Μαζεύουμε ἐρωτήσεις ἀπὸ τοὺς ἀναγνῶστες τοῦ ΑΝΤΙΦΩΝΟΥ γιὰ τὴν ἐπικείμενη (στα μέσα Φεβρουαρίου) βιντεο-συνἐντευξη μὲ τὸν ΚΩΣΤΑ ΖΟΥΡΑΡΙ ἐφ' ὅλης τῆς ὕλης, τὴν ἐγκαινιάζουσα τὸ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΑΝΤΙΦΩΝΟ (σύντομα κοντά σας!).
ΘΕΣΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ὡς "σχόλια" στὴν παρούσα ἀνάρτηση ή στείλτε email στὸ foit.antifono [παπάκι] gmail.com. Κάποιες ἀπὸ αὐτὲς (κατὰ βούληση) θὰ τεθοῦν κατὰ τὴ διάρκεια τῆς συνέντευξης.

ΠΑΡΤΕ ΜΙΑ ΙΔΕΑ ἀπὸ τὴν παρουσίαση τοῦ βιβλίου του γιὰ τὴν πολιτειολογία τοῦ Μακρυγιάννη "Νὰ τὴ χέσω τέτοια λευτεριά, ὁποὺ θὰ κάμω ἐγὼ ἐσένα πασιά!" στὀ βιβλιοπωλεῖο "Αἰγηίς" στὶς 16/11/2009:

People in this conversation

 • Nik

  Ερώτηση στον κ. Ζουράρι :
  «ποιο είναι, κατά την γνώμη σας, το ποιο προβληματικό σημείο στην νοοτροπία του σύγχρονου έλληνα ?»

  0 Like
 • Γιώργος Δρόσος

  Ποια πρέπει να είναι ,κατά τη γνώμη του, οι προϋποθέσεις για να δοθεί η ελληνική ιθαγένεια σε ξένους μετανάστες ,ιδίως δε στους πληθυσμούς γειτονικών χωρών;

  0 Like
 • Ευγένιος

  Ερώτηση: Συμφωνεί με το \"finis graecie\" που ο κ. δεν σταματά να επαναλαμβάνει ο κ. Γιανναράς;

  0 Like
 • Φρόσω (μαθηματικός)

  Μου γεννήθηκε εδώ και πολύ καιρό η απορία \"Γιατί στα άρθρα που διαβάζουμε στις εφημερίδες, στα δοκίμια, στα ιστολόγια, στα φόρουμς, ακόμα και στις ομιλίες που ακούμε και τις διάφορες διαλέξεις γίνεται πολλές φορές μια εντυπωσιακή προσπάθεια να ανιχνευθεί η αιτία του κακού, παρόλα αυτά όμως, ποτέ δεν στοχεύεται και δεν αποκαλύπτεται ο πρώτος και πραγματικός υπαίτιος όλων των ανθρώπινων δεινών, που είναι ο προαιώνιος εχθρός, ο διάβολος;\"

  Ορίστε ένα καλό ερώτημα λοιπόν για τον αξιαγάπητο και συμπάσχοντα κύριο Κώστα Ζουράρη. -ευχαριστώ

  0 Like
 • Γιώργος

  Καλησπέρα σας!

  Κατ\' αρχάς σας συγχαίρω για την αξιόλογη ιστοσελίδα σας, το Αντίφωνο, και την ερευνητική διάθεση που έχετε όλοι οι αρθρογράφοι, συγγραφείς και επιστήμονες επί παντός επιστητού.

  Θα ήθελα να προτείνω μια ιδέα στον αγαπητό κ. Ζουράρι με σκοπό δημοσιευμένη να διαβιβαστεί στους υπεύθυνους, αρμόδιους ή και ειδικούς.

  - Γιατί δεν τελούνται συχνότερα δημόσιες υπαίθριες ή -εναλλακτικά- συντονισμένες και ταυτόχρονες θείες λειτουργίες πανελλαδικώς ώστε να κοινωνηθούν οι συνειδήσεις και να αποσοβηθεί όσο γίνεται η αρρώστια και τα υπόλοιπα προβλήματα που μας απασχολούν;
  Γιατί δεν δημιουργούμε ευκαιρίες εξυγίανσης και -γιατί όχι- αγιοποίησης του κόσμου;

  Δεν είμαι φοιτητής, ευχαριστώ όμως για την ευκαιρία λόγου και γνώμης που μου δίνετε.

  0 Like
 • ερωτηση

  στη λεξη Ζουραρις ,το -ρις γιατι γραφεται με γιωτα?

