Σε μια κρίσιμη στιγμή για την πορεία της χώρας και λίγες ημέρες πριν απο τις βουλευτικές εκλογές ο διακεκριμένος Έλληνας ακαδημαϊκός, καθηγητής των καλυτέρων πανεπιστημίων της Βρετανίας και διδάξας σε πληθώρα Ανωτάτων Ιδρυμάτων της Ευρώπης, Βασίλης Μαρκεζίνης μίλησε στις “Ανιχνεύσεις” (2/5/2012) για το μέλλον της χώρας. Οι “Ανιχνεύσεις” επισκέφθηκαν τον κ. Μαρκεζίνη στο σπίτι του, έξω απο την Οξφόρδη, συνομίλησαν μαζί του και κατέγραψαν τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες του. Πως βλέπει τις εξελίξεις ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός;
κατεβάστε εδώ το αρχείο ήχου
Ναι το πιάσαμε το υπονοούμενο, ανήκομεν εις τους Ρώσους, μόνο κανά νησί που δεν μας είπε ότι πρέπει να τους δώσουμε.
Αν κάποιος πει για τις ΗΠΑ ή την ΕΕ το 1/10 αυτών που τόσο ωμά λέει ο Μαρκεζίνης ότι πρέπει να δώσουμε στους Ρώσους (για το “καλό” μας πάντα), θα είναι αμέσως προδότης, δοσίλογος, και εθνικά ύποπτος.
Κι εδώ αυτός μας λέει σαν το πιο φυσικό πράγμα του κόσμου ότι ουσιαστικά πρέπει να αλλάξουμε στρατοπεδο συμμαχιών και να γίνουμε προτεκτοράτο των Ρώσων. Υπάρχουν φαίνεται 2 ειδών υποτέλειες: η υποτέλεια στους δυτικούς που είναι κακή και η υποτέλεια στους Ρώσους που είναι καλή και άγια.
«Κι εδώ αυτός μας λέει σαν το πιο φυσικό πράγμα του κόσμου ότι ουσιαστικά πρέπει να αλλάξουμε στρατοπεδο συμμαχιών […]»
Ακούς εκεί… Ο «αυτός»!
«[…] και να γίνουμε προτεκτοράτο των Ρώσων. Υπάρχουν φαίνεται 2 ειδών υποτέλειες […]»
[i]«Προτεκτοράτο». «Υποτέλεια».[/i] Αλλά και… δεκάκις (!) [i]«προδότης, δοσίλογος, και εθνικά ύποπτος»[/i]. Θ α ρ ρ α λ έ ε ς_ λέξεις από έναν [b]ανώνυμο[/b]. Εξ ίσου, άλλωστε, τ ο λ μ η ρ έ ς_ κι οι [b]αντιστροφές[/b] του.
Πολύ σημαντική συνομιλία και συγχαρητήρια και στους δύο για την εκπομπή που μας παρουσίασαν. Ο κ. Μαρκεζίνης μας έδειξε αυτό που όλοι υποπτευόμαστε ότι όλα τα προβλήματα της χώρας αντανακλούν την ανικανότητα και ενδοτικότητα των κομματικών ηγεσιών των κυβερνώντων. Η Ελλάδα χωρίς αυτούς μπορεί να είναι μια χώρα κατάλληλη για πολιτισμένους και ευτυχισμένους πολίτες. Με αυτούς είναι μια χώρα που μας ληστεύει και μας θέτει σε κίνδυνο.
Αυτό κατάλαβες; Τι κρίμα!
Η βάση στη Σούδα και η επιθετικότητα των Δυτικών ενάντια στην Ελλάδα και η ενδοτικότητα των κυβερνώντων είναι υποτέλεια. Η ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική υπέρ της κυριαρχίας της χώρας δεν είναι υποτέλεια για τους Έλληνες αλλά για τους ανθέλληνες.
Καλό θα είναι οι διατυπώνοντες υβριστικά σχόλια και δη για προσωπικότητες της εμβέλειας του κ.Μαρκεζίνη να γράφουν το ονοματάκι τους και να είναι βέβαιοι ότι δεν πρόκειται να τους μηνύσει κανένας.
