O δημοσιογράφος κ. Γεώργιος Σαχίνης συζήτησε με τον κ. Νίκο Λυγερό στην εκπομπή "Αντιθέσεις" στις 18 Φεβρουαρίου του 2011 στο κανάλι Κρήτη Τv.  Ο Νίκος Λυγερός μίλησε για τα δίπολα νοημοσύνης -σκέψης, κοινωνίας-ανθρωπότητας, ουσίας- εξουσίας,  αξιών-αρχών και τέλος Eλληνισμού-Eλλαδισμού.

"κατεβάστε" εδώ το αρχείο ήχου της συζήτησης με δεξί "κλίκ" & save target/link as

People in this conversation

 • Σ.Σακελλάρης

  Συγχαρητήρια στο Κρήτη TV, τον δημοσιογράφο και το Αντίφωνο για την ευκαιρία που μας δίνει να ακούμε τέτοιες νηφάλιες και φωτισμένες φωνές ...

  ΣΣ

  0 Like
 • ΑΝώνυμος

  Μιάμιση ώρα εκπομπή για να ακούμε φιλοσοφίες περί νοημοσύνης.

  Η νοημοσύνη κάποιου δεν κρίνεται από το αν κάποτε στη ζωή του πέρασε επιτυχέστερα από άλλους κάποια δοκιμασία καταμέτρησης της νοητικής του ικανότητας αλλά από την ποιότητα και την ποσότητα του έργου που θα αφήσει αυτός σαν παρακαταθήκη στην κοινωνία.

  Ο κ. Σαχίνης αντί να ρωτήσει τον κ. Λυγερό την αποψη και τις σκέψεις του πάνω στα θέματα τα οποία μελετά και παράγει έργο καθησε και τον ρώταγε γενικώς και φιλοσοφικώς για το πως αισθάνονται οι \"έξυπνοι\" και ποια η θέση τους στην κοινωνία...

  Τέλος πάντων ας σταματήσουν οι δημοσιογράφοι να χρησιμοποιούν τον κάθε κ. Λυγερό σαν \"τέρατα της φύσης\" και ας ασχοληθούν περισσότερο με τη δουλειά τους.

  Εαν πιστεύουν τέλος πάντων ότι αυτοί οι άνθρωποι προσφέρουν κάτι σε αυτή την κοινωνία.

  0 Like
 • Ορσαλία Συντελή

  Ας μας εξηγήσει κάποιος τι γίνεται η τόση εξυπνάδα όταν τίθεται στην υπηρεσία των ανόητων.
  Πόσοι άνθρωποι με καταπληκτικό μυαλό δεν εργάζονται σήμερα στα σημαντικότερα προγράμματα καταστροφής του ίδιου του Πλανήτη μας.
  Δεν θα σας θυμίσω τι είπε ο Οπενχάιμερ και φυσικά δεν θα σας δείξω ούτε τον Αϊνστάιν.
  Τόση εξυπνάδα χαμένη μέσα στο βούρκο της ανθρώπινης βλακείας
  Γιατί οι βλάκες είναι αήττητοι.

  0 Like
 • Φωτεινη Πριονα

  ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ,ΑΠΟ ΤΙΣ ΛΙΓΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ,ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΙΣ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΚΑΠΟΙΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙ.
  ΑΝ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ,ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΦΑΙΝΟΤΑΝ ΞΕΚΑΘΑΡΑ Η ΑΜΗΧΑΝΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΥΦΥΙΑΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΛΥΓΕΡΟΥ,ΠΟΥ ΙΣΩΣ ΛΙΓΟ ΝΑ ΚΟΥΡΑΣΕ ΟΣΟΥΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΝ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ.ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ,ΥΠΟΘΗΚΑΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΕΡΑΝ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΟΠΤΙΚΗ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ.

  0 Like
 • Guest

  Θέλοντας να βοηθήσω τον διάλογο σας, βρίσκω εξαιρετικά ενδιαφέρουσες τις κρίσεις σας και λαμβάνω σοβαρά και με προσοχή τις επισημάνσεις σας . Επειδή είμαι ο δημοσιογράφος στον οποίο κάνετε αναφορές, επιτρέψτε μου να σημειώσω τα εξής: Αμηχανία έχω με κάθε άνθρωπο που παρουσιάζω στις εκπομπές για τις οποίες όπως θα διαπιστώσετε δεν υπάρχει προκαθορισμένη ατζέντα. : Αυτό όμως εγώ δεν το θεωρώ μειονέκτημα , ίσα ίσα που ο \"από έδρας ξερόλας\" δεν υφίσταται. Κυρίως όμως ελπίζω να μου αναγνωρίζεται το γεγονός οτι στις συζητήσεις αυτές το κέντρο είναι ο συνομιλητής και όχι ο συνομιλητής διάκοσμος του δημοσιογράφου. Κοινώς η εκπομπή προσανατολίζει όχι στο τι λέει ο παρουσιαστής της ,αλλά τι διατυπώνει ο συνομιλητής του. Κατά τα άλλα οι κρίσεις όλων έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον.