  0 Like
 • Καλυψώ

  Κύριε Ζουράρι,

  είναι κοινή διαπίστωση ότι τα διαζύγια παγκόσμια αλλά δυστυχώς και στη χώρα μας έχουν αυξηθεί τρομακτικά.
  Και όπου δεν υπάρχει διαζύγιο, η ζωή στην οικογένεια σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό δεν είναι και τόσο ρόδινη.
  Πιστεύω ακράδαντα πως το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης αναλογεί στην εντονότατη δραστηριοποίηση της γυναίκας εκτός σπιτιού και στην ανταγωνιστηκότητά της με τον άντρα.

  Συμφωνείτε ή διαφωνείτε;

  0 Like
 • Γεώργιος

  ἐπειδή τό αἰὠνιο σαράκι τοῦ νεοἐλληνα εἶναι δυστυχῶς ἡ φαγωμάρα, πεῖτε μου τήν γνώμη σας γιά τούς ὅρους δεξιά καί ἀριστερά. καί κατά πόσο μπορεῖ νά ἀπεγκλωβιστεῖ ὁ νεοέλλην ἀπό αὐτούς. ἐπιπλέον νά σχολιάση την φράση τοῦ γέροντος Παισίου \"νά ξεχάσουμε αὐτά πού ἔκαναν οἱ κομμουνιστές ναί, ὄχι ὁμως νά τούς δικαιώσουμε\".

  0 Like
 • Αναγνώστες

  Μια ερώτηση από μια παρέα νέων. Εδώ και αρκετά χρόνια στην τηλεόραση ακούγεται μία νέα θεωρία για την ιστορία του κόσμου και έχει κύριο εκφραστή της τον δημοσιογράφο και φυσικό κ. Δημοσθένη Λιακόπουλο.
  Με λίγα λόγια, η θεωρία του λέει ότι υπάρχει και άλλη κτίση εκτός από την ανθρώπινη και αυτή των αγγέλων. Στην ουσία δεν θίγει την πίστη, καθώς όλα τα κτίσματα είναι του Θεού, όμως οι \"λεπτομέρειες\" αυτής της θεωρίας θεωρούμε ότι αξίζουν αντικείμενο συζήτησης πιο πέρα από το διαδικτυακό αυτό βήμα.

  Παρόλα αυτά, θέλουμε πολύ να ακούσουμε και τη δική σας γνώμη κύριε Ζουράρη για το θέμα.

  ευχαριστούμε

  0 Like
 • Ιορδάνης

  Ποιά είναι κατά την άποψή σας τα σημαντικότερα κοινωνικά ζητήματα τα οποία αντιμετωπίζει σήμερα η Ελληνική κοινωνία και με ποιά σειρά προτεραιότητας θα πρέπει να αντιμετωπισθούν από την πολιτεία. Η δική μου π.χ. σειρά έχει ώς εξής:
  Παιδεία
  Μετανάστευση
  Περιβάλον
  Οικονομία
  Υγεία

  Κατά την δική μου άποψη όλα τα υπόλοιπα ζητήματα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο απλοποιούνται (όπως και όσα μετά την παιδεία παρετίθεντε εδώ) εφόσον παρουσιαστεί σημαντική πρόοδος στό πρώτο (παιδεία).

  Ευχαριστώ

  0 Like
 • Σωτήρης Μητραλέξης

  Ναί, ὅπως Χατζιδάκις. Κρητικὴ παραλλαγὴ ἐπὶ συγκεκριμένων ὀνομάτων.

  0 Like
 • Σωτήρης Μητραλέξης

  Θὰ ὑπάρξει ἐπιλογὴ τῶν ἐρωτήσεων, κατὰ βούλησιν καὶ κατὰ τὸ δοκοῦν.

  0 Like
 • Αλέκος Κύρης

  Η σήψη και η διαφθορά της ελληνικής κοινωνίας (σε πολιτειακό αλλά και σε ανθρωπολογικό επίπεδο) είναι κατά κοινή ομολογία ένα γεγονός.
  Πια η γνώμη σας για την ιδέα του ένοπλου αγώνα ή της αναστήλωσης της Κλεφτουριάς (φυσικά και δεν αναφέρομαι σε παρακρατικές και αστείες ομάδες των Εξαρχείων).
  Και μια παρατήρηση για την διαχρονικότητα του Ελληνισμού.
  Ού ποιήσομαι περί πλείονος τό ζήν τής ελευθερίας το 479 π.Χ.
  Ελευθερία ή θάνατος το 1821 μ.Χ

  0 Like
 • Γιώργος

  Τελικά κάποιοι έχουν βάλει \"αμέτι μοχαμέτι\" να μας εντάξουν υπό της ετοιμαζόμενης νεοθωμανικής \"αυτοκρατορίας\" του Νταούτογλου;

