Ο Χ. Γιανναράς συζήτησε για 3 “επιφυλλιδογραφικά” βιβλία του

6
530

Το Σάββατο 24 Απριλίου 2010 στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης στο Φιλολογικό Καφενείο, ο Χρήστος Γιανναράς παρουσίασε τα βιβλία του «Το πολιτικό ζητούμενο στην Ελλάδα σήμερα», «Η κατάρρευση του πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα σήμερα» και «Έπαινος ψήφου τιμωρητικής», εκδόσεις IANOS.

Δείτε ΟΛΗ την ομιλία-συζήτηση.

"κατεβάστε" εδώ το αρχείο ΗΧΟΥ της συζήτησης με δεξί "κλίκ" & save target/link as

Ὁ Χρῆστος Γιανναρᾶς γεννήθηκε τὸ 1935 στὴν Ἀθήνα ὅπου καὶ σπούδασε Θεολογία, ἐνῷ συνέχισε μὲ σπουδὲς Φιλοσοφίας στὴ Βόννη καὶ τὸ Παρίσι. Διδάκτωρ Θεολογίας τοῦ Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης καὶ Φιλοσοφίας τοῦ Πανεπιστημίου τῆς Σορβόννης. Διετέλεσε καθηγητὴς φιλοσοφίας στὸ Πάντειο Πανεπιστήμιο Πολιτικῶν καὶ Κοινωνικῶν Ἐπιστημῶν τῆς Ἀθήνας, στὸ Τμῆμα Διεθνῶν καὶ Εὐρωπαϊκῶν Σπουδῶν. Ἐπίσης, ἔχει διδάξει βυζαντινὴ θεολογία καὶ Φιλοσοφία στὸν Ἅγιο Σέργιο Παρισίων, στὸ Ἰνστιτοῦτο Οἰκουμενικῶν Σπουδῶν (Παρίσι), στὴ Θεολογικὴ Σχολὴ τῆς Γενεύης, στὴ Φιλοσοφικὴ Σχολὴ Κρήτης (Ρέθυμνο) κ.ἀ.

6 Σχόλια

  1. Δέν ὑπάρχει πολιτική στήν Ἑλλάδα τοῦ σήμερα. Καμιά διάκριση ποιοτήτων ἀπό τόν κρετινισμό. Εἴμαστε μεταπράτες, μιμητές πού μαθαίνουμε νά μηρυκάζουμε τυποποιημένους λόγους, ἕνα ἀπέραντο παιχνίδι ἐντυπώσεων καί πολύ φοβᾶμαι ὅτι αὐτή ἡ προτεραιότητα τῆς ἀλήθειας(πού ἀναφέρεται) εἶναι πολύ ἐπικίνδυνη καί ἐπίπονη. Ὅλοι ἐνδιαφέρονται νά πολυτευτοῦν γιά νά γράψουν τό ὄνομά τους μέ χρυσά γράμματα στήν ἱστοριογραφία. Τέλοσπαντων ὅλα αὐτά εἶναι γνωστά. Ἡ ὅποια ἀπόπειρα ἐξόδου ἀπό τήν κατάσταση αὐτή προϋποθέτει αὐτοπροσφορά, ἄφεση, αὐτοπαράδωση. Ἡ ἄκρατη ἀτομοκεντρικότητα μᾶς ξανάκανε πρωτόγονους. Μᾶς κυριάρχησαν τά ὁρμέμφυτά μας ἔνστικτα. Ὅποιος ὁδηγεῖ αὐτοκίνητο, ὅποιος βρίσκεται σέ μία ὑπηρεσία ἐξόφλησης λογαριασμῶν καταλαβαίνει τί ἐννοῶ…

  2. Πολυ ωραια η παραπανω παρατηρηση για αυτοπροσφορα, αφεση, αυτοπαραδοση.
    Δηλ. οι βορειοι ευρωπαιοι που εχουν κρατοι λειτουργικα-ζω στο εξωτερικο χρονια- εχουν αυτες τις αρετες?
    Εχει να κανει οτι αυτοι ειναι ….πιο “διανοητικα αυτοελεγχομενο”ενω εμεις λειτουργουμε με το συναισθημα?
    Δηλ εν τελη, πρεπει εμεις να φτασουμε στην αγαπητικη κοινωνια του ΧΓ για να φτιαξουμε κρατος?
    Το σεναριο του Ραμφου (δηλ. να μπορεσουμε να κυριαρχισουμε πανω στο εγω μας , λειτουργοντας πιο πολυ σαν ατομα- οχι ατομικιστικα αλλα ατομικα- και ετσι να φτασουμε στον νεωτερικο ανθρωπο και να απομακρυνθουμε απο τον συλλογικο/παραδοσιακο τυπο ανθρωπου (ο τυπος δηλ. που ανησυχει πχ για το “τι θα πει ο κοσμος”), ειναι οπωςδηποτε σχεδον στουσ αντιποδες του σεναριου του ΧΓ.
    Ποια λοιπον η λυσης? Γινομαστε -με ενα ανεξερευνητο ακομη -τροπο παλι αγνοι ορθοδοξοι χριστιανοι η παμε για το τυπο του νεωτερικου ανθρωπου που βεβαια φερνει και την …αθεια μαζι του?