  0 Like
 • ΑΝώνυμος

  Κατ\'αρχάς συγχαρητήρια για τις πολύ ενδιαφέρουσες εκπομπές σας οι οποίες είναι όχι εφάμιλες αλλά σαφώς καλύτερες πολλών μεγάλων καναλιών.

  Στην συγκεκριμένη εκπομπή, όπως είπα και πιο πάνω, πιστεύω ότι καλό θα ήταν να επικεντρώνατε στο έργο του Λυγερού παρά στο θέμα της ευφυίας του. Δυστυχώς σχεδόν όλοι οι δημοσιογράφοι που του έχουν πάρει συνέντευξη έχουν κάνει το ίδιο.

  Π.χ. δεν θυμάμαι κάποιον δημοσιογράφο να τον έχει ρωτήσει για την ιστορία και την συμβολή του στο σχέδιο Ανάν και την σχέση με τον Τάσσο Παπαδόπουλο.

  Επίσης ουδείς τον ρώτησε να δώσει περισσότερες εξηγήσεις για αυτό που αυτός ονομάζει τοποστρατηγική. Για τη δουλειά του πάνω στα μαθηματικά στο πανεπιστήμιο στη Γαλλία και γενικά για το έργο και την προσφορά του στα μύρια όσα έχει διαλέξει να ασχοληθεί (ποίηση, κείμενο, ζωγραφική, γλωσσολογία, μελέτη του Ντα Βίντσι κ.α.).

  Ο Λυγερός είναι μια πολυσχιδής προσωπικότητα καλό θα ήταν να γνωρίσουμε το έργο που πηγάζει απο την εξυπνάδα του και το οποίο είναι αυτό που την αποδεικνύει.

  0 Like
 • Βαγγέλης Μεννής

  η δική μου άποψη είναι ότι ήταν πολύ ωραία συζήτηση κι αυτό πιστώνεται και στον δημοσιογράφο όχι μόνο στον Λυγερό.

  στο σημείο των φοβιών ο Λυγερός ήταν ειλικρινής. Σιγά που δεν έχουν νευρώσεις οι \"ακραίας νοημοσύνης\" άνθρωποι. Δεν είχε νευρώσεις ο Ρουσσώ ή ο Αινστάιν; Και ψυχώσεις έχουν και καταθλίψεις κι απ\' όλα. Πχ. Βαν Γκογκ ή Χαλεπάς.

  Και μια που αναφέρθηκε ο Ρουσσώ αν και ήταν τέρας νοημοσύνης όλοι τον μέμφονται γιατί εγκατέλειψε τα παιδιά του. Άρα το θέμα δεν είναι μόνο να έχεις ένα υψηλό ποσοστικό δείκτη αλλά να το αποδείξςι και στη ζωή σου. Τις σχέσεις σου. Το σύντροφο σου π.χ. ή τα παιδιά σου αν αποκτήσεις. Το συγκεκριμένο θα φανεί από το πως πεθαίνεις, άρα δεν μπορούμε να το αξιολογήσουμε από τώρα. Ο θάνατος είναι που κρίνει τον υψηλό δείκτη ως κατάληξη της ζωής και φυσικά ο απολογισμός.

  Όσο για τον Αινστάιν ναι ήταν πανέξυπνος αλλά εξαιτίας του όλοι ζούμε τον εφιάλτη της πυρηνικής καταστροφής, λέτε να μην το είχε σκεφτεί; Ή μήπως ξελάσπωσε επειδή έγινε στο τέλος τάχα ειρηνιστής.

  Πάντως μια ωραία φράση ήταν \"το λάθος είναι η κανονική μας ζωή κάπου κάπου βρίσκουμε το σωστό\". και επιτέλους ο Λυγερός βγάζει και μια πνοή κουλτούρας. Σε αντίθεση π.χ. με τον Κριμιζή.

  Πολλά ευχαριστώ στον Κων/νο που με μόχθο και μεγάλο κόστος προσωπικό, συναισθηματικό κλπ ανεβάζεις αυτά τα πράγματα στο δίκτυο.

