«Εκεί όπου οι γραμμές είναι πολύ πυκνές και τονισμένες, εκεί αρχίζει η ζωγραφική» – όπως μας λέει ο ίδιος. Ειδικά, η ζωγραφική του Βίνσεντ Βαν Γκογκ (1853-1890).
Πρώτο μέρος ενός τετράπτυχου «αντιφωνικού» αφιερώματος στην θέαση του έργου του (με την ηχητική συνοδεία, εδώ, κλασσικής μουσικής) το ακόλουθο βίντεο.
…………………………………….
ΟΔΗΓΙΑ ΧΡΗΣΕΩΣ: Μετά την εκκίνηση του βίντεο, πατώντας πρώτα το εργαλείο «change quality» (που εμφανίζεται στην κάτω μπάρα, όταν ο κέρσορας βρίσκεται μέσα στην οθόνη του You Tube) επιλέξτε την υψηλότερη ποιότητα ανάλυσης – υπό την προϋπόθεση ότι η σύνδεσή σας επιτρέπει απρόσκοπτη, και τότε, ροή μετάδοσης.
Δείτε το και στο vimeo
Όσοι εργάσθηκαν για νά γίνει αυτή η υπέροχη συλλόγή με τέτοια ποιότητα πρέπει να είναι πολύ χαριούμενοι και υπερήφανοι, επειδή
έδωσαν και σίνουν σε πολλούς τόση ψυχική ευχαρίστηση. Εγώ ευχαριστώ από καρδιάς τους κατοίκους αυτούς της πολιτέιας της ανιδιοτέλειας και του καλού γούστου.
Νόμιζα ότι ξέρω αρκετά το έργο του μεγάλου βαν Γκόγκ, είχα πάει μάλιστα και στο Μουσείο βαν Γκόγκ (βαν Χοχ) στο Άμστερνταμ.
Αλλά ελάχιστους πίνακες αναγνώρισα από ατή συλλογή.
Να είστε καλά αδελφοί μου, ο Θεός μαζί σας!
Να, που έχουμε φτάσει στο σημείο, μια παρουσίαση έργων του Βαν Γκογκ μόνο «αντιφωνικά» (δηλαδή, μόνο περιθωριακά) να έρχεται σε θέση να λειτουργήσει!
Κι όμως, θα περίμενε κανείς ότι η «ειδυλλιακή» εποχή (κατ’ αρχήν) της [i]τηλεόρασης[/i] και (σε δεύτερη φάση) του [i]διαδικτύου[/i] θα αξιοποιούσε – και, μάλιστα, με ενθουσιασμό – τις πρωτοφανείς στην Ιστορία τεχνικές ευχέρειες προκειμένου να εξοικειώσει το ευρύ κοινό με τα αριστουργήματα της τέχνης, εκείνα, τα οποία έως πολύ πρόσφατα μόνο ελάχιστοι προνομιούχοι άνθρωποι ήταν σε θέση να αντικρύζουν – κι αυτοί ακόμα άλλωστε, μετά από ταξίδια μακρινά, μετρημένες φορές στη ζωή τους.
[b]Εξηγείται, άραγε, ο σημερινός (κατ’ ουσίαν) Εξοστρακισμός παρόμοιων δημιουργιών από τη καθημερινότητα των πολιτών όσο και πολιτειών; Εξηγείται η καθολικής κλίμακας, ετούτη, Πολιτιστική μας Υποστροφή; Εξηγείται, με μια φράση, η Απώλεια της Τέχνης από πλευράς των σύγχρονων συλλογικοτήτων;[/b]
Ιδού ένα ερώτημα, η απάντηση στο οποίο – αν τυχόν μας απασχολήσει – θα δούμε ότι βυθοσκοπεί ενδελεχέστερα από ολόκληρους τόμους αναλύσεων (οι οποίοι, άλλωστε, είναι αμφίβολο αν ποτέ συγγραφούν) την π ρ ω τ ο γ ε ν ώ ς [b]σκοταδιστική[/b] ταυτοδοσία του ενεστώτος πολιτισμκού στερεώματος.