Ο βραβευμένος με Τούρινγκ ερευνητής της πληροφορικής, Ιωσήφ Σηφάκης, μιλά με τον Τάσο Οικονόμου και τον Χρήστο Σύλλα για τα δισεπίλυτα ζητήματα ασφαλείας του Διαδικτύου και για τη μελλοντική εκδοχή του Παγκόσμιου Ιστού. 

Ένα άλλο Ίντερνετ είναι πιθανό, σύμφωνα με τον κ. Σηφάκη. Τα προβλήματα ασφαλείας που αντιμετωπίζει το υπάρχον Διαδίκτυο δύσκολα ξεπερνιούνται και το γεγονός αυτό καλλιεργεί τη σκέψη και προκαλεί τη δράση για ένα νέο ψηφιακό περιβάλλον επικοινωνίας. Έκτος του κ. Σηφάκη, όλο και περισσότεροι ειδικοί θεωρούν ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα ασφαλείας που έχουν προκύψει. 

Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών των ΗΠΑ επιδιώκει να κατασκευάσει ένα πειραματικό ερευνητικό δίκτυο, γνωστό ως GENI - Global Environment for Network Innovations - και χρηματοδοτεί διάφορα πανεπιστημιακά προγράμματα διαμέσου του Future Internet Network Design (FIND). Επιπλέον, πολλά αμερικανικά πανεπιστήμια, μεταξύ των οποίων και το MIT, πραγματοποιούν ανεξάρτητες έρευνες πάνω σε αυτό το θέμα, ενώ ακόμη και το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ εξετάζει τις δυνατότητες ανακατασκευής του. Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει και αυτή αντίστοιχες πρωτοβουλίες μέσω του προγράμματος Future Internet Research and Experimentation (FIRE).

Όπως γίνεται κατανοητό, η άποψη του κ. Σηφάκη στη συνέντευξη που παραχώρησε στο kathimerini.gr, αντικατοπτρίζει τις μελλοντικές εξελίξεις της ψηφιακής επικοινωνίας. Ο Έλληνας επιστήμονας μιλά, όμως, και για το παρόν του Ίντερνετ, στο οποίο τα κράτη και, πολύ περισσότερο, η Ευρωπαϊκή Ένωση αδιαφορεί «για την υποδομή του Ίντερνετ σε εθνικό επίπεδο, καθώς είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια της χώρας. Νομίζω ότι η Ε.Ε., η οποία είναι εντελώς απούσα, θα έπρεπε να ενδιαφέρεται για αυτό το ζήτημα. Η υποδομή ελέγχεται από Αμερικανούς. Αν στείλετε ένα μήνυμα σε κάποιον στην Κίνα, αυτό περνάει από την Αμερική». Επίσης, ο διακεκριμένος ερευνητής μιλά και για το κυρίαρχο οικονομικό μοντέλο επένδυσης των επιχειρήσεων στο Διαδίκτυο και τις αλλαγές που μπορεί να επέλθουν σε μία ενδεχόμενη μεταβολή του.

kathimerini.gr: Ποια είναι η άποψή σας για το σενάριο που ακούγεται έντονα τον τελευταίο καιρό για ένα άλλο Ίντερνετ; Το θεωρείτε πιθανό;
Ναι, το θεωρώ πιθανό. Κοιτάξτε, αυτά τα πράγματα τα κινεί η οικονομία. Αυτή τη στιγμή η υπάρχουσα υποδομή έχει πάρα πολλές τρύπες ασφαλείας. Αν θέλουμε αύριο μέσω αυτής της υποδομής να κάνουμε να συνεννοούνται έξυπνα συστήματα, παίρνουμε πολλά ρίσκα. Δεν νομίζω ότι οι αρχές πιστοποίησης σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες θα δεχτούν αυτό το πράγμα γιατί το Διαδίκτυο έχει πάρα πολλές τρύπες. Στη διάλεξή μου έδωσα στοιχεία τα οποία δείχνουν ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι εγγυημένη η ασφάλεια στο Διαδίκτυο, π.χ. υπάρχουν προβλήματα με την εμπιστευτικότητα των δεδομένων και την ιδιοποίηση ταυτόητας. Φυσικά, μπορούμε να εργαστούμε και να κάνουμε την υπάρχουσα υποδομή πολύ πιο ασφαλή, αν και δεν νομίζω ότι αυτό θα γίνει. Από την άλλη μεριά στην Ευρώπη υπάρχουν ορισμένες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν ηγετικό ρόλο σε τεχνολογίες ενσωματωμένων συστήματων. Η Αμερική δεν βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο γιατί στην Ευρώπη έχουμε σημαντική ανάπτυξη στην αυτοκινητοβιομηχανία, στην κατασκευή αεροσκαφών, στις τηλεπικοινωνίες, στα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας και, στην ουσία, ανταγωνίζονται με ασιατικές εταιρείες. Υπάρχει, λοιπόν, μία δυνατότητα να κάνουμε ορισμένες ειδικές υποδομές, να δημιουργηθεί ένα Ίντερνετ που θα είναι εξειδικευμένο. Βέβαια, οι Αμερικανοί, οι οποίοι πάντα είναι πρωτοπόροι, έχουν ήδη στήσει προγράμματα προς αυτήν την κατεύθυνση, με επικεφαλής τη Cisco.