  3. Επιτρέψτε μου να υπενθυμίσω ότι για τις κρίσεις της σύγχρονης κεφαλαιοκρατικής εποχής, από εκείνη του τέλους του 19ου αιώνα έως και τη σημερινή περνώντας από του 1929, [b]ουδόλως[/b] ευθύνεται η ταλαίπωρη Ελλάδα και οι Έλληνες, που τόσο αρέσκονται να απαξιώνουν τόσο ο κ. Finis Γιανναράς Graecie όσο και ο συμπληρωματικά αντίθετός του κ. Κόβω Δρόμο Ράμφος.

    Επιτέλους! [b]Μπάχαλο στην οικονομία, τόσο των εθνών όσο και την παγκόσμια, τα έκαναν οι ίδιες οι Μητροπόλεις του καπιταλισμού. [/b]Πού ήταν η μυθιστορηματική ευταξία τους και η λειτουργικότητα του κράτους τους όταν οι τράπεζες των ΗΠΑ φούσκωναν το στεγαστικό μπαλόνι και κατασκευάζαν τα χρηματοπιστωτικά [i]κόλπα[/i], που ευγενώς ονομάστηκαν “τοξικά ομόλογα”, cds, κ.λπ., ρίχνοντας τον πλανήτη στη βαθύτερη κρίση μετά του 1929, που και εκείνην οι ίδιοι κύκλοι είχαν μαγειρέψει και οδήγησε στο Δεύτερο Παγκόσμιο Μακελειό;

    Έλεος πια με τους … Αυτομαστιγούμενους “μεσίες” μας!

  4. Δεν αναφερομαι σε αυτο Ευγενιε. Αναφερομαι στην …εμπειρικα επαληθευομενη καθημερινα ταση του νεοελληνα στη διαφθορα κ τη διαπλοκη. Στο γεγονος οτι δηλ. πανω απο μισο εκατομμυριο νεοι επιστημονες εχουν φυγει απο τη χωρα και προβλεποντε χειροτερα.
    Γιατι φευγουν??
    Τι ειναι αυτο που βρισκουν στις κοντινες γειτονικες μας χωρες. ?
    Γεμισε το εξωτερικο (κυριως Αγγλια και Σκανδιναβικες χωρες , αλλα και Γερμανια, Βελγιο, Γαλλια ) με Ελληνες.Δες εδω,
    http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_14/05/2010_400889

    Γιατι φευγουν?
    Ας αφησουμε τη καραμελα του παγκοσμιου καπιταλισμου και ας ασχοληθουμε με τη καθημερινοτητα μας Αυτη που εχει γινει εφιαλτης για τους μη-εχοντες στις μεγαλουπολεις στην Ελλαδα.

  5. Η Ελλάδα δεν είναι κάποιο μακρυνό νησάκι του Ειρηνικού, ξεκομμένο από το παγκόσμιο γίγνεσθαι, αγαπητέ Παντελεήμονα! Είναι μάλιστα πολύ κοντά στην καρδιά του παγκόσμιου γίγνεσθαι και του συστήματος (κεφαλαιοκρατία) που το καθορίζει. Επομένως η αναφορά στον καπιταλισμό δεν είναι … καραμέλα αλλά αποτελεί απαραίτητη παράμετρο για την κατανόηση των όσων συμβαίνουν και εδώ.

    Τόσο οι “ελληνάρες”, που νομίζουν πως είμαστε ο πρώτος λαός του κόσμου, όσο και οι “αυτομαστιγούμενοι μεσίες”, που δεν βλέπουν σ’ εμάς παρά κουσούρια, ουσιαστικά βλέπουν την Ελλάδα και τους Έλληνες με ένα [i]μεγεθυντικό φακό[/i] (που μεγεθύνει είτε τις αρετές είτε τα κουσούρια) και αδυνατούν εξίσου να εξετάσουν τα πράγματα με μέτρο.