  0 Like
 • Guest

  ο κ. Λυγερός στη Κρήτη εμφανίζεται για πρωτη φορά. Έχετε δίκιο για την πολυσχιδή δραστηριότητα του, αλλά το τηλεοπτικό κοινό θα έπρεπε να μάθει αυτή την πρωτη φορά ορισμένα στοιχεία για την νοημοσύνη με ακραία κλίμακα. Έτσι με όλα όσα θεωρείται και σωστά οτι θα έπρεπε να ερωτηθεί, κινδυνεύαμε να πάμε σε 5ωρη εκπομπή. Έχετε δίκιο στις επισημάνσεις σας, την επόμενη φορά θα προσανατολιστούμε στις πτυχές που αναφέρετε. Με εκτίμηση στις παρατηρήσεις όλων ο δημοσιογράφος. Ειδική αναφορά στον Κωνσταντίνο και την εργώδη προσπάθεια του ως διαχειριστή της σελίδας την οφείλω και εγώ , πραγματική όαση γνώσης και κριτικής .

  0 Like
 • socrates82

  Μπορεί να μας πληροφορήσειι κάποιος ποιόν ρόλο έπαιξε ο Λυγερός στο σχέδιο Ανά;

  0 Like
 • Άλογα

  @Ορσαλία
  @Βαγγέλης

  Περί Αϊνστάιν, Οπενχάιμερ και άλλων τοιούτων.

  Είναι σίγουρο ότι οι έχοντες υψηλόν δείκτη νοημοσύνης, γνωρίζουν τις συνέπειες των πράξεών τους. Όθεν, τίθεται θέμα ήθους. Επειδή όμως το ήθος προκύπτει από την πνευματικότητα, δηλαδή την συνειδητοποίηση της ουσίας άνθρωπος και της θέσης του μέσα στην ύπαρξη, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν έχει σχέση με την νοημοσύνη.
  Επομένως, φυσικά κατά την γνώμη μου, αυτοί στους οποίους αναφέρεστε αλλά και όλοι οι ομοίως συμπεριφερόμενο είναι προφανές ότι ενώ υπερέχουν σε νοημοσύνη υστερούν δραματικά σε ήθος και όλοι πληρώνουν τις συνέπειες της ανισορροπίας τους.


  @ socrates82

  Ενδιαφέρουσα ερώτηση. Ξέρεις κάτι;

  0 Like
 • Άλογα

  @ socrates82

  Διάβασα το παρακάτω

  \"...Ο Νίκος Λυγερός ήταν αυτός που διάβασε το σχέδιο Ανάν των 10.000 σελίδων και εντόπισε επ΄ ακριβώς τις αντιφάσεις και συνέταξε μια έκθεση μονοψήφιων σελίδων καταγράφοντας αυτές τις αντιφάσεις, την οποία παρέδωσε στον πρόεδρο της Κύπρου κ. Παπαδόπουλο απ’ όπου φαινόταν ότι θα ερχόταν η απόρριψή του...\"

  Ελπίζω να σε ικανοποιεί.

  0 Like
 • Κιτσελλης Μάνος

  Καλημέρα!
  Ας μάθουμε να ακούμε και ας μάθουμε να κρατάμε για εμάς ότι μας χρειάζεται για να εξελισσόμαστε σαν άνθρωποι και να μην κρίνουμε τουλάχιστον αυτά που δεν καταλαβαίνουμε!...συνήθως \"κρίνουμε εξ ιδίων τα αλλότρια ...!\" και μάλλον δεν είναι \"αποτελεσματικό-χρήσιμο\" για εμάς!

  0 Like
 • Βαγγέλης Ευαγγελίου

  live">Για όποιον θέλει να διαβάσει Νίκο Λυγερό και διαλόγους που κάνω τώρα τελευταία μαζί του.. Είναι Δάσκαλος απλά! www.1978.gr

