Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1939. Χάρισε στον μαρξισμό την ύστερη εφηβεία και τα φοιτητικά του χρόνια στην Ελλάδα, όπως γράφει στη «Μαρτυρία» που πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Ευθύνη». «Παραδόθηκα σχεδόν άνευ όρων στην πολιτικολογία και όπως, λόγω ηλικίας, έκλινα συναισθηματικά προς τους διωκόμενους, γρήγορα τους εταύτισα στη συνείδησή μου με τους αδικημένους και αληθινούς και εξεγέρθηκα», γράφει στο ίδιο κείμενο. Επί πτυχίω στη Νομική Αθηνών, εγκατέλειψε την Αριστερά και έφυγε για το Παρίσι, όπου σπούδασε φιλοσοφία. Στο Παρίσι συνάντησε τον Κορνήλιο Καστοριάδη και γνώρισε καλά τη σκέψη του για τον Μαρξ, για τον σοσιαλισμό και τη βαρβαρότητα. Στο βιβλίο του «Μαρτυρία και Γράμμα, Απόλογος για τον Μαρξ και λόγος για τον Καστοριάδη» (Κέδρος, 1984), ο Στέλιος Ράμφος αναφέρεται σε όλη αυτή τη σχέση, «λογαριάζοντας ένα κομμάτι της ζωής του, μέρος της ιστορίας των άλλων δύο». Το κενό που άφησε μέσα του η απουσία του μαρξισμού δεν γέμισε βιαστικά. «Ανοιξα σιγά σιγά για λογαριασμό μου έναν δρόμο, ο οποίος μετά το χειροπιαστό αδιέξοδο του Μαΐου του 1968 χαράχτηκε αμετάκλητα: εδιζησάμην εμεαυτόν και βγήκα στη θρησκεία». Στο Παρίσι δεν ακολούθησε λοιπόν τις φιλοσοφικές μόδες. «Μετά την ευρωπαϊκή και την αρχαία ελληνική φιλοσοφία, στράφηκα στη μελέτη της πατερικής θεολογίας και των πνευματικών προβλημάτων του νέου ελληνισμού, η κατανόηση των οποίων χωρίς υπερβολή με απορρόφησε. Προτού φύγω για το εξωτερικό, η Ελλάδα πνευματικά δεν υπήρχε για μένα. Την ανεκάλυψα στην ξενιτιά, όπου ανεκάλυψα συγχρόνως και την κρίση της Ευρώπης». Στο Παρίσι δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Βενσέν (δημιούργημα του Μάη). Επέστρεψε στην Ελλάδα μετά τη μεταπολίτευση και διεκδίκησε θέση φιλοσοφίας στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Συνυποψήφιός του ήταν ο Παναγιώτης Κονδύλης. Αλλά και οι δύο «έφτασαν ως την υποψηφιότητα», όπως ειρωνικά λέει ο Στέλιος Ράμφος. Διάλεξε τον μονήρη βίο τού στοχαστή, με πυκνές όμως δημοσιεύσεις και πυκνές διαλέξεις και σεμινάρια, κυρίως στο Κολλέγιο Αθηνών και στο Ιδρυμα Γουλανδρή - Χορν.
ΒΙΝΤΕΟθήκη Article Count: 30
Γραπτός Λόγος Article Count: 19
Ακούσματα Article Count: 5
Απόπειρα Βιογραφικού Article Count: 0
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1939. Χάρισε στον μαρξισμό την ύστερη εφηβεία και τα φοιτητικά του χρόνια στην Ελλάδα, όπως γράφει στη «Μαρτυρία» που πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Ευθύνη». «Παραδόθηκα σχεδόν άνευ όρων στην πολιτικολογία και όπως, λόγω ηλικίας, έκλινα συναισθηματικά προς τους διωκόμενους, γρήγορα τους εταύτισα στη συνείδησή μου με τους αδικημένους και αληθινούς και εξεγέρθηκα», γράφει στο ίδιο κείμενο. Επί πτυχίω στη Νομική Αθηνών, εγκατέλειψε την Αριστερά και έφυγε για το Παρίσι, όπου σπούδασε φιλοσοφία. Στο Παρίσι συνάντησε τον Κορνήλιο Καστοριάδη και γνώρισε καλά τη σκέψη