    Η περίφημη διαφθορά, που αναφέρεις, δεν αποτελεί κατά κανένα τρόπο “προνόμιο” της Ελλάδας. Είναι κοινό φαινόμενο σε όλες εκείνες τις χώρες (τις περισσότερες στον πλανήτη!), στις οποίες εξακολουθούν να τελούν εν ισχύ οι διαπροσωπικές και οικογενειακές (με την ευρύτατη έννοια του όρου) σχέσεις υπερτερώντας, αξιολογικά, των συστημικών-απρόσωπων σχέσεων. [Προσοχή: δεν επικροτώ το φαινόμενο` καθόλου` το ερμηνεύω χωρίς φόβο και δίχως πάθος]

    Από την άλλη, στις χώρες εκείνες όπου επικρατούν οι συστημικές-απρόσωπες σχέσεις (είναι οι λεγόμενες προηγμένες χώρες, δηλαδή οι χώρες όπου έχει στο μεγαλύτερο βαθμό συντελεστεί η επικράτηση του τεχνικού πνεύματος) δεν συναντούμε, βέβαια, αυτού του τύπου τη διαφθορά. Συναντούμε [b]άλλου τύπου[/b] διαφθορά! Όσοι δεν την καταλαβαίνουν, πέφτουν από τα σύννεφα όταν μαθαίνουν λ.χ. την ύπαρξη των αδηφάγων golden boys – ή θεωρούν ότι πρόκειται για μια εξαίρεση που επιβεβαιώνει το κανόνα περί απουσίας διαφθοράς στις προηγμένες χώρες -, αλλά θα έπρεπε να προβληματιστούν διπλά, διότι τα golden boys δεν είναι καθόλου πρόσφατο, ούτε και πρόσκαιρο, φαινόμενο εκεί αλλά υπάρχουν και δρουν [i]εδώ και δεκαετίες.[/i]

    Όσο για την καραμέλα των Ελλήνων που διαπρέπουν στο εξωτερικό, αφενός μεν αγνοεί τους Έλληνες που διαπρέπουν στην Ελλάδα (και δεν είναι ούτε λίγοι, ούτε ποιοτικά αμελητέτοι) και αφετέρου υποτιμά το γεγονός ότι, [b]προφανέστατα,[/b] οι επιστημονικο-τεχνολογικά προηγμένες χώρες προσφέρουν, και δεν γίνεται παρά να προσφέρουν, [i]απείρως περισσότερες δυνατότητες και ευκαιρίες [/i]ανάδειξης σε θεράποντες της επιστήμης και της τεχνολογίας!

    Ας βλέπουμε τα πράγματα με μέτρο λοιπόν. Κι ας μην ξεχνάμε, επιτέλους, ότι για τις κρίσεις της σύγχρονης κεφαλαιοκρατικής εποχής [b]- κρίσεις που μας ταλανίζουν και που έχουν οδηγήσει την ανθρωπότητα σε παγκόσμιους πολέμους! -[/b] από εκείνη του τέλους του 19ου αιώνα έως και τη σημερινή περνώντας από του 1929, [b]ουδόλως [/b]ευθύνεται η ταλαίπωρη Ελλάδα και οι … διεφθαρμένοι Έλληνες.

  6. Το ελληνικο προβλημα υπαρχει εδω και δεκαετιες. Η κριση απλως ξεσκεπαζει τις αδυναμιες μας, οπως υπογραμμιζε τις γερες βασεις αλλων μικρων χωρων που εμφανιζουν σταθεροτητα εν μεσω κρισης.(βλ. Σκανδιναβικες χωρες που ουτε μεγαλες ειναι ουτε ειχαν πρωτεια στα επιστημινικα -τεχνολιγικα πριν 1 η 2 δεκαετιες.Τα πακετα Ντελορ βεβαια τα χρησημοποιησαν διαφορετικα. Γιαυτο τωρα πουλανε κινητα και ανεμογεννητριες και εμεις αγοραζουμε Καγιεν.

    Οι Ελληνες που διαπρεπεουν στην Ελλαδα με καθαρο κουτελο ειναι….λιγοι. ΠΟΛΥ ΛΙΓΟΙ. Και μπραβο τους.

    Κανενας δεν ειπε οτι ευθυνεται η Ελλαδα γαι τη συγχρονη καφαλαιοκρατια . Απλα πρεπει να διαλεξουμε .
    Θα παμε προς το δρομο των “επιστημινικων-τεχνολογικων” προηγμενων χωρων , θα παμε προς τον δρομο της Κινας, Ταιβαν “φτιαχνω μπλουζακια, τζιν και φουτερ για την Nike” η τελος θα παμε προς τον δρομο της Μαλτας ” οι σερβοτοροι της Ευρωπης” ?

    Αυτη τη στιγμη παντως αναμφιβολα βρισκομαστε …στο τριτο δρομο.
    Οσο για τους Ελληνες του εξωτερικου, εγω δεν βλεπω κανεναν Σκανδιναβο Αγγλο Γαλλο η Γερμανο νεο οικογενειαρχη να ερχεται στην Ελλαδα για να εργαστει. Οποτε (οπως και στο τοιχος του Βερολινου) η κινηση ειναι μονο απο τη μια μερια στην αλλη και οχι αμφιδρομα…..δυστυχως.

Σχολιάστε:

Πληκτρολογήστε το σχόλιό σας
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