kathimerini.gr: Στην περίπτωση της ύπαρξης του Ίντερνετ των πραγμάτων, ποιος θα πρέπει να έχει τον έλεγχο της «ταυτότητας» των αντικειμένων;
Η άποψή μου είναι ότι το Ίντερνετ είναι μία υποδομή κοινής ωφελείας. Όπως τα κράτη ασχολούνται με τη ανάπτυξη του οδικού συστήματος, έτσι θα έπρεπε να νοιάζονται για την υποδομή του Ίντερνετ σε εθνικό επίπεδο, καθώς είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια της χώρας. Νομίζω ότι η Ε.Ε., η οποία είναι εντελώς απούσα, θα έπρεπε να ενδιαφέρεται για αυτό το ζήτημα. Η υποδομή ελέγχεται από Αμερικανούς. Αν στείλετε ένα μήνυμα σε κάποιον στην Κίνα, αυτό περνάει από την Αμερική. Είναι ξεκάθαρο ότι οι εταιρείες που μιλάνε για ασφάλεια ή εμπιστευτικότητα, είναι οι πρώτοι που μπορούν να την παραβιάσουν.
     
kathimerini.gr: Είπατε ότι η ελεύθερη πρόσβαση στο Ίντερνετ είναι αποτέλεσμα ανάπτυξης ενός οικονομικού μοντέλου. Τι θα γίνει αν αυτό αλλάξει;
Κοιτάξτε, αυτό είναι ένα οικονομικό μοντέλο που στηρίζεται στην άυλη οικονομία. Οπότε, σήμερα η άυλη οικονομία έχει πάρει ένα χτύπημα με την οικονομική κρίση και νομίζω ότι μπορεί να δεχθεί και άλλα. Όμως, τι θα γίνει αν οι εταιρείες που παρέχουν τώρα κάποιες δωρεάν υπηρεσίες, όπως η Google παρέχει δωρεάν ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, μετά από λίγο καιρό ζητήσει κάποιο αντίτιμο; Αυτή είναι μία δυνατότητα που αναπτύχθηκε τυχαία μέσα από το υπάρχον επιχειρηματικό μοντέλο. Πρέπει τα κράτη και οι διεθνείς οργανισμοί να μας εγγυηθούν ασφαλή και ελεύθερη πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

kathimerini.gr: Βλέπετε να αλλάζει αυτό το μοντέλο;
Για να αλλάξει πρέπει να επέμβουν οι κρατικοί φορείς και δυστυχώς, δεν δείχνουν ευαισθητοποιημένοι σε αυτό το ζήτημα ή δέχονται την υπάρχουσα κατάσταση.

 

 