  0 Like

Leave your comments

Post comment as a guest

0
Your comments are subjected to administrator's moderation.
terms and condition.

Ἐτικέτες Συγγραφέων

Agamben   Alicin   Badiou   Barth   Bell   Berdyaef   Breck   Buntig   Chesterton   Clement Steiner   Dworkin   Elliot   Ellul   Evdokimov   Heidegger   Lacan   Lash   LeGoff   Lepeltier   Levinas   Losky   Malson   McGilchrist   Muse   Orwell   Pastoureau   Polony   Popper   Postman   Rawls   Rifkin   Sherrard   Skolimowski   Smith   Solzhenitsyn   Swartz   Szazs   Tarkofsky   Unger   Weil   Zirar   Zoja   Αγγελής Δ.   Αμάραντος Σ.   Ανδρουλιδάκης Α.   Ανδρουλιδάκης Κ.   Αρανίτσης Ε.   Βακαλόπουλος Χρ.   Βαμβουνάκη Μ.   Βαρδής Μ.   Βαρθαλίτης Γ.   Βιρβιδάκης Στ.   Βραχνός Κ.   Γεωργίου Θ.   Γρηγοράτος Μ.   Δανέζης Μ.   Διαμαντής Α.   Ζάχος Κ.   Ζιώγας Απ.   Ζουράρις Κ.   Ζώης Ι.   Ιωάννου Δ.   Ιωαννίδης Γ.   Καλογερόπουλος Α.   Καραμπελιάς Γ.   Καστρινάκης Γ.   Κατρούτσος Χρ.   Κιουρτσάκης Γ   Κομνηνός Στ.   Κονδύλης Π.   Κοροβίνης Β.   Κοσμόπουλος Δ.   Κουτρούλης Σ.   Κουτσουρέλης Κ.   Κούκος Σ.   Κυριαζόπουλος Σ.   Κωνσταντούδης Β.   Κόσσυβα Σ.   Λυγερός Ν.   Μαλεβίτσης Χ.   Μανουσέλης Σ.   Μαυρίδης Ν.   Μαυρόπουλος Δ.   Μητραλέξης Σ.   Μπάρλας Γ.   Μπαλτάς Δ.   Μπλάθρας Κ.   Ναξάκης Χ.   Νευροκοπλή B.   Ντόκος Γ.   Ξυδάκης Ν.   Παντούλας Θ.   Παπαγιάννης Α.   Παπαθανασίου Θ.   Παπαναγιώτου Ι.   Πρεβελάκης Γ.Σ.   Προγκίδης Λ.   Ροδίτης Α.   Σακελλαρίου Μ.   Σαλεμής Γ.   Σκλήρης Δ.   Σουφλέρης Στ.   Σταματελόπουλος Λ.   Σταυρόπουλος Β.   Σχοινάς Φ.   Τάσης Θ.   Τσιρόπουλος Κ.   Τσιτσίγκος Σ.   Φαραντάκης Π.   Φεραίος Χ.   Χαραλαμπίδης Κ.   Χατζηαντωνίου Κ.   π. Γιάγκου Β.   π. Γκανάς Ε.   π. Γοντικάκης Β.   π. Ζηζιούλας Ι.   π. Θερμός Β.   π. Παπαδόπουλος Χ.   π. Φάρος Φ.   JoelLipman.Com

Εισάγετε έγκυρο email για την εβδομαδιαία ενημέρωση. (Ελέγχετε τα spam ή τα promotion emails σας)
Η εβδομαδιαία αντιφωνική επισκόπηση καταχωρείται συνήθως στα spam ή στα promotion emails σας.
A. Alexandris
O δρ. Σπίγγος θέτει ένα θεμελιώδες ερώτημα «μήπως όποιος ενδιαφέρεται να λυθεί οριστικά το ζήτημα θ...
Τάσος Πέτκου
Το κείμενο είναι μια ακριβής περιγραφή της κρατούσας νεο-φιλιλελεύθερης κοινωνικής αντίληψης. Η αντί...
Γιῶργος Καστρινάκης
Τρεῖς παρατηρήσεις πάνω στὸ ἀπολαυστικὰ πυκνογραμμένο αὐτὸ κείμενο:

1) «Ο μετανεωτερικός άνθρωπος...
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΠΙΓΓΟΣ
Εξαιρετική η συνεισφορά σας στην κριτική σκέψη. Καταθέτω κι εγώ εδώ τη δική μου, όπως δημοσιεύθηκε π...
Vasilis
Πως φθάσαμε στο σημείο οι ξένοι πνευματικοί άνθρωποι να εκτιμούν, να σέβονται και να προσπαθούν για ...
Άρης Νούλης
"Του δόθηκε να ερμηνεύσει μια μυστική ιστορία, και να απαντήσει σε μια πρόσκληση που δεν γράφηκε από...
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΩΑΝΝΟΥ
Εστω κι ετεροχρονισμένα, σ' ευχαριστώ κι εγώ Φώτη για τα θετικά σου σχόλια. Καταλαβαίνω ότι προσπαθε...