Σ’ ότι αφορά την ουσία. Μια μικρή χώρα είναι [u]υποχρεωμένη [/u]να κάνει πολιτική “συνεργασιών”, “συμμαχιών”, ενίοτε και υποτέλειας(βλέπε επιστολή Ελληνικής Βουλής τους 1825 προς Αγγλία), αρκεί οι πολίτες και οι άρχοντες να κρίνουν ότι τούτο είναι προς όφελος(μεσοπρόθεσμο ή μακροπρόθεσμο) της πατρίδος.
Καμμία συνεργασία, συμμαχία κ.λπ. δεν είναι μονίμως οφέλιμη ή βλαπτική, ούτε υπάρχουν μονίμως καλές και κακές μεγάλες δυνάμεις.
Εναπόκειται στον ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟ και την ικανότητα των ηγετών να αξιοποιήσουν τα συγκρουόμενα συμφέροντα των μεγάλων προς όφελός μας και αυτό είναι που μας λείπει δεκαετίες τώρα.
Κατ’ αρχήν συμφωνώ ότι η κριτική πρέπει να είναι επώνυμη,με επιχειρήματα όχι συνθήματα και κραυγές!Δυστυχώς αν και έχουμε δημοκρατία κάποιο προτιμούν να κρύπτονται !
Η πρόταση του κ. Μαρκεζίνη ,δεν μας λέει να αλλάξουμε προστάτη όπως κατάλαβε ο insider.
Δηλαδή ο insider επιθυμεί να είμαστε προτεκτοράτο των Η.Π.Α.;
Όλοι γνωρίζουμε πόσο έχουν υποστηριχτεί τα συμφέροντα μας από ΝΑΤΟ,Η.Π.Α. και άλλες συμμάχους. Σκοπιανό,Κυπριακό,Αιγαίο.
Σας θυμίζω ότι Αμερικανός διπλωμάτης ,περιφερόταν στην Μακεδονία αναζητώντας
Τα παράπονα για τους δυτικούς σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούν συμπάθεια προς τους Ρώσους, πόσο μάλλον αυτόν τον έρωτα που καλλιεργείται συστηματικά και ποικιλοτρόπως τα τελευταία χρόνια, ιδίως σε λεγόμενους “πατριωτικούς” χώρους, σε ασχολούμενους με εθνικά θέματα κλπ.
Ένα καλό ερώτημα δηλαδή είναι το εξής: Τα τελευταία 150 χρόνια τι ακριβώς υπέρ της Ελλάδας έχουν κάνει οι Ρώσοι; Γιατί για τα αρνητικά που έχουν κάνει εναντίον της γράφονται άνετα 5-6 τόμοι.
Τον 19ο αιωνα με την στρατηγική του πανσλαβισμού είχαν ως υποχείριο τους Βούλγαρους ώστε να αποκτήσουν έξοδο στο Αιγαίο, και αυτούς υποστήριζαν στη Μακεδονία και τότε και στη συνέχεια ως ΕΣΣΔ (είναι άλλωστε η χώρα που έχει αναγνωρίσει τα Σκόπια ως “Μακεδονία” ήδη από το 1992). Παρολίγον να το κατάφερναν κιόλας με τη συνθήκη του Αγ.Στεφάνου το 1878 που δημιουργούσε τη Μεγάλη Βουλγαρία μέχρι το Αιγαίο (ακυρώθηκε τελικά ύστερα από επέμβαση των δυτικών).
Στη Μ.Ασία ως γνωστόν παρείχαν άμεση και άφθονη υλική υποστήριξη στον Κεμάλ, ενώ τη δεκαετία του ’40 υποκίνησαν ανταρσίες και εμφυλίους ώστε να εξυπηρετηθεί η δική τους πολιτική καθυπόταξης της ανατολικής Ευρώπης μετά τον πόλεμο, έχοντας για αντιπερισπασμό το ελληνικό δράμα.