του για τον Μαρξ, για τον σοσιαλισμό και τη βαρβαρότητα. Στο βιβλίο του «Μαρτυρία και Γράμμα, Απόλογος για τον Μαρξ και λόγος για τον Καστοριάδη» (Κέδρος, 1984), ο Στέλιος Ράμφος αναφέρεται σε όλη αυτή τη σχέση, «λογαριάζοντας ένα κομμάτι της ζωής του, μέρος της ιστορίας των άλλων δύο». Το κενό που άφησε μέσα του η απουσία του μαρξισμού δεν γέμισε βιαστικά. «Ανοιξα σιγά σιγά για λογαριασμό μου έναν δρόμο, ο οποίος μετά το χειροπιαστό αδιέξοδο του Μαΐου του 1968 χαράχτηκε αμετάκλητα: εδιζησάμην εμεαυτόν και βγήκα στη θρησκεία». Στο Παρίσι δεν ακολούθησε λοιπόν τις φιλοσοφικές μόδες. «Μετά την ευρωπαϊκή και την αρχαία ελληνική φιλοσοφία, στράφηκα στη μελέτη της πατερικής θεολογίας και των πνευματικών προβλημάτων του νέου ελληνισμού, η κατανόηση των οποίων χωρίς υπερβολή με απορρόφησε. Προτού φύγω για το εξωτερικό, η Ελλάδα πνευματικά δεν υπήρχε για μένα. Την ανεκάλυψα στην ξενιτιά, όπου ανεκάλυψα συγχρόνως και την κρίση της Ευρώπης». Στο Παρίσι δίδαξε στο Πανεπιστήμιο Βενσέν (δημιούργημα του Μάη). Επέστρεψε στην Ελλάδα μετά τη μεταπολίτευση και διεκδίκησε θέση φιλοσοφίας στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών. Συνυποψήφιός του ήταν ο Παναγιώτης Κονδύλης. Αλλά και οι δύο «έφτασαν ως την υποψηφιότητα», όπως ειρωνικά λέει ο Στέλιος Ράμφος. Διάλεξε τον μονήρη βίο τού στοχαστή, με πυκνές όμως δημοσιεύσεις και πυκνές διαλέξεις και σεμινάρια, κυρίως στο Κολλέγιο Αθηνών, στο Ιδρυμα Γουλανδρή - Χορν, και τελευταία στο Ϊδρυμα Θεοχαράκη.
Ἐτικέτες Συγγραφέων
Agamben Alicin Badiou Barth Bell Berdyaef Breck Buntig Chesterton Clement Steiner Dworkin Elliot Ellul Evdokimov Heidegger Lacan Lash LeGoff Lepeltier Levinas Losky Malson McGilchrist Muse Orwell Pastoureau Polony Popper Postman Rawls Rifkin Sherrard Skolimowski Smith Solzhenitsyn Swartz Szazs Tarkofsky Unger Weil Zirar Zoja Αγγελής Δ. Αμάραντος Σ. Ανδρουλιδάκης Α. Ανδρουλιδάκης Κ. Αρανίτσης Ε. Βακαλόπουλος Χρ. Βαμβουνάκη Μ. Βαρδής Μ. Βαρθαλίτης Γ. Βιρβιδάκης Στ. Βραχνός Κ. Γεωργίου Θ. Γρηγοράτος Μ. Δανέζης Μ. Διαμαντής Α. Ζάχος Κ. Ζιώγας Απ. Ζουράρις Κ. Ζώης Ι. Ιωάννου Δ. Ιωαννίδης Γ. Καλογερόπουλος Α. Καραμπελιάς Γ. Καστρινάκης Γ. Κατρούτσος Χρ. Κιουρτσάκης Γ Κομνηνός Στ. Κονδύλης Π. Κοροβίνης Β. Κοσμόπουλος Δ. Κουτρούλης Σ. Κουτσουρέλης Κ. Κούκος Σ. Κυριαζόπουλος Σ. Κωνσταντούδης Β. Κόσσυβα Σ. Λυγερός Ν. Μαλεβίτσης Χ. Μανουσέλης Σ. Μαυρίδης Ν. Μαυρόπουλος Δ. Μητραλέξης Σ. Μπάρλας Γ. Μπαλτάς Δ. Μπλάθρας Κ. Ναξάκης Χ. Νευροκοπλή B. Ντόκος Γ. Ξυδάκης Ν. Παντούλας Θ. Παπαγιάννης Α. Παπαθανασίου Θ. Παπαναγιώτου Ι. Πρεβελάκης Γ.Σ. Προγκίδης Λ. Ροδίτης Α. Σακελλαρίου Μ. Σαλεμής Γ. Σκλήρης Δ. Σουφλέρης Στ. Σταματελόπουλος Λ. Σταυρόπουλος Β. Σχοινάς Φ. Τάσης Θ. Τσιρόπουλος Κ. Τσιτσίγκος Σ. Φαραντάκης Π. Φεραίος Χ. Χαραλαμπίδης Κ. Χατζηαντωνίου Κ. π. Γιάγκου Β. π. Γκανάς Ε. π. Γοντικάκης Β. π. Ζηζιούλας Ι. π. Θερμός Β. π. Παπαδόπουλος Χαρ. π. Φάρος Φ. JoelLipman.Com