NTΟΚΥΜΑΝΤΑΙΡ: 1453 μ.Χ. Η Αλωση της Πόλης

7
651

Πεντακόσια πενήντα πέντε χρόνια μετά την Αλωσης της Πόλης και τις δραματικές εξελίξεις που οδήγησαν στην οριστική πτώση του Βυζαντίου και στην άνοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, το National Geographic έρχεται να προσφέρει στο παγκόσμιο κοινό ένα συγκλονιστικό οπτικοακουστικό λεύκωμα: «1453: Η Αλωση της Πόλης». Περιλαμβάνει ένα DVD-ντοκιμαντέρ παραγωγής 2007-08, τα οποία βασίζονται στο αρχειακό υλικό του National Geographic, συνδυασμένο με σπάνια ντοκουμέντα, ιστορικές μαρτυρίες και κινηματογραφικές λήψεις σε όλους τους τόπους στους οποίους εξελίχθηκαν τα γεγονότα. Με τη σφραγίδα ενός φορέα αδιαμφισβήτητου κύρους, το έργο αποτελεί πολύτιμο απόκτημα για τη βιβλιοθήκη κάθε ελληνικού σπιτιού, ενώ αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα για τις ελληνικές οικογένειες που έχουν ρίζες στην Κωνσταντινούπολη.

Στο ντοκιμαντέρ  ξεδιπλώνονται με τον ανυπέρβλητο τρόπο του National Geographic, με δύναμη και καθαρότητα, τα συνταρακτικά γεγονότα που οδήγησαν στην Αλωση. Με εντυπωσιακό κινηματογραφικό υλικό από τη σύγχρονη Κωνσταντινούπολη, τη Βενετία, τη Φλωρεντία και αλλού, το DVD αναπλάθει και προβάλλει την ιστορική αλήθεια εκείνης της κοσμογονικής εποχής. Στο πολυτελές βιβλίο-λεύκωμα καταγράφεται όλη η πορεία από την πολιτική κατάρρευση του μεσαιωνικού Ελληνισμού στη Μικρά Ασία (1071-1081) μέχρι την καταστροφή της Πόλης από τους Σταυροφόρους το 1204 και από την εμφάνιση των Οθωμανών στην Ευρώπη και την πρώτη πολιορκία της Πόλης το 1394 μέχρι τη σθεναρή ύστατη αντίσταση των Βυζαντινών σε ξηρά και θάλασσα κατά την πολιορκία του 1453. Κείμενα εποχής, γκραβούρες, χάρτες και άλλα σπάνια ντοκουμέντα εικονογραφούν όλα τα τραγικά γεγονότα που οδήγησαν στην αρχή του τέλους και, τελικά, στην πτώση, με όλες τις δραματικές επιπτώσεις για το λαό της Πόλης αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο.

7 Σχόλια

  1. Δν ξέρω να το αναφέρει το βιντεο, αλλα υπηρχαν και οθωμανοι στην πολη που μαχονταν τους πολορκητες!

    Οσο για το ιερατειο, ειχε ηδη απο καιρο κανει την επιλογη του να παραδωσει την παραπαιουσα αυτοκρατορια στους οθωμανους!!

  2. Η Ρωμαϊκή- Βυζαντινή αυτοκρατορία ήταν θεοκρατική με ελληνική γλώσσα και παιδεία. Η καταγωγή των αυτοκρατόρων δεν αποδεικνείει κάτι. Είναι άδικο να την κρίνουμε με σημερινά κριτήρια.

  3. Πώς αναγνωρίζεις την ελληνικότητα; Με ποιο κριτήριο είδες ότι “ουδείς Έλληνας” μεταξύ των 91 αυτοκρατόρων;
    Βέβαια έχεις και ένα δίκιο, γιατί ούτε οι ισχυριζόμενοι ότι “όλοι ή οι τάδε και τάδε αυτοκράτορες ήταν Έλληνες” μας λένε συνήθως με ποιο κριτήριο. Ο καθένας το θεωρεί αυτονόητο: άλλος τη “φυλή”, άλλος τη γλώσσα, άλλος τη θρησκεία και γενικώς ό,τι προαιρείται…
    Πριν από την ελληνικότητα του Βασιλιά τίθεται ζήτημα ελληνικότητας του Βασιλείου. Ήταν το βυζαντινό Βασίλειο ελληνικό; Δεν ήταν; Ποιο είναι το κριτήριο με το οποίο θα απαντήσουμε; Κι από πού αντλούμε τη βεβαιότητά μας; Από ποια θεωρία για το τι είναι Έθνος; (Απ’ όσο ξέρω υπάρχουν αρκετές.)
    Το κριτήριο έχει σημασία, γιατί αν το βρούμε θα μπορούμε να αποφανθούμε για το αν εμείς οι ίδιοι είμαστε ή όχι Έλληνες. Και για το αν ο σημερινός βασιλιάς μας είναι Έλληνας και το βασίλειό του ελληνικό.

  4. Φαντάζομαι πως σημαντική πηγή έμπνευσης για τον ορισμό της ελληνικότητας αποτελεί αυτός που την έφτιαξε, την όρισε και την πραγμάτωσε πρώτος, δηλαδή οι αρχαίοι έλληνες εν προκειμένω.

    Ένα ερώτημα είναι: Ήταν έννοια αυτοπροσδιοριστική ή ετεροπροσδιοριστική; δηλαδή ονόμασαν εαυτούς έλληνες κρίνοντας από τους εαυτούς τους και το φυσικό περιβάλλον όπου ζούσαν ή συγκρινόμενοι με άλλους, δηλαδή τους βαρβάρους; Ποιό απο τα δύο έγινε πρώτο;;

Σχολιάστε:

Πληκτρολογήστε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