  Τι μπορεί να τους έχουν τάξει, τι θα κερδίσουν; Μήπως είναι απλός γιουσουφακισμός, καθ\'ότι θηλυπρεπείς οι περισσότεροι αυτών;

  0 Like
 • Ντεπό

  1. κ Ζουράρι γιατί αποχωρήσατε από τη συνεργασία σας με το ΚΚΕ;

  2. Ποιά η γνώμη σας, και ως μελετητή της ιστορίας, για το γνωστό βίντεο του Ρώσσου πατρός Τύχωνα με θέμα την παρακμή του Βυζαντίου;

  3. Ως ένθερμος οπαδός του ΠΑΟΚ, πώς εξηγείτε και πώς στέκεστε απέναντι στον ιδιαίτερα έντονο χουλιγκανισμό μεγάλης μερίδας οπαδών του (π.χ. επίθεση ακόμα και σε φιλικό αγώνα πέρσι στο γήπεδο της Κατερίνης);

  0 Like
 • Μιχαήλ

  1)Θεωρώ ότι αυτό που εκτυλίσσεται κάθε χρόνο στις εκκλησιές τη Μ.Παρασκευή το πρωί και λέγεται Αποκαθήλωση είναι καθαρά ειδωλολατρικό. Κατά τη γνώμη μου είναι αρκετή η ανάγνωση της σχετικής περικοπής του Ευαγγελίου. Ποιά η γνώμη σας στο θέμα αυτό;;

  2) Θεωρείτε πολύ σημαντική αρνητική εξέλιξη την εφαρμογή του μονοτονικού συστήματος και γιατί όταν από αμνημονεύτων χρόνων είχαν καταργηθεί εν τοις πράγμασι τα πνεύματα στα ρο, η βαρεία στην ορθογραφία και η φωνητική διαφοροποίηση στους τόνους της οξείας και της περισπωμένης και της δασίας ( και άλλα που σείς θα γνωρίζετε κάλλιον εμού) και κανείς δεν διαμαρτυρόταν γι\'αυτό.

  Ευχαριστώ το Αντίφωνο για τη δυνατότητα που μου έδωσε.

  0 Like
 • Σωτήρης Μητραλέξης

  Ἔ, τότε νὰ τὸν ρωτήσουμε καὶ ποιὰ εἶναι ἡ γνώμη του γιὰ τὴ σύσταση τῶν πλανητῶν σὲ μακρινὰ ἡλιακὰ συστήματα, καθὼς καὶ τὴν ὕπαρξη ζωῆς σὲ αὐτούς. Κάτι θὰ ἔχει νὰ πεῖ.

  0 Like
 • Π.Δ.Α.

  θεμα. Μεταναστες
  Ναι στην ηθαγενεια.σε ποιους?
  Σιγουρα οχι στους σεβαστους γειτονες μας [αλβανους-τουρκους-σκοπιανους-βουλγαρους]+[μουσουλμανους]??
  Την ιδια στιγμη που στις χωρες τους σηζητανε για την μεγαλη αλβανια?
  κ διεκδηκουν την ηπειρο μας?
  τα μεγαλα σκοπια? κ διεκδηκουν ολη την μακεδονια μας? η την μεγαλη τουρκια κ διεκδηκουν ολα τα νησια μας κ την θρακη μας?

  Αληθεια ολοι αυτοι θα ψηφηζουνε κ στην χωρα μας κ στην πατριδα τους? [παιζοντας τα παιχνιδια αλλων]?
  θα τους κτησουμε κ μιναρεδες,τζαμια?
  θα τους κανουμε κ σχολεια για να μαθαινουν κ την μητρικη τους γλωσσα?
  απο την εφημεριδα σας γιατη δεν κανατε ποτε μια ερευνα ? ενα ρεπορταζ ? για το τουρκικο προξενειο στην κομοτηνης ?
  κ.λ.π.

  0 Like
 • MC5

  Για κ. Ζουράρι:

  Μια ΠΡΟΤΑΣΗ για το θέμα της ιθαγένειας των μεταναστών.

  Ευχαριστώ.

  0 Like
 • Σωτήρης Μητραλέξης

  Δὲν εἶναι πλέον ἐκδότης τῆς \"Μακεδονίας\".

  0 Like
 • Σταματης Στογιαννος

  Κωνσταντινε γεια σου και μπραβο.Οι ερωτησεις πολλες καλυπτουν ολα τα σοβαρα θεματα, αν γνωριζαμαι λιγο καλυτερα τον Κο Ζουραρι θα αποφευγαμε αρκετες .Παρ αυτα θα καλυψω μια μικρη τρυπουλα που διεκρινα στο φασμα των ερωτησεων. Κυριε Ζουραρι τι πιστευετε για την αναγκαιοτητα των θρησκειων.

