυτή μου θυμίζει τις παραμονές της δικτατορίας, όταν ο πολιτικός κόσμος δεν μπόρεσε να σταθεί στο ύψος του και να εμποδίσει την δικτατορία που την βλέπαμε να έρχεται”, δήλωσε ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ.
    Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι αυτό που τον φοβίζει πάνω απ όλα είναι η κοινωνική αναταραχή, και εκτίμησε ότι η κρίση θα χρειαστεί τουλάχιστον μία δεκαετία για να ξεπεραστεί.
    Αναφερόμενος στην εκλογική ήττα του κόμματός του, είπε ότι… “η ΝΔ έκανε λάθος που έκανε εκλογές, έπρεπε πρώτα να πάρει τα επώδυνα μέτρα και αν χρειαζόταν να πέσει ώστε να έχει προετοιμάσει το έδαφος. Αυτό δεν έγινε γιατί δεν υπήρξε αρκετή αποφασιστικότητα. Από την αρχή κυβερνήσαμε διστακτικά”.
    Παράλληλα, τόνισε ότι η διαφορά του Γιώργου Παπανδρέου με τον Κώστα Καραμανλή, είναι πολύ μεγάλη, αλλά επεσήμανε ότι “αν έπαιρναν εγκαίρως τις αποφάσεις δεν θα βρισκόμασταν σε αυτή τη δύσκολη θέση που βρισκόμαστε σήμερα”.
    Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε ντροπή του ελληνικού πολιτικού συστήματος τον νόμο περί ευθύνης υπουργών και είπε ότι το πρώτο πράγμα που πρέπει να πράξει ο ελληνικός πολιτικός κόσμος για να αποκαταστήσει την τιμή του, η οποία πράγματι έχει τρωθεί, είναι να υπάγεται στη Δικαιοσύνη όπως ο απλός πολίτης.
    http://www.realpolitics.gr/?p=10949

    ΥΓ.Πρέπει να επισημάνουμε ότι εδώ και καιρό υπάρχουν φωνές που σπρώχνουν τα πράγματα σε λύσεις «ευρύτερης αποδοχής», φωνές προερχόμενες και από τον πολιτικό κόσμο, και μάλιστα… διακομματικές. Όπως αυτή του Κ. Μητσοτάκη, του Μ. Ανδρουλάκη, του Στ. Μάνου κ.ά. Αλλά και από τον επιχειρηματικό χώρο υπάρχουν τέτοιες φωνές που έμμεσα ή άμεσα σπρώχνουν σε «οικουμενικές» λύσεις.
    Φυσικά και από τον εκδοτικό χώρο, για να μην πούμε κυρίως από εκεί. Ενδεικτικά αναφέρουμε το κύριο άρθρο της «Καθημερινής» της περασμένης Κυριακής, όπου μεταξύ άλλων υπογραμμιζόταν:
    «Έφτασε η στιγμή (ο Γ. Παπανδρέου) να κάνει γενναίες κινήσεις στο εσωτερικό. Οι έκτακτες συνθήκες απαιτούν και μια κυβέρνηση εκτάκτου ανάγκης που δεν θα βασίζεται σε κομματικές ισορροπίες και προτιμήσεις. Ο κ. Παπανδρέου έχει δείξει και στο παρελθόν ότι μπορεί να κάνει υπερβάσεις. Η χώρα το έχει τώρα ανάγκη και γι’ αυτό οφείλει να επιλέξει τους ικανότερους, ασχέτως κομμάτων και προσωπικών σχέσεων, για τις καίριες κυβερνητικές θέσεις. Μόνο η επιλογή ισχυρών και εξωκοινοβουλευτικών προσωπικοτήτων θα δώσει λύσεις στις τεράστιες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα».

Σχολιάστε:

Πληκτρολογήστε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