Η Φυσική τού 20ού αιώνα άρχισε το έργο της ως διαμαρτυρία κατά τής έννοιας τής Φύσης, όπως την είχε αντιληφθεί και παραστήσει η μηχανιστική Φυσική19 Σ. Δ. Κυριαζόπουλου, Η παρουσία τής Φυσικής Επιστήμης, σ. 32.
Γιατί, βέβαια, μία ωφελιμιστική αντίληψη της Επιστήμης δεν αρκεί για να λογοδοτήσει αυτή υπέρ τής επιβίωσής της ως αποστολής τού Πνεύματος. Αλλ’, αν αποκλειστεί ο ωφελιμιστικός χαρακτήρας τής φυσικής επιστήμης για τον άνθρωπο, τότε προς τι η Φυσική; Το μόνο, που της μένει, είναι ή για να εξυπηρετεί την Τεχνική, ή για να βοηθήσει τον άνθρωπο να αντιληφθεί τη θέση του και το νόημά του στον κόσμο· όμως και η τεχνική και η μεταφυσική αντίληψη της Φυσικής είναι ξένες προς την πραγματική της αποστολή. Ώστε φαίνεται ότι η Φυσική ή πρέπει να ταχθεί χωρίς ενδοιασμούς στην υπηρεσία τής Τεχνικής, ή να δικαιολογείται ως υπόβαθρο της μεταφυσικής σκέψης 109
[…Η Φυσική τού 20ού αιώνα άρχισε το έργο της ως διαμαρτυρία κατά τής έννοιας τής Φύσης, όπως την είχε αντιληφθεί και παραστήσει η μηχανιστική Φυσική…] (σ. 32)
[…Γιατί, βέβαια, μία ωφελιμιστική αντίληψη της Επιστήμης δεν αρκεί για να λογοδοτήσει αυτή υπέρ τής επιβίωσής της ως αποστολής τού Πνεύματος. Αλλ’, αν αποκλειστεί ο ωφελιμιστικός χαρακτήρας τής φυσικής επιστήμης για τον άνθρωπο, τότε προς τι η Φυσική; Το μόνο, που της μένει, είναι ή για να εξυπηρετεί την Τεχνική, ή για να βοηθήσει τον άνθρωπο να αντιληφθεί τη θέση του και το νόημά του στον κόσμο· όμως και η τεχνική και η μεταφυσική αντίληψη της Φυσικής είναι ξένες προς την πραγματική της αποστολή. Ώστε φαίνεται ότι η Φυσική ή πρέπει να ταχθεί χωρίς ενδοιασμούς στην υπηρεσία τής Τεχνικής, ή να δικαιολογείται ως υπόβαθρο της μεταφυσικής σκέψης…] (σ. 109)
Σπύρου. Δ. Κυριαζόπουλου, Η παρουσία τής Φυσικής Επιστήμης, (1963)