  0 Like
 • Χρήστος Πιτσίλκας

  Κύριε Ζουράρι,
  Στη συζήτηση που γίνεται για την καταπολέμηση της διαφθοράς, απουσιάζει η λύση της ανθρωποκεντρικής παιδείας. Πιστεύω ότι για να ξεπεράσουμε μακροπρόθεσμα αυτό την ηθική κρίση πρέπει να θυμηθούμε τον πλούτο της παιδευτικής μας κληρονομιάς, δηλαδή το κλασσικό πνεύμα και την ορθόδοξη πατερική παράδοση.
  Τι πιστεύετε πάνω σ\' αυτό; Βλέπετε κάτι αισιόδοξο στο μέλλον;

  0 Like
 • Μιχαήλ

  κ.Ζουράρι,
  Όπως γνωρίζετε, στην καθ\'ημάς ελληνική Ανατολή είναι διαδεδομένη η αντίληψη ότι μια προσευχή στην Παναγία ή τους Αγίους για επίτευξη ενός σκοπού δικού μας ή συγγενικού μας προσώπου \"πιάνει\" πολύ περισσότερο και ευκολότερα αν συνδυαστεί με ένα τάμα με υλικά αγαθά (Παναγιά μου κάνε να μπεί ο γιός μου στο Πανεπιστήμιο και θα σου φέρω μια λαμπάδα στο μπόι του).
  Αυτή είναι διαστροφή της αποστολικής και πατερικής μας παράδοσης που όμως καθόλου δεν εμποδίζεται από τους εκκλησιαστικούς μας ταγούς, από πολλούς δε μάλιστα επιτείνεται ή συνιστάται στους πιστούς εν επιγνώσει ή ανεπίγνωστα.
  ;;Μπορεί αυτή η \"ιεροποίηση\" της ανταπόδοσης ενός καλού να αποτελεί την κύρια βάση για το \"μπαχτσίσι\", το \"μέσο\", το \"φακελλάκι\", τη \"διαπλοκή\", την υπέρ το δέον ανεκτικότητα που δείχνουμε ως κοινωνία και ως επιμέρους ετερότητες στα τόσο κραυγαλέα φαινόμενα της διαφθοράς ;;

  0 Like
 • Μιχαήλ

  κ. Ζουράρι,
  Σε συνέχεια παρόμοιας ερώτησης πρότερου συνομιλητή σας, και με δεδομένα ότι:
  α) είμαστε πιά μια κρατική οντότητα πολυπολιτισμική όπου αναμειγνύονται χριστιανοί ορθόδοξοι και μη, μουσουλμάνοι, ανατολικών θρησκειών, άθρησκοι, άθεοι κλπ,
  β) εξ όσων είναι κατά τύπον ορθόδοξοι χριστιανοί ένα μεγάλο ποσοστό είναι ορθόδοξοι κατ\' ιδεολογία ή και κατ\' έθιμον, ένα άλλο μεγάλο ποσοστό είναι όρθόδοξοι λόγω εν δυνάμει συμφέροντος και ένα πολύ μικρό φύραμα (που όμως δεν \"ζυμοί όλην την ζύμην\") είναι ορθόδοξοι πιστοί,
  γ) είστε κοσμοπολίτης και έχετε ζήσει μεταξύ άλλων και στη Γαλλία - etat laique,
  ;;Πιστεύετε ότι μπορούμε να ορθοτομήσουμε τον τρόπον της ανεκτής ηθικής συμβίωσης στα πλαίσια ενός καθαρά κοσμικού κράτους δυτικού τύπου (άλλωστε στην ουσία είμαστε από ετών κοσμικό κράτος με εξαιρετικά φθίνουσα την λαϊκή ευσέβεια);;

  0 Like
 • Φοιτητικὸ Ἀντίφωνο

  Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΕΔΩ:
  [url]http://foit.antifono.gr/?p=146[/url]

