Μια σπάνια πορεία ζωής και έργου καταγράφεται στην αυτοβιογραφική ταινία του ζωγράφου Σωτήρη Σόρογκα. Σαράντα χρόνια μετά την πρώτη ατομική του έκθεση το 1972 ο δημιουργός εξακολουθεί να αποτελεί σημείο αναφοράς στα καλλιτεχνικά δρώμενα του τόπου μας.  Με όραμα, συνείδηση, προσανατολισμό και με σπάνια αίσθηση εκφράζει με τη ζωγραφική το ποιητικό του σύμπαν. Με μεγάλη ευαισθησία και συμβολισμούς αιχμαλωτίζει και εξωτερικεύει το ιδανικό-στοχαστικό δικό του προσωπικό ύφος.

Σύμβολα μνήμης, με την αίσθηση της σιωπής αποτελούν τα έργα του ζωγράφου Σωτήρη Σόρογκα. Δημιουργός μιας σπάνιας αντίληψης που προσδιορίζει εποχές, αλήθειες και αναζητήσεις, όπου το παρελθόν, το παρόν και μέλλον συνιστούν μιαν αδιάκοπη συνέχεια της ταυτότητας και της παράδοσης, της αλήθειας και της ελληνικότητας.

Ο Σωτήρης Σόρογκας χαρακτηρίζεται ως ο ποιητής της εικόνας, που προσδιορίζει στο κάθε έργο, σε κάθε θεματική ενότητα με πληρότητα ένα διάλογο: του δημιουργού με τον εαυτό του και με ολόκληρο τον κόσμο.  Ένας δημιουργός όπως ο Σόρογκας συνιστά υπόδειγμα ενός ολοκληρωμένου πνευματικού ανθρώπου και με τα πεζά κείμενά του, πέρα από το σπάνιο διαχρονικό του έργο, όπως με τα «Κείμενα - για πρόσωπα και βιβλία» και «Αισθητική γεωγραφία».


Σκηνοθεσία: Χρίστος Ακρίδας,Φωτογραφία: Στάθης Γκόβας, Ηχοληψία: Νίκος Παναγοηλιόπουλος, Μοντάζ: Σταμάτης Μαργέτης, Διεύθυνση παραγωγής: Στέλιος Σγουράκης
Παρουσιαστής: Γιώργος και Ηρώ Σγουράκη

 

 

People in this conversation

  • Υπατία Χατζηαποστόλου

    Kαι μόνο το \" ύφος \" της ομιλίας του είναι μεγάλο μάθημα για όλους. Τι να πεί κανείς για το ανεπανάληπτο περιεχόμενό της και τι να πεί για την αισθητική του. Ευχαριστούμε

    0 Like

Leave your comments

Post comment as a guest

0
Your comments are subjected to administrator's moderation.
terms and condition.

Φίλιππος Σέρραρντ ο Δικός μας Ξένος, προβολή ταινίας, 26/5

center

 

Ἡ Ἐκκλησία καὶ τὸ Ἱερὸ Σκήνωμα τοῦ Κράτους, 29/5 19:00.

Τὸ διαδικτυακὸ περιοδικὸ Ἀντίφωνο σὲ συνεργασία μὲ τὶς ἐκδόσεις Ἐν Πλῷ διοργανώνει

τὴ Δευτέρα 29 Mαΐου στὶς 19:00 ἐκδήλωση-συζήτηση μὲ θέμα:

 

« Ἡ Ἐκκλησία καὶ τὸ Ἱερὸ Σκήνωμα τοῦ Κράτους: σχέσεις τῶν δύο θεσμῶν στὴν Ἑλλάδα τοῦ 2017 »

 

Θεόδωρος Δ. Παπαγεωργίου

Νομικὸς Σύμβουλος τῆς Ι.Σ. τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος

 

Σωτήρης Μητραλέξης

Ἐρευνητικὸς ἑταῖρος στὸ Πανεπιστήμιο τοῦ Winchester

& Ἐπίκουρος καθηγητὴς φιλοσοφίας στὸ Πανεπιστήμιο τῆς Πόλεως, Κωνσταντινούπολη

 

Βιβλιοπωλεῖο Ἐν Πλῷ Ἐμπορικό Κέντρο ATRIUM, Χαριλάου Τρικούπη 6-10, Ἀθήνα ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟΣ προαιρετική συμβολή 5 ευρώ