Στην Κύπρο επίσης σαμποτάρισαν την προοπτική της ένωσης με την Ελλάδα(για να μην ενταχθεί και το νησί στο ΝΑΤΟ), αρχικά μέσω του ΑΚΕΛ και μετά μεσω των Μακαρίου-Αντρέα που υπονόμευσαν το σχέδιο Άτσεσον σε Κύπρο και Ελλάδα αντίστοιχα.
Και μετά τη μεταπολίτευση υποστήριξαν σθεναρά όλες αυτές τις δυνάμεις που έφεραν στη χώρα τον καταστροφικό λαϊκισμό του οποίου τα σπασμένα πληρώνουμε σήμερα, επειδή ακριβώς ήταν αντιδυτικές κατά της ΕΟΚ, του ΝΑΤΟ κλπ.
Αν αυτοί είναι “φίλοι” μας, τότε οι εχθροί πώς είναι;
Γι’αυτοί οι διάφοροι ρωσόφιλοι για να βρούν κάτι θετικό να πουν προσπαθούν να ανατρέχουν 200 χρόνια πίσω στην Επανάσταση, τον Καποδίστρια κλπ, όπου βέβαια τότε από κοινού με Αγγλία και Γαλλία αποφασίστηκε η επέμβαση των Μεγάλων Δυνάμεων για τη δημιουργία του ελληνικού κράτους. Όταν είχαν πάει δήθεν να κάνουν κάτι μόνοι τους οι Ρώσοι με τα ορλωφικά, εγκατέλειψαν τελικά τους Έλληνες επαναστάτες στα κρύα του λουτρού και στο μαχαίρι των Τούρκων, μόλις πήραν από αυτούς τον αντιπερισπασμό που ήθελαν για τις δικές τους επιχειρήσεις.
Άρα λοιπόν κατά ποία λογική θα πρέπει κανείς να έχει θετική προδιάθεση απέναντί τους; Έχουν ζητήσει ποτέ καμιά συγγνώμη για όλα αυτά; Πήγε ο Πούτιν στην Πολωνία και ζήτησε συγγνώμη για τη σφαγή στο Κατύν, άρα αποδέχεται τη συνέχεια του κράτους ΕΣΣΔ-σημερινής Ρωσίας. Στην Ελλάδα πότε θα το κάνει;
Ας το κάνει πρώτα αυτό τουλάχιστον, ζητώντας ειλικρινή συγγνώμη για όλα τα δεινά που επέφερε η χώρα του στην Ελλάδα, και μετά βλέπουμε για το αν και πώς θα ξαναδούμε τις σχέσεις μας μαζί τους.
Η Ρωσία είναι σημαντική και μόνο επειδή υπάρχει κάπου εκεί πάνω και είχαμε την ευκαιρία να το διαπιστώσαμε αρκετά γλαφυρά όταν ήταν ανίσχυρη επί Γιέλτσιν με τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας. Από την άλλη πλευρά είναι νόμος της αγοράς να μη δανείζεσαι ποτέ μόνο από έναν και μάλιστα Σάϋλοκ!
Κατ΄αρχάς δεν με ενοχλεί η επιλογή ψευδωνύμου , αυτό δέν σημαίνει όμως ότι η βαρύγδουπη σημειολογικά επιλογή ( πχ insider ) παραπέμπει οπωσδήποτε και σε σωστές εκτιμήσεις. Η επιλεκτική μνήμη ξεχνά πχ τις πολύ πρόσφατες θηριωδίες των Γερμανών την ανύπαρκτη συγγνώμη και την ιδιοποίηση των κατοχικών δανείων , τον Αττίλα και τους υποστηρικτές του τότε και σήμερα στο Αιγαίο και επικεντρώνεται στην πάντα ιδιοτελή συμπεριφορά μιάς πλευράς.
Θεωρώ ότι τό πνεύμα των λόγων του Σ.Μαρκεζίνη ξεπερνά τις αγκυλωτικές γεωπολιτικές προσκολλήσεις και ψάχνει να χαράξει επιτέλους μια ΕΘΝΙΚΗ στρατηγική όχι φιλο- ρώσσων,αμερικανών, γάλλων αλλά
φιλο Ελλήνων .