Το Διεθνές Κέντρο Μελετών Ευξείνου Πόντου, στο πλαίσιο της ετήσιας διάλεξής του διοργάνωσε εκδήλωση με ομιλητή τον καθηγητή σερ Βασίλειο Μαρκεζίνη και θέμα: «Η Αμερικανική και η Ρωσική Οικονομία: Συγκριτική Μελέτη».
Η διάλεξη έλαβε χώρα την Δευτέρα 2 Νοεμβρίου του 2009.
"κατεβάστε" εδώ το αρχείο ΗΧΟΥ με δεξί "κλίκ" & save as...
Ο κ. Μαρκεζίνης, πιάνοντας την άκρη του νήματος από τον τρόπο με τον οποίο η Ρωσία και οι ΗΠΑ διαχειρίστηκαν και αντιμετώπισαν την πρόσφατη οικονομική κρίση, επεχείρησε μια συνολική προσέγγιση των πλεονεκτημάτων και των μειονεκτικών σημείων των δυο μεγάλων παγκόσμιων δυνάμεων, αποδεχόμενος ότι η σύγκριση των δυο οικονομιών εκτείνεται, εκ των πραγμάτων, σε μια συνολική αποτίμηση γεωστρατηγικών επιδιώξεων και ρόλων αλλά και εσωτερικών ιδιομορφιών στις δύο χώρες.
Ο κ. Μαρκεζίνης επιχειρώντας αυτό το δύσκολο έργο, «σχεδόν ακατόρθωτο» το χαρακτηρίζει ο ίδιος, επέλεξε να προσεγγίσει τις δύο διαφορετικές οικονομίες, την αμερικανική και τη ρωσική, από έξι διαφορετικές αλλά αλληλένδετες σκοπιές. Ο «Αντίκτυπος της γεωγραφίας», οι «Ιστορικές αναταραχές: αυταρχισμός έναντι Δημοκρατίας»,
Κατηγοριοποίηση
«Οι φυσικοί πόροι ως θεμέλιο του μέλλοντος», «Περισσότερα στοιχεία και αριθμοί», «Μια Κρατική οικονομία που χρησιμοποιεί το ιδιωτικό ταλέντο: η άνοδος και η τιθάσευση των Ρώσων ολιγαρχιών», «Ικανότητα αντιμετώπισης νέων προκλήσεων».
Η κατηγοριοποίηση αυτή αρκεί από μόνη της για να αποκαλύψει την ιδιαίτερα πρωτότυπη προσέγγιση του δύσκολου αυτού ζητήματος, η οποία όμως της προσδίδει και ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ενώ προσφέρει ένα χρήσιμο εργαλείο σε οικονομικούς αναλυτές, στους ασκούντες εξωτερική πολιτική και φυσικά τους πολίτες
Τα μειονεκτήματα της γεωγραφίας εξισορροπούνται σε μεγάλο βαθμό για τη Ρωσία από τον φυσικό πλούτο και όχι μόνο σε φυσικό αέριο αλλά και στα λεγόμενα «στρατηγικά ορυκτά», αλλά η έλλειψη φυσικών συνόρων δημιουργεί την ανάγκη για άσκηση επιρροής στις γειτονικές χώρες. Οι κοινωνικές αναταραχές προκάλεσαν σημαντικές καθυστερήσεις στη Ρωσία, αλλά ο αριθμός των φτωχών ή των άνεργων δεν απέχει πολύ στις δύο χώρες.
Εξάλλου κάθε άλλο παρά αμελητέο είναι το κόστος που καταβάλλουν οι ΗΠΑ για τον «πρόσφατο στρατιωτικό τυχοδιωκτισμό τους, που σύμφωνα με τον οικονομολόγο Τ. Στίγκλιτς, έχει ανέλθει στην κλίμακα τρισεκατομμυρίων δολαρίων».
Για λόγους που έχουν να κάνουν με την ιστορία, την παράδοση και την ψυχοσύνθεση των λαών, η Ρωσία έχει τη δυνατότητα, με τρόπο που φαίνεται αυταρχικός, να ασκήσει τις πολιτικές της στην οικονομία, ενώ αξιοποιεί με πολύ μεγαλύτερη ευχέρεια και αμεσότητα το χρήμα για την εξυπηρέτηση των στρατηγικών συμφερόντων της.
Ο κ. Μαρκεζίνης διαπιστώνει ότι οι «Ρώσοι διαθέτουν εσωτερικούς τρόπους ελαχιστοποίησης του αρνητικού αντίκτυπου της οικονομικής κρίσης, επί της πολιτικής τους δύναμης», ενώ παρουσιάζει συγκεκριμένα στοιχεία που αποτυπώνουν τον καθοριστικό ρόλο που είχε στην οικονομική αλλά και γεωστρατηγική ανάκαμψη της Ρωσίας η ανάδειξη στην εξουσία του Β. Πούτιν.