πηγή: Καθημερινή 08/04/2009 

  • No comments found

Leave your comments

Post comment as a guest

0
Your comments are subjected to administrator's moderation.
terms and condition.

Ἐτικέτες Συγγραφέων

Agamben   Alicin   Badiou   Barth   Bell   Berdyaef   Breck   Buntig   Chesterton   Clement   Dworkin   Elliot   Ellul   Evdokimov   Heidegger   Lacan   Lash   LeGoff   Lepeltier   Levinas   Losky   Malson   McGilchrist   Muse   Orwell   Pastoureau   Polony   Popper   Postman   Rawls   Rifkin   Sherrard   Skolimowski   Smith   Solzhenitsyn   Steiner   Swartz   Szazs   Tarkofsky   Unger   Weil   Zirar   Zoja   Αγγελής Δ.   Αμάραντος Σ.   Ανδρουλιδάκης Α.   Ανδρουλιδάκης Κ.   Αρανίτσης Ε.   Βακαλόπουλος Χρ.   Βαμβουνάκη Μ.   Βαρδής Μ.   Βαρθαλίτης Γ.   Βιρβιδάκης Στ.   Βραχνός Κ.   Γεωργίου Θ.   Γρηγοράτος Μ.   Δανέζης Μ.   Διαμαντής Α.   Ζάχος Κ.   Ζιώγας Απ.   Ζουράρις Κ.   Ζώης Ι.   Ιωάννου Δ.   Ιωαννίδης Γ.   Καλογερόπουλος Α.   Καραμπελιάς Γ.   Καστρινάκης Γ.   Κατρούτσος Χρ.   Κιουρτσάκης Γ   Κλεμάν Ο.   Κομνηνός Στ.   Κονδύλης Π.   Κοροβίνης Β.   Κοσμόπουλος Δ.   Κουτρούλης Σ.   Κουτσουρέλης Κ.   Κούκος Σ.   Κυριαζόπουλος Σ.   Κωνσταντούδης Β.   Κόσσυβα Σ.   Λυγερός Ν.   Μαλεβίτσης Χ.   Μανουσέλης Σ.   Μαυρίδης Ν.   Μαυρόπουλος Δ.   Μητραλέξης Σ.   Μπάρλας Γ.   Μπαλτάς Δ.   Μπαραμπούτης Κ.   Μπλάθρας Κ.   Ναξάκης Χ.   Ναστούλης Γ.   Νευροκοπλή B.   Ντόκος Γ.   Ξυδάκης Ν.   Παντούλας Θ.   Παπαγιάννης Α.   Παπαθανασίου Θ.   Παπαναγιώτου Ι.   Πρεβελάκης Γ.Σ.   Προγκίδης Λ.   Ροδίτης Α.   Σακελλαρίου Μ.   Σαλεμής Γ.   Σκλήρης Δ.   Σουφλέρης Στ.   Σταματελόπουλος Λ.   Σταυρόπουλος Β.   Σχοινάς Φ.   Τάσης Θ.   Τσιρόπουλος Κ.   Τσιτσίγκος Σ.   Φαραντάκης Π.   Φεραίος Χ.   Χαραλαμπίδης Κ.   Χατζηαντωνίου Κ.   π. Γιάγκου Β.   π. Γκανάς Ε.   π. Γοντικάκης Β.   π. Ζηζιούλας Ι.   π. Θερμός Β.   π. Μινώπετρος Π.   π. Παπαδόπουλος Χαρ.   π. Φάρος Φ.   JoelLipman.Com

Εισάγετε έγκυρο email για την εβδομαδιαία ενημέρωση. (Ελέγχετε τα spam ή τα promotion emails σας)
Η εβδομαδιαία αντιφωνική επισκόπηση καταχωρείται συνήθως στα spam ή στα promotion emails σας.
Γιῶργος Καστρινάκης
Οἱ «νέοι καιροὶ» ἀντιστοιχοῦν ἀσφαλῶς πρὸς τὴν «ἦττα» τοῦ ἀρνίου. Ἀπὸ τότε καὶ μετά, οἱ διῶκτες του ...
Φώτης Σχοινᾶς
Ἀγαπητέ κ. Γ. Ἰωαννίδη,
εὐχαριστῶ καί ἐγώ γιά τήν προσοχή καί τό χρόνο σας. Θά προβῶ σέ δυό-τρία...
Άρης Νούλης
Να προσθέσω μόνο την Πατερική ρήση : Σώμα δίχως ψυχή το πτώμα. Ψυχή δίχως σώμα το φάντασμα.
Χαίρομα...
Γιάννης Δ. Ιωαννίδης
Αγαπητέ κ. Σχοινά,
οι παρατηρήσεις μου δεν είχαν καθόλου να κάνουν με το πώς θεωρείτε το όλο κείμεν...
Φώτης Σχοινᾶς
Τό ἀντικείμενο τῆς ἐνστάσεώς μου ἐντοπιζόταν ἀποκλειστικά ἄν στέκει ἤ ὄχι ἡ φράση αὐτή τοῦ π. Θεοδοσ...
Νίκος
Να πω ότι είναι το πρώτο μου σχόλιο στην σελίδα μετά από ανάγνωση χρόνων.
Αρχικά μου άρεσε πολύ το ...
Γιάννης Δ. Ιωαννίδης
Θα ήθελα να συζητήσω λιγάκι την ένσταση, που διατύπωσε ο κ. Φώτης Σχοινάς αναφορικά με τη φράση του ...
Φώτης Σχοινᾶς
Γενικά τό κείμενο τοῦ π. Θεοδοσίου Μαρτζούχου εἶναι πολύ καλό. Ἔχω ὅμως μία ἔνσταση σέ μία ἀπόφανσή ...
Πέτρος Πανταζής
Καλές οι διαπιστώσεις και πολύ ωραία και σωστά δομημένο το άρθρο του π.Θ. Μαρτζούχο, ειδικα η τελευτ...
Αλέκος Βαρβέρης
Φίλε Βασίλη. Εξαιρετικό κείμενο. Η αφιέρωση μάλιστα εύστοχα συνδέει θύμα & θύτη και από-δομεί τη...

Nοιάζομαι δηλαδή Μοιράζομαι