  0 Like

Leave your comments

Post comment as a guest

0
Your comments are subjected to administrator's moderation.
terms and condition.

Ἐτικέτες Συγγραφέων

Agamben   Alicin   Badiou   Barth   Bell   Berdyaef   Breck   Buntig   Chesterton   Clement Steiner   Dworkin   Elliot   Ellul   Evdokimov   Heidegger   Lacan   Lash   LeGoff   Lepeltier   Levinas   Losky   Malson   McGilchrist   Muse   Orwell   Pastoureau   Polony   Popper   Postman   Rawls   Rifkin   Sherrard   Skolimowski   Smith   Solzhenitsyn   Swartz   Szazs   Tarkofsky   Unger   Weil   Zirar   Zoja   Αγγελής Δ.   Αμάραντος Σ.   Ανδρουλιδάκης Α.   Ανδρουλιδάκης Κ.   Αρανίτσης Ε.   Βακαλόπουλος Χρ.   Βαμβουνάκη Μ.   Βαρδής Μ.   Βαρθαλίτης Γ.   Βιρβιδάκης Στ.   Βραχνός Κ.   Γεωργίου Θ.   Γρηγοράτος Μ.   Δανέζης Μ.   Διαμαντής Α.   Ζάχος Κ.   Ζιώγας Απ.   Ζουράρις Κ.   Ζώης Ι.   Ιωάννου Δ.   Ιωαννίδης Γ.   Καλογερόπουλος Α.   Καραμπελιάς Γ.   Καστρινάκης Γ.   Κατρούτσος Χρ.   Κιουρτσάκης Γ   Κομνηνός Στ.   Κονδύλης Π.   Κοροβίνης Β.   Κοσμόπουλος Δ.   Κουτρούλης Σ.   Κουτσουρέλης Κ.   Κούκος Σ.   Κυριαζόπουλος Σ.   Κωνσταντούδης Β.   Κόσσυβα Σ.   Λυγερός Ν.   Μαλεβίτσης Χ.   Μανουσέλης Σ.   Μαυρίδης Ν.   Μαυρόπουλος Δ.   Μητραλέξης Σ.   Μπάρλας Γ.   Μπαλτάς Δ.   Μπλάθρας Κ.   Ναξάκης Χ.   Νευροκοπλή B.   Ντόκος Γ.   Ξυδάκης Ν.   Παντούλας Θ.   Παπαγιάννης Α.   Παπαθανασίου Θ.   Παπαναγιώτου Ι.   Πρεβελάκης Γ.Σ.   Προγκίδης Λ.   Ροδίτης Α.   Σακελλαρίου Μ.   Σαλεμής Γ.   Σκλήρης Δ.   Σουφλέρης Στ.   Σταματελόπουλος Λ.   Σταυρόπουλος Β.   Σχοινάς Φ.   Τάσης Θ.   Τσιρόπουλος Κ.   Τσιτσίγκος Σ.   Φαραντάκης Π.   Φεραίος Χ.   Χαραλαμπίδης Κ.   Χατζηαντωνίου Κ.   π. Γιάγκου Β.   π. Γκανάς Ε.   π. Γοντικάκης Β.   π. Ζηζιούλας Ι.   π. Θερμός Β.   π. Παπαδόπουλος Χαρ.   π. Φάρος Φ.   JoelLipman.Com

Εισάγετε έγκυρο email για την εβδομαδιαία ενημέρωση. (Ελέγχετε τα spam ή τα promotion emails σας)
Η εβδομαδιαία αντιφωνική επισκόπηση καταχωρείται συνήθως στα spam ή στα promotion emails σας.
Άρης Νούλης
Διά χειρός μεν Σταυροπούλου. Διά Πνεύματος δε Αγίου.
Θεσπέσιο κείμενο, υφολογικά και εννοιολογικά.
...
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΠΙΓΓΟΣ
Συμφωνώ με την ελπίδα που δίνει αυτή η φωτισμένη ομιλία.
Κωνσταντῖνος Ταούλας
Πραγματικά ὁ π. Λουδοβίκος ἦταν συναρπαστικός στήν ὁμιλία αὐτή. Διερμηνεύει αὐτό πού πολλοί λαχταροῦ...
Αλέξανδρος
Μια μικρή διόρθωση μόνο, προφανώς εννοούσατε τον Μακρυγιάννη παραπάνω, όχι τον Κολοκοτρώνη.
Μιχάλης Ν. Σταμπούλης
Τό πρώτο μου σχόλιο επί τή αναγνώσει ήταν : Μά, καλά, τί γράφει αυτός ο "στήν κοσμάρα του" ;
Μετά,...
Άρης Νούλης
ΚΥΡΙΕ Σουφλέρη, ευχαριστώ.
Τίποτε άλλο.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

Όσο υπάρχουν Σουφλέρηδες, θα υπάρχει και ο Έ...
Α. Παπαγιάννης
Β.Α., ο συγγραφέας αναφέρει την πηγή του. Είναι το βιβλίο Πιστοί άχρι θανάτου: Εκτελεσθέντες και μαρ...

Nοιάζομαι δηλαδή Μοιράζομαι